Pengar och positionhantering

3.1 Hur mycket pengar behöver du i början?

Detta är en av de mest populära frågorna – hur mycket pengar måste man ha för att börja handla? Jag kommer att försöka svara så bra som jag kan.

Kom ihåg att du kan öppna ett handelskonto med 100 $ (eller ännu mindre i vissa fall). Är det tillräckligt för att handla? Med dessa pengar kan du öppna en position när mäklare har nano eller mikro partier i sitt erbjudande. 100 $ är tillräckligt för att börja.

Kom ihåg! Bestäm i förväg hur mycket pengar du har råd att förlora. Det är mycket viktigt. Detta är ett brutal spel. Spara lite pengar!

Hur mycket behöver du?

Det beror på, men 10.000 $ är ett minimum. Den optimala mängden är 10.000 – 50.000 $. Beloppet är starkt kopplad till ditt handelssystem.

När du följer den väg som beskrivs ovan (demo -> små kapital och mikro / nano), kommer du att kunna räkna ut hur mycket pengar det blir.

Jag gillar Alexander Elder citat. Han sa att du kan börja tänka på handel som heltidskarriär när du gör mer pengar i en månad och sedan från ditt vanliga jobb. Så enkelt är det.


 

3.2 Att flytta din SL

Detta är det vanligaste problemet. Du sätter stop loss för att skydda din position. Den goda nyheten är att SL är enklare med Fibonacci handelsverktyg.

Jag har läst mycket om att stop lossen är dålig. Jag tänker inte slåss med alla här. Men…Att använda SL betyder att man helt enkelt skyddar sin position från alltför stora förluster.

SL är bra, men inte 100 procent säker.

Stop lossen är bra eftersom den befriar dig från din rutnät och impulsiva beslut.

Känslorna är din värsta rådgivare. Ofta kan det vara svårt att tillämpa SL i början av tradingen då man vägrar att inse att man har gjort fel. Men SL hjälper dig att hantera dina känslor.

Om stop lossen

Stop loss betyder försäljning av befintligt innehav.

Det är mycket viktigt att tänka på stop loss eftersom det alltid finns risk att den sista affären också blir den sämsta. Att använda sig av SL kan till slut göra skillnad mellan ett lyckat sparande och en total katastrof.

Ett exempel:

John vill köpa 200 aktier i YYY för 12 $. Han är villig att riskera 1,2 $ för varje aktie. Han har en bra känsla och hans handelsplan ger honom grönt ljus. Två dagar senare stoppades han ut. Han förlorade 1,2 $ x200 aktier = 240 $.

Han öppnar en ny position. Det finns ett utbrott på diagrammet. Han köper 80 aktier för 20 $ och sätter stop loss 1,5 $ lägre. I början ser det bra ut, men plötsligt finns det YYY problem och aktien börjar att falla. Hans förlust är 1,5 $ x 80 aktier = 120 $.

Han är inte alls glad över situationen, men han tittar på andra möjligheter. Än en gång bestämde han sig för att vänta på ett bättre alternativ, dvs. en bekräftelse från hans handelsplan. Han får en bekräftelsesignal och han köper 50 aktier för 42 $ och sätter SL på 38,5 $. Så småningom börjar priset röra sig uppåt.

HHH går upp till 52 $ och John stänger sin handel, eftersom det finns ett starkt motstånd nära denna nivå. Han stänger sin position på 52 $ och hans vinst är 50 aktier x (52 $ -42 $) = 500 $.

Han har förlorat 360 $ och hans vinst är 500 $ -360 $ = 140 $. Ok, inte så illa. Men vad händer om hans förluster blir större? Alla vill ha tillbaka sina pengar.

Det är ganska enkelt. Du kommer att stoppas ut. Ditt mål är att leta efter lönsamma affärer, tjänar pengar och att täcka dina förluster.

 

Risk / ratio belöning

Det är en mycket viktigt att försöka hålla din risk / ratio belöning på 1: 2 eller till och med 1: 3 proportioner. Det betyder att handlaren är villig att riskera t ex 2 $ per aktie och räknar med att tjäna 4 $ per aktie (1: 2) eller 6 $ (1: 3).

Risk / ratio belöning 1: 1 är inte värt risken.

Risk / ratio belöning är ett bra ämne för en annan artikel. Erfarna handlare vet precis var man ska sätta SL och letar efter bra risk / ratio belöning. Kom ihåg det.

När ska man sätta SL?

Det finns ingen regel som säger när man ska placera stoppen. Ifall man är rädd för förluster eller att ha fel kommer man ofta att tveka och inte våga göra det.

Det här är de två vanligaste misstagen.

Misstag 1: Man placerar stoppen tajt

När stop lossen är tajt så är det rätt stor chans att du kommer att stoppas snart. Marknaderna är mycket instabila och det är lätt att stoppas när din stop är alltför nära.

Detta händer för att handlare inte vill förlora för mycket pengar. Det största problemet är att tajt stop loss blir utlöst mycket ofta. Snart har dussin små förluster på ditt konto.

Misstag 2: Man placerar en bred stop loss i en trend

Vissa handlare placerar SL för brett. En bred stop loss utlöses sällan, men när det händer – kan förlusten bli mycket stor.

Utgå från att titta på proce action.

Jag antar att du försöker att investera i en trend-marknad. När det inte finns någon trend, så behöver du inte handla.

Priset befinner sig i en uppåtgående trend och vi har en sekvens av högre toppar och bottnar, precis som på diagrammet. Korrigering är ett säkert tecken på att något går fel.

stoploss1

Med all denna information kan du placera din stopp under den senaste botten (i en lång position). När trenden är ”frisk”, bör du göra dina pengar. När trenden är mycket svag, kommer du att stoppas ut. Det är en bra sak eftersom priset kan gå ännu lägre.

stoploss2

Handlar du i en nedåtgående trend? Placera din stop loss över tidigare topp.


Flytta aldrig en Sl nedåt.

Flytta aldrig en stop loss nedåt, en stop loss kan bara flyttas uppåt. Om den flyttas nedåt försvinner meningen med stoppen eftersom förlusten blir större än beräknat.

När ska man flytta SL? Vänta en tid och se hur saker och ting fungerar. Du måste ha ditt eget system. Jag brukar vänta tills priset ligger långt ifrån utgångspunkten. När ingångspunkten ligger vid 20 och SL är inställd på 18 (2 $ lägre från ingångspriset), så flyttar jag min SL till 20 (innan priset går upp till 24 $,  2 x 2 $ = 4 $).

Går priset upp? Då flyttar jag min stop loss uppåt. Varför? För att skydda min vinst. Om priset inte når målet, kan jag fortfarande boka någon vinst. Detta kallar vi för avslutande stop, eftersom SL följer priset hela tiden. När priset går upp, så ligger SL också högre. Om priset befinner sig i en uppåtgående trend och faller, kan du inte sänka din SL. Det finns många olika sätt att använda stop loss.

1% -regeln

Vissa handlare använder 2%-regel. 1% -regeln innebär att du kan riskera bara 1% av ditt kapital.

Ett exempel: Ditt konto är 20000 $. Det betyder att du riskerar 20000 $ * 1% = $ 200.

Ja, du kan riskera bara 200 $ per handel. Många handlare har inte tillräckligt med pengar och helt enkelt väljer att ignorera denna regel. Sanningen är att detta är en stor regel som hjälper dig att överleva. Om du har 20 förluster i rad, får du fortfarande mer än hälften av dina pengar på kontot.

Det är ett brett ämne; Du kan själv bestämma om du vill använda denna regel eller inte.

SL och Fibonacci

Fibonacci kan lätt användas med SL.

När jag öppnar en lång position, så väntar jag först på en korrigering av retracement-linjen. När jag kommer in efter en bekräftelsesignal, så brukar stop lossen ligga på 61,8% eller 78% linje:

Setting stop loss below 78% retracement line

När jag öppnar en kort position efter utbrottet, så ligger stop loss under den närmaste retracement-linjen:

Setting stop loss with Fibonacci retracement (after breakout)

Varför? Eftersom jag antar att trenden är stark och den senaste toppen är bruten – priset borde gå upp. Om det inte gör det, så antagligen är det något fel med trenden eller utbrytningen. Jag tar en liten förlust och väntar på en annan inställning.


3.3 Trade-partial i Metatrader

Du kan stänga en del av din position och låta den andra delen ”arbeta”. Jag använder denna metod i Metatrader. Ett annat program bör kontrolleras manuellt.

Och det är ganska enkelt. Först väljer du en handel du vill ändra. Högerklicka på Handel och klicka på Ändra eller Ta bort:

metatrader-partial-close

Härnäst kommer du att se popup-fönstret med alternativ. Kontrollera att Type ligger i Market Execution. I ”Volume Line” väljer du storlek på den position du vill stänga. Du kan se i exemplet att jag har 2,0 partier på Germany 30 Index Cash och jag vill stänga hälften och sätter volymen på 1,0. Därefter klickar du på den gula knappen CLOSE längst ner.

mt4-trade-partial-close

På så sätt kan du stänga en del av din position och låta den andra “arbeta”.

Varför ska du använda partial-close?

Varje erfaren handlare säger att vinsten är endast virtuell. En situation: du stänger en handel och tar vinsten,  X dollar. Men kom ihåg – allt kan ändras på bara några sekunder. Att ställa optioner kan innebära väldigt stora förluster om marknaden går emot ens position.

Partial-close och stop loss

Kom ihåg:  Det är alltid en bra idé att flytta SL till startpunkten, ifall något går fel.

När kan man använda partial-close?

Svar: När du är lönsam och du vill ”boka” någon vinst.

Det finns många situationer då du kan stänga en del av din handel. Se exemplet nedan.

Handlar du långsiktigt? Du kan hålla kvar dina positioner så länge du kan.

Du kan se signaler om att trenden blir svagare. Priset kan ha problem med ett visst motstånd, och det kan finnas en rad olika rörelser. Vad gör vi då? Vi stänger en del och tar vinsten.

Motståndsområdet och trendvändningar

Det finns nivåer som är mycket viktiga. Det kan finnas många pivot- eller motståndslinjer. Linjerna baseras ofta på prishistorik.

Låt oss säga att vi öppnar en lång position. Vi tar vinsten och sätter TP på linjen R2.

Men vad händer om trenden är stark och priset går till linjen R3? När vi använder pivot, får vi stöd och motståndslinjer. I dessa fall kan vi använda partial-close.

Ett exempel

partial-close-example

Diagrammet nedan visar Fibonacci-rekyl och förlängningslinjer. Vi öppnar en kort position, dvs. 2 partier på EUR / USD. Allt ser bra ut och det finns en stark rörelse nedåt. Vi vet att 161,8% är vårt mål. Rörelsen är stark och vi ser ett annat mål på 200%. Det bästa sättet är att stänga en del på 161,8%. Vi flyttar SL till ingångspunkten och sätter TP på förlängningslinjen (200%).


3.4 När ska man ta vinsten?

Här kommer några tips baserade på mina egna erfarenheter.

Signaler från MA / Oscillatorer

Vissa handlare använder signaler som ges från glidande medelvärden eller oscillatorer. Och det är inte så dumt med såna signaler, jag använder dem också.

Här ser vi en stark rörelse runt viktiga nivåer – handlare vet väl var dessa områden för aktuella dagen eller veckan ligger. I bilden ovan presenteras en algohandel (robothandel).

Exemplet nedan visar ett 5-minuters diagram EUR / USD. Rörelsen var stark men den slutade på R1 (den röda linjen). Om du tittar noga kan du upptäcka långa skuggor i närheten av R1. Priset försökte röra sig högre, men detta var ett starkt motståndsområde. Vi kan anta att vissa handlare använder denna nivå för att stänga sina positioner och boka vinster. Om du vill stänga positionen (som är baserad på MACD eller annan oscillator, MACD är endast ett exempel), då är du för sent med dina beslut. Samma sak gäller glidande medelvärden.

take-profit-macd

Pivotpunkter är viktiga

Pivotpunkter är statiska nivåer som priset kan tänkas vända på. Du kan bygga hela din handelsstrategi runt Pivot punkter. Det finns flera olika typer:

Lägre än H1, H4.

Dagliga: pivot linjer är stöd- och motståndslinjer baserade på föregående topp, botten och stängningsnivån

Veckovisa: Pivot linjer är stöd- och motståndslinjer baserade på föregående veckans toppris, lågpris och stängningsnivån

Månatliga: Pivot linjer är stöd- och motståndslinjer baserade på föregående månadens topp, låg och  stängningsnivån

Årliga: Pivot linje, stöd- och motståndslinjer är baserade på tidigare års topp, låg och stängningsnivån

Väljer du att handla långsiktigt, så ska du använda vecko- eller månadsvisa pivotpunkter. Väljer du att handla dagligt, så ska du använda dagliga och/eller lägre pivotpunkter.


Hur man använder Pivot punkter för att stänga en position

Motståndnivå 1, 2 och 3 benäms R1, R2 och R3. Stödnivå 1, 2 och 3 benäms S1, S2 och S3.

I regel sker den mesta handeln mellan de andra stöd- och motståndsnivåerna (S2 och R2).

Mittlinjen kallas pivotlinjen och de yttersta linjerna kallas stöd- och motståndslinjer.

Men trenden kan vara stark och priset kan nå andra linjer (t.ex S3 eller R3 – i en sådan situation ställer jag min Take Profit på den tredje linjen).

En situation då trenden är fallande och mycket stark:

Det finns S3 på plats, men jag ignorerade nivån och höll positionen öppen. S3 fungerade bra, priset föll till denna nivå.

Nedan ser du några exempel:

Se diagrammet nedan (GBP / JPY med vecko pivotpunkter). Trenden var stark, men rörelsen slutade på R3. Linjerna R3 / S3 respekteras ändå och handlare tar vinsten på den tredje linjen.

close-trade-pivot-r3;

5-minutersintervall (DAX). En snabb rörelse nedåt stannade precis vid S2.

close-trade-dax-s2

Fibonacci förlängningslinjer är betydande när vi sätter TP.

Det finns för- och nackdelar med alla metoder. Här måste man bara dra Fibonacci linjer på diagrammet. Därefter beräknas linjerna enligt formeln. Handel med Fibonacci är inte så svårt.

Vissa fördelar:

fibo-extension-lines and trade close

AB rörelse

Förlängningspunkter över / under B – möjliga utgångsnivåer

Tidigare räckte det med att sätta specifika mål, som S2 / R2.  Men nu pratar vi om Fibo. Här ligger målet på 161,8%. Högre pris betyder högre mål, som t.ex. 200% och sedan 227%, 238,2% och så vidare … Men just nu är vi mest intresserad av nivåer som är mindre än 200%.

Andra viktiga mål:

– 127%
– 138,2%
– 161,8%
– 200%

Vissa handlare använder 150%-förlängning.

Du kan leta efter områden där du har en Fibo-förlängning, pivot eller ett stöd / motstånd. Då blir det lättare att hitta en utgångspunkt.

3.5. Trading-journal

Det finns ytterligare en sak som är viktig när det gäller trading – du bör analysera dina misstag.

Jag har lärt mig mer av mitt första misstag än av mina största framgångar. Mitt största misstag var att jag inte skrev handel-journal. Förutom information såsom ingångs-, utgångssignaler, vinst / förlust finns det information om handelssignaler. Men…jag är ingen teksnisk handlare. Jag använder handelssignaler, men jag analyserar också den nuvarande situationen på marknaden, högre tidsramar och många andra saker.

Det finns många handlare som skriver dagbok i form av anteckningar – de beskriver handeln, den nuvarande situationen och teknisk analys.

Det blir lättare att upptäcka misstag du gör i beslutsprocessen.

Ett annat viktigt verktyg som du kan använda är MyFXBool. Jag rekommenderar att skriva handel- journal och hålla koll på affärer med MyFXBook.

MyFXBook är lätt att använda. Tack vare MT4 publiceringsalternativ kan MyFXBook ta emot dina affärer och resultat.

När du loggar in får du lätt överblick av ditt konto, samt tillgång till värdefull information. Du kan också se dina vinster, förluster, antal positioner och många andra.