Människan överlevde dussintals, om inte hundratals eller tusentals revolutioner. De viktigaste för vår historia är dock tre stycken som med sitt genombrott förtjänar ett sådant namn. Det handlar främst om uppfinningen av en ångmaskinen, elen och datorn. Den senare uppfinningen har i stor utsträckning som uppfattas av många bidragit till de mest omedelbara och viktigaste vetenskapliga och tekniska revolutionerna. Ofta talar vi om en annan revolution – den här gången i finansvärlden. Förtjänar social handel en sådan titel? För att kunna svara på denna fråga behöver du först och främst förstå idén om social handel, dess fördelar och nackdelar.

Allt fler personer är intresserade av handel. Ju högre antal aktiva handlare desto större andel av dem som förblir i vinstzonen, trots att detta fortfarande är lågt. Den genomsnittliga lönsamheten hos kunder i svenska mäklarhus som erbjuder handel med CFD-instrument fluktuerar cirka 45% om indikatorn accepterar CFD för valuta. Varför är det så viktigt?

På grund av den hårda statistiken kan du dra en enkel slutsats – de flesta investerare förlorar. Detta är inte en nödsituation eftersom förluster är en oumbärlig del av handeln. Man kan även vågat säga att alla som aktivt investerar, på ett visst stadium på sin väg, förlorar pengar. Vissa förlora en del eller så är hela insättningen ibland en värdefull läxa, medans för andra en traumatisk händelse.

Förluster kan mobilisera för vidare inlärning, vilket leder till bättre förståelse av marknadsmekanismer, egen psyke eller utveckling av en bättre investeringsstrategi. Men de kan vara en annan tegelsten till förskjutningsväggen där det finns en kraftfull inskription: marknaden kommer inte att tjäna pengar! Och i så fall minimera chanserna för förluster?

Frågan i titeln är verkligen kontroversiell. Men de flesta av oss är förmodligen vana vid att få en ny Holy Grail på valutamarknaden. Det här namnet används av alla drömsäljare, vilket på så vis annonserar det sålda systemet eller den transaktionsmaskin som säljs av systemet. Men när vi lutar närmare fenomenet som är social handel har vi de potentiella möjligheterna som denna investeringsstil döljer.

Vad är social handel?

Den baseras på ett schema, liknande den som användes av användarna av Uber, Airbnb eller BlaBlaCar. Bakom den sociala handeln finns en social plattform som möjliggör handel i en grupp. Social handel (eller kopiering) är kombinationen av det bästa i Facebook med förmågan att handla finansiella instrument. Nybörjare i handelsvärlden kan se mer erfarna investerare och dra slutsatser från dem i framtiden, vilket på sådant sätt skulle kunna leda till mer framgångsrika transaktioner. Men det är inte allt – social handel visar även vad professionella investeringsfonder erbjuder. Med skillnaden att avgifterna för social handel är ojämförligt mindre än de vi måste hantera genom att förvärva andelar i fonden. En erfaren investerare som regelbundet registrerar handelsvinster kan, tack vare social handel även dra nytta av marknadskunskap genom att tillhandahålla handelssignaler till alla som väljer att följa. De på första dagen på marknaden kan i sin tur lägga regelbundna vinster – så länge de har gjort rätt val i sökandet efter signalleverantören. Win-win situation?

Fördelar

Visserligen är en av de viktigaste fördelarna den nämnda vinsten från dag ett. Och medans det är möjligt för en grossist att uppnå fantastiska resultat (så kallad nybörjarkurs), är det dock sällsynt att denna situation fortsätter på lång sikt.

Social handel tillåter faktiskt mer eller mindre spektakulära intäkter för människor som helt enkelt saknar ekonomi. Allt du behöver göra är att betala rätt belopp för dig själv (kom ihåg att investera bara de pengar du har råd att förlora) och börja kopiera signalerna från en mer erfaren person. Den enda frågan som kvarstår: kan en person utan ekonomisk kunskap välja rätt leverantör av bara signalerna?

Om vi ​​emellertid är på ett stadium där vi redan skiljer mellan långa och korta positioner och vill vi ej spendera tid på handel, då kan social handel vara den perfekta lösningen för att uppnå ytterligare en inkomst. Genom att välja rätt leverantörer av signaler kommer vi att kunna skapa en investeringsportfölj som tjänar in nästan under alla sorters förhållanden. En enkel lösning är att leta efter experter inom ett visst område – hitta en handlare som professionellt handlar i guld och råvaror, en kryptovalutor-specialist och en erfaren aktiemarknadsinvesterare som kommer att maximera potentiella vinster och minimera eventuella förluster. Det är mycket mer sannolikt att en av våra leverantörer kommer att göra vinst som täcker eventuella förluster som härrör från de två andra aktiviteterna än att alla tre går i konkurs.

Ett viktigt inslag i social handel är det faktum att hela investeringsprocessen sker praktiskt utan vårt ingripande. Alla artiklar som öppnas av vår leverantör (eller leverantörer) kommer att öppnas (efter att du har återkallat det till vår kontostorlek) även av oss. Vid tidpunkten för eventuell vinst kan vi istället leka med hunden i trädgården eller utföra tusentals andra aktiviteter. Möjligheten att ställa in en stop-over-nivå utöver vilken vårt konto slutar kopiera leverantörssignaler och alla objekt stängs automatiskt, vilket gör hela processen väldigt säker för vår portfölj.

Förutom passiv inkomst från att kopiera andra signaler förbättrar den sociala handeln våra egna kommersiella färdigheter. Att spåra med mer erfarna handlare är en av de bästa metoderna att lära sig. Den sociala sidan av sociala handelsplattformar gör det enkelt för oss att prata med vår leverantör om de strategier de andra använder.

Slutligen kan vi vara experter på valutahandeln, men råvarumarknaden blir obegriplig för oss. Även med vår beprövade strategi kan vi handla med kunskap och erfarenhet hos dem som handlar på exotiska marknader för oss. Dessutom kan vi hitta en person som kommer att förbättra effektiviteten i vår investeringsstrategi genom att öppna positioner där vi inte ser signalen.

Sociala handelskostnader

Skulle en handlare med ett bra system och en regelbunden vinstutdelning vara intresserad av att dela sin kunskap och erfarenhet gratis? Det beror på den enskilda personliga övertygelsen men de flesta har valet att ge något gratis.

Bland de sociala handelsplattformarna finns det de som debiterar i förskott för användning av handelssignaler från en annan handlare. Detta är baserat på MQL5 Community, vilket gör att du kan kopiera signaler direkt till vår MetaTrader-plattform. Lösningen är väldigt bekväm, men inte nödvändigtvis bäst. MQL5-plattformar kan naturligtvis inte jämföras med att köpa en katt i en påsen eftersom användaren har fått mycket statistisk data från signalleverantörerna. Ändå kan den ursprungliga investeringen (kostnader för leverans av signalerna) avskräckas. Det finns givetvis gratis användare som delar sin erfarenhet. Ofta visar det sig emellertid att de transaktionssignaler som genereras av dem är av dålig kvalitet eller att användaren helt enkelt samlar efterföljarnas grupp för att komma in i signalavgifterna efter att ha överskridit en viss tröskel.

Definitivt en bättre lösning är plattformar som för spårning av andra handlare som ej debiterar några avgifter. Bland sådana enheter kan ledaren för den sociala handelsbranschen eToro nämnas. Ingen avgift betyder emellertid inte att de inte finns överhuvudtaget. De är gömda i en något bredare spridning än vanligt. Av denna anledning ser eToro-användare en tendens att handla med högre intervaller, vilket enligt min mening definitivt förbättrar deras lönsamhet.

En annan form av sociala handelskostnader är fördelningen av vinst. Det används på de väldigt populära PAMM-konton (procentandel förvaltningsmodul). PAMM-konton gör det möjligt för erfarna pengarchefer att samla en grupp människor som vill använda sin kunskap och erfarenhet och skapa en pool av pengar. Andelen enskilda medlemmar i hela kontot berättigar till motsvarande andel av vinsten från det totala kapitalet.

Till exempel går investerare X, Y och Z till handlaren A för att hantera sitt PAMM-konto. X och Y betalar för detta tusen kronor medan Z betalar upp till 3 000 kronor. Trader A äger 5 tusen i kapital så att det totala värdet av PAMM-kontot blir så mycket som 10.000 i guld. Gentlemännen kom överens om att handlaren A i utbyte mot förvaltningen av sina pengar kommer att få 10% provision. Efter en månad nådde handlaren A en avkastning på 20%, det vill säga att han tjänade rent av 2000 kronor. Efter provisionavdrag var divisionen 1800 kronor. Trader A tar upp till 50% av detta belopp (på grund av sin andel av startkapitalet), investerare Z betalar 30% av 1800 eller 540 kr. Investerare X och Y kommer då bli nöjda med beloppet på 180 kronor.

Ovanstående modell är en av många som används på PAMM-konton. Dessa hade sina episoder både i världen och i Sverige när det var en väldigt populär alternativ investeringsmetod. Tyvärr stöddes inte idén om PAMM-konton av företrädarna för tillsynsmyndigheterna på kapitalmarknaderna i enskilda länder. Den största kritiken mot denna investeringsmetod var bristen på licensiering av chefer för sådana konton. Enligt tillsynsmyndigheterna medförde detta en stor risk för bedrägeri som ledde till en minskning av intresset för en sådan form av investering. Man behöver emellertid komma ihåg att en prestigefull licens hemma eller utomlands inte garanterar en tillfredsställande avkastning på marknaden.

Är social handel en bluff?

I texten utelämnades medvetet frågan om sociala handelsbrister. Den allvarligaste invändningen mot denna handelsmetod har redan behandlats i avsnittet om sociala handelskostnader. Faktiskt är den största nackdelen med denna lösning en högre kostnad än de vanliga transaktionskostnaderna. Av den enkla logiska konsekvensen – signalleverantören.

De högre kostnaderna är emellertid även en fråga om debatt eftersom deras andel av summan är avgörande. Med en multiräkning verkar behovet av att betala $ 20 för transaktionssignaler vara försumbar. Speciellt vid en tidpunkt då de potentiella vinsterna många gånger överstiger $ 20. Dessutom är betalning av en bredare spridning och förlust av en eller två pips på en transaktion godtagbar vid handel med högre intervaller, medans vinsten och SL-nivåer är bara några tiotals eller till och med hundratals pips.

Det bör noteras att social handel inte är en meningslös bluff. De största sociala handelsplattformarna (här refererade till som eToro eller MQL5 Community) använder lösningar som godkänts av ledande tillsynsmyndigheter. Å andra sidan är det kontroversiella faktumet en möjlighet att tjäna pengar på andras kunskaper och erfarenheter. Är alla traders?

Denna fråga, även om den kan tyckas absurd, diskuteras ofta på forum och diskussionsgrupper. Finansmarknadsälskare anser att en äkta handlare ska tjäna på marknaden istället för att kopiera signaler. Diskussionen om detta ämne kan dras genom de närmaste punkterna men det är värt att hitta svaret på frågan om jag vill vara en professionell handlare, eller vill jag bara tjäna pengar på marknaden? Att handla på egen hand kan faktiskt leda oss till den punkt där dina intäkter bokas många gånger över genomsnittlig månadslön. Vägen till detta stadium är dock lång och ojämn. Säkert kommer den som vill nå dit, att genomgå mycket ansträngning och nederlag. Å andra sidan är det möjligt att överlåta några av sina resurser till dem som redan har passerat den vägen tidigare.

Det finns inte heller något hinder för att kombinera två handelsmetoder – individualitet och gemenskap i en investeringsstrategi. Några av de medel som uppkommer från social handel kan spenderas på lärande och noggrant urval av signalleverantörer för att bygga sina insättningar. Social handel är kanske inte någon Holy Grail men det är verkligen en stark trend i investeringsbranschen och vi kommer att höra mer om det senare.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here