Hur mycket bostadsyta får man egentligen för en miljon kronor? En ny kartläggning visar att det skiljer sig mycket mellan kommunerna i länet.

På Östermalm i Stockholm räcker miljonen knappt till ett källarförråd, medan den på andra håll i landet kan öppna portarna till en herrgård med elva rum, dvs – för en bostadsrätt i Stockholm kan en miljon kronor ge en yta på 14 kvadratmeter, samma miljon kan ge en något större lägenhet, mellan tre till fyra kvadratmeter, i Stockholms närliggande kommuner som Solna, Danderyd, Sundbyberg och Lidingö. Men i Kristinehamn i Värmland räcker samma belopp till en bostadsrätt på 227 kvadratmeter, visar en kartläggning från Svensk Fastighetsförmedling.

I juli stod villapriserna stilla medan bostadsrättspriserna minskade något med -1%. På tre månader har villapriserna ökat med +2% medan bostadsrätterna fallit 2%. Trots en fortsatt lugn sommar har priserna de senaste 12 månaderna ökat med +9% på villor och +7% för bostadsrätter, detta enligt de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.

Bostadsrättspriserna i Stockholm minskade med -2% senaste månaden. I Stockholms centrala delar står priserna däremot stilla, liksom i Malmöområdet. I Göteborg noterar vi en uppgång på +1% för både storstadsområdet och de centrala delarna. Årstakten är fortfarande högst i Malmöområdet med +16% och lägst i Stockholm med +5% och +6% för länet resp. innerstaden och Göteborg där emellan, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here