brooks-1-280x300Jag hade en stor glädje och möjlighet att tala med en av världens ledande experter när det gäller Price Action- handel, författaren till tre bästsäljande böcker – PA investeringsteknik – och skaparen av kurs för alla typer av traders. Min gäst var Al Brooks – en person och ett varumärke som alla känner till.

Kan du berätta hur ditt handels-äventyr börjat?

Jag växte upp i en fattig familj och min mamma har alltid velat ha en läkare i familjen. Eftersom jag var den äldsta pojken, tänkte hon att jag skulle uppfylla hennes dröm. Hon är 102 år idag och fortfarande väldigt smart, samt en av de trevligaste människor i världen – men jag upptäckte när jag studerade läkarutbildningen att jag behövde verkligen förverkliga mina mål. När jag studerade medicin på University of Chicago debatterade jag om jag borde sluta och börja arbeta på Futures- börsen. Eftersom jag var fattig och arbete som en läkare var ett bra sätt att bli rik, var jag rädd för att ge upp och avsluta min utbildning. Efter att ha tränat i ca 7 år, började jag att handla. I själva verket började jag i oktober 1987. På morgonen den 19 oktober hade jag sålt ett stort antal aktier, men marknaden började gå uppåt. Jag hade en fullständig operation-schema och var tvungen att gå till jobbet så jag köpte tillbaka mina korta positioner. När jag körde till jobbet, lyssnade jag på radion och det var otrolig panik. Ingen visste vad priset på Dow var, men de visste att det föll en hel del. Vid dagens slut uppgick minskning till 26% och om jag hade hållit fast mina korta positioner, då jag skulle ha tjänat $ 400.000 (ca $ 1 miljon i dagens valuta). Det var den dagen då jag bestämde mig för att förändra mitt liv – från yrket som en kirurg-ögonläkare till en trader.

Har du alltid vetat att du ska tjäna pengar som en daytrader eller var det bara “ren tillfällighet”?

Jag var en mycket duktig student och jag antar att min smarthet skulle ge mig en stor fördel som en näringsidkare. Under 10 förlust-år läste jag varje bok, tog många kurser, anlitade handledare och hade de mest sofistikerade indikatorerna, men ändå, förlorade jag pengar. Och jag bestämde mig för att bli av med alla indikatorer och all den hjälp från utsidan och börja om från början. När jag tittade på en enkel bar eller ett helt diagram, stod det plötsligt klart var man kan köpa och sälja, var man ska sätta stopp loss eller take profit. Varför skulle jag behöver något annat instrument? Jag upptäckte att det ända jag behöver är diagrammet framför mig. Om jag kunde specialisera mig på att förstå vad diagrammet berättade, skulle jag kunna göra mycket bättre jobb som en handlare. Den insikten förändrade mitt liv. Rörelsen i diagrammet kallas “Price Action” och förståelsen av detta fenomen är en nyckeln till konsekventa och fasta pengar på marknaden.

När du ser framgångsrika affärsmän på TV, hör du aldrig dem tala om indikatorer. Du hör dem alltid tala om starka trender, konsolidering, studs, tester av tidigare toppar och bottnar, samt glidande medelvärde. De berättar att de baserar på Price Action och detta gör de flesta framgångsrika handlare.

När blev Price Action din huvudsakliga marknadsstrategi? Har du provat andra metoder och analysinstrument?

Jag har försökt allt, och jag har tillbringat över 10.000 timmar för att testa alla typer av strategier och indikatorer. Efter 10 år insåg jag att allt detta var meningslöst. Mitt mål är att tjäna pengar och hittills hjälpte ingenting. Jag har valt Price Action-handeln och detta har förändrat mitt liv.

Dina tre böcker om Price Action-handeln var en stor framgång. Planerar du skriva något mer inom en snar framtid? Kan du berätta för våra läsare om hur den potentiella nya positionen skulle kunna se ut?

Kanske en dag kommer jag att skriva en annan bok, men jag anser att Brooks Trading Course är mycket mer användbar för handlarna. Jag får regelbundet email från tacksamma handlare som idag tjänar tusentals dollar tack vare boken. Ibland skriver någon som har tjänat $ 40.000 eller mer på en dag.

Tror du att det finns en möjlighet att din andra böcker kommer också att officiellt översattas till andra språk?

Det är ju utgivarens beslut och jag är säker på att detta baseras på resultatet.

Brookspriceaction.com hemsidan stödjer Brooks Trading Course, som består av 53 videor (27 minuter långa). Är den avsedd för nybörjare eller mer erfarna handlare? Vad kan man hitta i din kurs?

Kursen är omfattande och är avsedd för nybörjare såväl som för de mest avancerade handlare. Jag arbetar för närvarande på en omfattande revidering, som kommer att vara klar inom cirka 6 månader. Men valutahandlare som köper den aktuella kursen får den nya kursen gratis. Traders som är intresserade bör titta på BrooksTradingCourse.com.