ATR är en väldigt populär handelsindikator men jag ser ofta att många handlare tolkar eller använder ATR felaktigt. Med den här guiden vill jag hjälpa till att skapa mer klarhet kring denna användbara indikator och visa hur det kan hjälpa din handel.

Beräkning av ATR

Jag kommer inte störa dig med matematiska formler, men jag vill däremot visa dig hur ATR beräknas baserat på några enkla ljusexempel. Jag tror starkt att en handlare måste förstå hur hans indikatorer skapas för att fatta rätt handelsbeslut. Det är dock ganska lätt, som du kommer att se.

ATR står för Average True Range vilket innebär att ATR mäter hur mycket pris som rör sig i genomsnitt. Nedan finns tre exempel på vad ATR använder för sina beräkningar.

Under en uppflyttning mäter det avståndet mellan föregående stängning och nuvarande high på candle (vänster).

Under ett nedåtdrag ser ATR om att vara föregående stängning och nästa candles low (mitten).

När avståndet mellan föregående stängning och nuvarande low / high är väldigt små, kan ATR betraktas som candles hela avstånd och ta high och low (höger).

Detta är ett väldigt förenklat sätt att titta på ATR och det är lite mer från det matematiska perspektivet, men det ger en bra utgångspunkt för våra vidare utforskningar.

Momentum vs Volatilitet

ATR-indikatorn mäter volatiliteten. Vissa handlare tror ofta felaktigt att volatiliteten är lika med bullish eller bearish. Volatilitet säger inget om trendstyrkan eller trendriktningen, men det berättar hur mycket priset fluktuerar. Som vi sett ovan ser ATR till bara på hur långt price-swings och inte hur mycket dem faktiskt rör sig i en riktning.

Volatilitet = Hur mycket pris fluktuerar kring genomsnittspriset. I en hög volatilitetsmiljö har prisljus vanligtvis långa veckor, du kan se en blandning av bearish och bullish candles och deras candlekropp är relativt liten jämfört med vekarna.

Momentum = Momentum är den exakta motsatsen. Momentum beskriver trendstyrkan i en riktning. I en hög momentummiljö ser du vanligtvis bara en färg av candles (väldigt få candles som rör sig mot trenden) och små candlevekar.

Bilden nedan visar skillnaderna. ATR mäter volatilitet, medan RSI mäter momentum:

Scenario (1) visar en hög volatilitet och medellång momentfas; massor av candles och fram och tillbaka, men priset går bara långsamt >> High ATR och low / mitten RSI

Vid punkt (2) ser du mest vita candles, nästan inga candlevekar; Detta är en låg volatilitet och medellång momentfas >> Låg ATR och hög RSI

Vid punkt (3) kan man nästan bara se röda candles och väldigt få candlevekar; Detta är en låg volatilitet och hög momentfas >> Låg ATR och mycket låg RSI

Att kombinera ATR med RSI kan berätta så mycket om marknaden du befinner dig i. Att kunna förstå vilken typ av marknad du tittar på kan hjälpa dig att göra mycket bättre handelsbeslut.

Volatilitet i stigande och fallande trend

Förstå volatilitet är viktigt för att göra rätt handelsbeslut som vi kommer att se lite senare. Att förstå hur volatiliteten förändras med marknadskontext kan hjälpa dig att göra mycket bättre handelsbeslut också.

Bilden nedan illustrerar hur volatiliteten förändras betydligt under olika marknadsperioder. Volatiliteten är låg och minskar under uppgången (när priset ligger över det glidande medelvärdet) stiger volatiliteten markant när priserna faller och ligger under det glidande medelvärdet.

Detta marknadsbeteende är också observerbart på börsen och bilden nedan visar DAX. Återigen tar volatiliteten betydligt upp när priset går in i en nedåtgående trend och dyker genom det glidande medelvärdet. Under uppgången är det betydligt mindre volatilitet. En förändring i volatiliteten och en prisspridning under / över det glidande medelvärdet kan därför vara en bra indikation på en ny trend. Ofta kan en förändring i volatiliteten förskjuta ett trendbyte och signalera ursprunget till nya trender.

ATR + DATR

Nu är det uppenbart varför det lönar sig att känna till den övergripande marknadsriktningen och den högre tidsramsstatusen. De flesta handlare handlar på de lägre tidsramarna och glömmer snabbt vad de har sett på den högre tidsramen efter att ha gjort sin multipla tidsramsanalys. DATR är den dagliga genomsnittliga True Range Indicator och det mäter bara volatiliteten på den dagliga tidsramen.

Bilden nedan visar att DATR gick ner hela vägen medan ATR på den nedre tidsramen flyttade i vågor, men alla ATR-volatilitetsspikar i lägre tidsramar var väldigt kortlivade. Detta visar att det är kritiskt att förstå den övergripande högre tidsramsituationen vad man kan förvänta sig på de lägre tidsramarna. En låg DATR leder normalt till lägre volatilitet på kortare tidsramar och att volatilitetsspikarna inte är hållbara.

Hur man använder ATR

ATR tillhandahåller inte bara information om det nuvarande marknadsläget utan det är också ett verktyg som kan användas för att fatta handelsbeslut. Speciellt när det gäller stop-loss, take profit- och förbättringar med handelsutgång ( trade exit improvements), kan ATR vara till stor hjälp.

SL – Volatility Stop

Den vanligaste användningen för ATR-indikatorn är att använda den som ett stop-loss-verktyg. I grund och botten, när ATR är hög, förväntar handlare sig en bredare prisrörelse och sålunda skulle han sätta sin stop-loss-order längre bort för att undvika att bli avbruten i förtid. Däremot skulle vi kunna använda en mindre stop loss när volatiliteten är låg.

Bilden nedan visar ett diagram med volatilitetsstoppindikatorn – de gröna prickarna under och över priset. Volatilitetsstoppet motsvarar ATR-stoppstrategin. Volatilitetsstoppet justerar din stop-placering baserat på prisvolatilitet. Det håller dig kvar i handel under trendingfaser och håller dig borta från handeln under större retracements. I en intervallmiljö fungerar inte volatilitetsstoppet.

Att lägga ett glidande medelvärde till volatilitetsstoppet är ett extra sätt att göra känslan av dina prisuppgifter. Volatilitetsstoppet håller dig kvar så länge som det glidande medelvärdet inte har brutits betydligt mycket.

Handelspotential och vinstpotential

ATR hjälper dig även att förstå vinstpotentialen i dina affärer. Medan du bör sträva efter en närmare vinst i en låg volatilitetsmiljö, så att du tar vinstorderna längre bort när volatiliteten är hög och det kan förbättra din handel.

Som vi har sett skulle volatilitetsstoppet på en volatilitetsmarknad leda till ett större stoppavstånd. För att kompensera för en större stop-loss kommer ATR också att berätta för dig att sikta på en större vinst när volatiliteten är hög. Således minskar inte en handlare sitt belopp / riskförhållande genom att justera sin stop-loss.

ATR-indikatorn som ditt universella marknadsverktyg

ATR är ett bra verktyg när det gäller anpassning till förändrade marknadsförhållanden men det kan också vara en bra indikator för att förutse marknadssvängningar när en betydlig förändring av volatiliteten är observerbar.

De flesta handlare upplever inkonsekventa resultat som ofta härstammar av en otvivelaktig handelsstrategi. Volatilitetsstoppet och den justerade vinstplaceringen kan hjälpa dig att lösa dessa problem. Tillsammans med volatilitetsbeteendet i de högre tidsramarna och skillnaderna mellan stigande och fallande trend, utgör ATR ett universellt handelsverktyg.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here