ripple xrp coin cryptocurrencyRipple

Ripple (XRP) är en kryptovaluta skapad av Ripple Labs, följt av Ryan Fugger, baserad på öppen källkodsteknik på blockchain-basis med allt fler godkännare. I sin nuvarande form har Ripple varit verksam sedan 2012, medan skaparen började arbeta med ett decentraliserat monetärt system mycket tidigare, år 2004.

Ripple pris

Ripple kurs
I allmänhet är Ripple ett tokensbaserat faktureringssystem för banker och finansinstitut. Tillförseln av denna kryptovaluta styrs av dess skapare, eftersom 100 miljarder XRP är indelad i 6: e decimalen och Ripple Labs har cirka 70-80% av de totala resurserna.

XRP

XRP är en digital (kryptovaluta) tillgång som används för betalning. På deras hemsida skryter utvecklarna av Ripple att XRP är den snabbaste och mest skalbara digitala valutan som möjliggör globala realtidsbetalningar överallt i världen.

Fördelen med att använda XRP är i första hand betalningsavvecklingshastigheten (cirka 4 sekunder), vilket är mycket bättre än vid ETH (över 2 minuter), BTC (över en timme) och framför allt jämfört med det traditionella systemet (3-5 dagar).

En annan positiv funktion är skalbarhet, eftersom XRP ständigt stöder 1500 transaktioner per sekund (TPS), 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan. För jämförelse stöder ETH endast 15 transaktioner per sekund och Bitcoin (BTC) mellan 3 – 6 TPS.

Fördelningen baseras på öppen källteknik och byggdes med hjälp av blockchain-principer med ett ökande antal godkännare enheter.

Stabilitet är en annan fördel som XRP har. 5 års stabil drift (sedan 2012) och ledningen gör XRP redo för institutionell och företagsanvändning. Alla bokföringsböcker vid denna tidpunkt har stängts utan några problem. XRP använder dessutom endast energi i liten utsträckning, vilket inte kan sägas om Bitcoin.

Ripple in action

Ripples åtgärd vid gränsöverskridande transaktioner förklarar ganska bra videon som publicerats på projektets YouTube-kanal (på engelska):
Ripple förbinder banker, betalningsleverantörer, företag och digitala tillgångsutbyten via RippleNet-nätverket för att garantera enkla, snabba och problemfria överföringar över hela världen.

Tack vare detta kan ovannämnda enheter erbjuda sina kunder gränsöverskridande betalningar i realtid. Genomförandet av sådana transaktioner som hittills används av banker med hjälp av metoder involverade många mellanhänder, vilket avsevärt förlängde tiden och ökade kostnader. Ripple löser detta problem och låter dig göra gränsöverskridande betalningar direkt mellan bankerna inom några sekunder och som är mycket billigare. Dessutom har bankerna insikt i hela processen.

Vi antar att en bankkund som använder Ripple vill skicka pengar från USA till en annan person, t ex i Singapore. För att göra detta, loggar han in på sitt bankkonto, väljer beloppet i USD och mottagaren (i det här fallet från Singapore). Bankerna kommunicerar med varandra direkt via HTTPS för att bestämma risken och säkerställa överensstämmelse med transaktionen. Det är viktigt att inga uppgifter om bankens kunder överförs via Ripple-nätverket.

Om en bankkund från USA vill skicka till exempel en summa på $1000, frågar Ripple banken en avgift och realtidsnoteringar från Forex-marknaden för att utbyta för Singapore-dollar (SGD). Då tack vare Ripple, kommer en kund från USA att veta innan transaktionen görs, vad den totala kostnaden blir för att överföra pengar till Singapore.

Godkännande av betalning från en kund i USA kommer att gå inom några sekunder (5-10), den skickas till kontot för kvitto i Singapore medans bankregistren samtidigt uppdateras. Dessutom informeras avsändaren att pengarna finns på mottagarens konto.

RippleNet

RippleNet erbjuder ett globalt anslutet betalningsnätverk. Beroende på enhetens karaktär finns olika lösningar som kan genomföras av medlemmar i RippleNet-nätverket.

xCurrent används för att bearbeta betalningar och används av banker, vilket i sin tur säkerställer möjligheten till billiga och snabba gränsöverskridande betalningar till sina kunder.

xRapid skapades för betalningsleverantörer som kan använda RippleNet-nätverket som en källa till likviditet på begäran.

xVia är en lösning för företag som kan använda den för att ansluta till RippleNet-nätverket för att skicka betalningar.

Ripple kunder

Eftersom Ripple är ett faktureringssystem för banker och finansinstitut, blir just bankerna de viktigaste kunderna – medlemmarna i RippleNet-nätverket. Dessa inkluderar bland annat de mest kända bankerna, som (data för december 2017):

  • UBS
  • Santander
  • Credit Agricole
  • UniCredit
  • SEB
  • Westpac

 

Nedan finns en bredare lista:

Tidigare artikelKryptovalutor – Ethereum (ETH)
Nästa artikelKryptovalutor – NEO
Valutamarknaden – något som fascinerat honom sedan han gjorde sin första aktieaffär 2013. Han använder sig av kortsiktiga swing trading, med hjälp av Price Action för att förstå vad som verkligen händer på marknaden. Spekulation, enkelhet, riskhantering, och framför allt disciplin är de viktigaste aspekterna för honom. På fritiden älskar han att jogga och är intresserad av kampsporter.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here