Analogi är ett bra sätt att illustrera komplexa begrepp. De hjälper till att förklara idéer som ofta inte är intuitiva vid första anblicken. Följande 9 sportanaloger lyfter fram några av de viktigaste handelsbegreppen. Att endast bryta mot en av dessa principer leder ofta till inkonsekventa handelsresultat. Genom att förstå några enkla idéer och tillämpa dem kan du kraftigt öka effektiviteten i din handelsrutin.

Tennis – vem gör inte misstag

Statistiken säger att amatörspelarna förlorar sina matcher inte för att motståndaren är för stark, utan för att de själva gör många misstag. Samma sak gäller handel. Det är inte marknadens fel. Dina egna beslut och handlingar orsakar handelsförluster. När du bryter mot dina riskprinciper, tar positioner som är för stora, lägger till förlorade positioner, bryter reglerna, försöker att kompensera förluster och tar dåliga positioner som inte matchar dina kriterier – det är de sakerna som är ansvariga för handelsmisstag.

Baseball

Vissa handlare fokuserar på att följa sin vanliga rutin och gör vad de har gjort tusentals gånger tidigare. De vet att genom att kontinuerligt göra steg efter steg, har de större chans att vinna.

De bästa handlarna vet också att de måste följa sin rutin och alltid hålla sig till sina regler för att ständigt växa i sitt handelskonto. Att godtyckligt öppna affärer som strider mot reglerna och tro att de på något sätt vinner och kommer att kompensera alla förluster är inte en giltig strategi.

Fotboll – den ultimata blandningen av brott och försvar

Det bästa försvaret betyder ingenting när ditt brott inte kan göra något. Du har hört det innan: handel handlar om stort försvar. Men det är inte helt sant. Bara om du är bra i brott och försvar har du en chans. Att veta när man inte handlar eller riskerar är mycket viktigt och det hindrar dig från att förlora pengar i hårda tider. Å andra sidan måste en handlare också veta när han ska vara mer aggressiv med sin positionering och när han ska låta sina vinster springa i väg.

Boxning – förbereda dig för nästa handel

Boxning är ett utmärkt exempel när det gäller att vara förberedd och ha en spelplan. En boxare måste bara möta en motståndare åt gången. Boxare studerar sina motståndare djupt innan de kommer in i ringen. Och när det är dags att slåss, har de en specifik och unik spelplan som skräddarsys kring sin motståndarens styrkor, svagheter och unika egenskaper. Denna plan förändras från kamp till kamp eftersom varje match och varje motståndare är annorlunda och kräver en annan taktik.

Traders behöver en handelsplan där de analyserar nuvarande marknadsförhållanden, prisåtgärder och andra parametrar. Då måste de komma fram med specifika handelsidéer och möjliga handelsuppsättningar. Handlare måste vara förberedda för alla möjliga resultat och veta exakt vad de ska göra under vilka omständigheter. Om du inte gjort dina läxor borde du inte tävla och gå tillbaka för att analysera situationen.

Ishockey – planera framåt

Du behöver inte vara en prospelare för att förstå enkla principer, men konsekvenserna för handel är viktiga. Traders fokuserar för mycket på vänster sida av deras diagram. De lägger för mycket tid på det förflutna. Under uptrenden fortsätter handlarna att ringa toppar och öppna korta positioner till högre rörliga priser, istället för att se vad som verkligen händer och går med i den uppenbara trenden. Tänk framåt och sätt allt i kontext, annars kommer du att tas ut ur spelet.

Schack – tappa inte huvudet

Amatörschackspelare förlorar sitt fokus för snabbt. Genom att göra impulsiva drag utan att tänka på konsekvenserna utsätter de sina andra pjäser och öppnar vägen för deras motståndare att göra ännu mer skada. En bra handlare, precis som en bra schackspelare, behöver tänka att gå framåt och inte förlora sitt fokus. Öppna inte en ny handel efter en förlust för att bevisa att du hade rätt. Det är bättre att gå tillbaka, ompröva situationen och sedan komma fram till en förbättrad spelplan.

Säsongsport – en match spelar ingen roll

En säsong i sporter som fotboll, basket, baseball och hockey består enkelt av 30 eller fler spel. Även om det är frustrerande att förlora, är det ofta inte så viktigt att vinna varje enskilt spel för att nå det övergripande målet att vara nummer 1 i slutet av säsongen. De som gör misstag analyserar vad de gjort fel.

Se till att du inte gör samma misstag två gånger. Analysera vad som orsakade förlusten, kontrollera om du gjorde några misstag och vad du kunde ha gjort bättre. Skriv sedan ner dina tankar för att komma ihåg dem nästa gång. Traders utan en granskningsprocess på plats, eller som inte håller en handelsdagbok, undviker en inlärningseffekt och är dömda att upprepa samma misstag om och om igen.

Lagsporter – förstå din position

Point guard är lagets bästa passare och handlare och ett Point guards jobb är att få bollen i målet. Handlare måste även hitta sina personliga styrkor och identifiera vad de är bäst på. Allt börjar med att välja rätt marknad.

Är du en aktie-, valuta- eller alternativhandlare? Är du bättre på PA, behöver du indikatorer eller båda? Är du bättre på att handla högre eller lägre tidsramar? Föredrar du handel med hög eller låg volatilitet?

Att svara på dessa frågor är inte lätt och det är en process. Du måste hitta din egna väg som handlare.

Din vinst är inte viktig.

Traders spenderar mycket av sin tid på att leta efter handelsmetoder som lovar en högre vinst medan de ofta är mycket närmare framgång än vad de tror. En vinnare som är # 1 i sitt fält är inte bättre än den som konsekvent ger sitt bästa spel varje gång.

Att försöka hitta den speciella handelsmetoden med en perfekt vinst kommer att hålla dig från att göra verkliga framsteg som en handlare.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here