Att bevara sitt känslomässiga kapital är oftast viktigare än att skydda sitt finansiella kapital. En handlare som förlorar sitt känslomässiga kapital är mer benägen att spränga sitt konto eller sluta handla helt, för att han inte längre kan hantera sina känslor.

Varje gång en handlare förlorar en handel eller gör ett misstag, flisar den bort från sitt känslomässiga kapital. Det börjar vanligen långsamt men kan eskalera snabbt och efter en lång förlust eller efter månader utan verkliga förbättringar, är det mer sannolikt att man helt och hållet kommer att förlora allt.

Det är viktigt att övervaka ditt emotionella tillstånd och ditt känslomässiga kapital då och då. Till och med en liten sträng av förluster eller dåliga affärer kan lätt leda till emotionell handel, impulsiva misstag eller oönskade resultat.

Det är viktigt att hantera ditt emotionella tillstånd och ta hand om ditt känslomässiga kapital. Nedan hittar du en 10-i-topp-lista med tips och tricks som kommer att hjälpa dig att hålla dig ovanpå ditt mentala spel.

1. Separata diagram från huvudplattformen

När du är inne i handel, stäng din mäklarplattform och växla sedan till diagramplattformen. Jag använder till exempel tradingview.com för all min kartläggning (charting) och när jag identifierat en giltig handel öppnar jag min mäklarplattform, skriver i min order och stänger den igen och växlar tillbaka till Tradingview.

Det låter enkelt men det har många fördelar: du kan inte omedelbart störa din egna beställning om du inte ser den precis framför dig. Det bidrar till ett till lager av friktion som gör det mycket svårare för att göra misstag. Det hjälper och jag uppmanar dig att prova det.

2. Flytta till en högre tidsram

De flesta handlare gör misstaget och flyttar till en lägre tidsram eftersom de vill “finjustera sin handel” eller “bli snabbare medvetna om prisförändringar” – åtminstone är det vad de själva säger. Gå aldrig till en lägre tidsram. Gå till nästa högre tidsram istället. När du är på den högre tidsramen då ser volatiliteten och prisrörelserna inte så skrämmande och dramatiska ut längre.

3. Titta bara på ljusets stängning

Detta är svårt att förstå för många men vi har sett (genom egen handel och genom vårt arbete med Edgework) att handlare har en tendens att försöra sina affärer. Genom att bara titta på ljusets stängning kommer du att undvika många situationer där du skulle ha svarat felaktigt på reaktionen i prisrörelsen.

De flesta handlare kommer att argumentera detta men de har ingen väg att validera sina påståenden. Om du inte har testat det ska du inte göra för tidiga antaganden. Att bara göra beslut av stängningen av ljuset kan hjälpa dig att hantera känslomässigt kapital på ett stort sätt eftersom blir nervös för varje tick.

4. Rimlig risk

Självklart bör du bara gå in i en position när du är bekväm med att förlora den. Det snabbaste sättet att tömma ditt känslomässiga kapital är att använda hävstångens funktion och gå in i positioner som är för stora och kan kosta dig en stor del av ditt handelskonto. Under sådana förhållanden är det omöjligt att göra bra handelsbeslut och du kommer snabbt att brinna genom din känslomässiga kapital.

Vanligtvis är en bra rekommendation att riskera mellan 1% och 2% per handel. Det tar lång tid att byta ett konto genom att använda en sådan konservativ riskhantering.

5. Hedra ditt stopp

Under mina tidiga dagar brukade jag vara skyldig detta och jag brukade ställa mitt stopp bredare när priset kom nära mot det eftersom jag inte ville ta förlusten. Det ledde naturligtvis till några stora förluster och det hindrade mig från att göra förbättringar. Samtidigt var det frustrerande som helvete eftersom jag visste att detta var fel och frustrationen ledde till mer dåliga beslut. Att ändra detta var den största hjälpen i min handel och jag gjorde det genom att använda tips #1 och #3 från den här listan.

Ta förlusten och fortsätt. Över din handelskarriär kommer du att ta tusentals affärer men du kan inte tillåta en handel att ha en oproportionerlig påverkan på ditt konto.

6. Delta i fysisk aktivitet

Detta är en annan av mina favorittips. Efter en förlust eller efter att ha gjort några misstag ska du skilja dig från din handelsplattform och delta i en annan verksamhet. Fysisk aktivitet är det enklaste sättet att få ditt sinne ifrån handeln. Andra handlare kanske läser en bok (särskilt fantasi/fiktion är bra här), meditera ett tag eller bara gå en promenad och lyssna på musik.

En förlust är inte världens ände men när det händer verkar det som en så stor sak. Det är viktigt att få perspektiv och förstå att nästa handel kommer snart. Säkerställ att du är i rätt inställning och släpp loss lite – det är viktigt för din emotionella kontots livslängd.

7. Använd endast spekulativa pengar

Det här är en annan grej, men många människor bryter mot denna princip och jag har sett människor förlora en stor del av sina pensionsfonder eller sina barns högskolepengar. Detta kommer utan tvekan att förstöra ditt känslomässiga kapital superflitigt och det blir svårt och ibland omöjligt att återhämta sig från en sådan förlust.

Det gör ont att förlora dina tjänade pengar, men om det är pengar du inte har råd att förlora, borde du inte handla med det. Tro inte på att du bara kommer att tjäna tillbaka allt, eftersom det kommer inte att hända. Gå tillbaka och ta en ärlig titt på dig själv.

8. Handel på marknaden där du har en fördel

Marknadsval är en viktig färdighet som en näringsidkare bör ha och du måste veta under vilka marknadsförhållanden som ditt system fungerar bäst och undvik resten.
Det är frustrerande att bli utslagen ur handeln under höga volatilitetsperioder eller stanna i en handel i dagar och ingenting händer under låga momentfaser.

9. Journaling och prestanda granskning

Anteckna dina affärer för att sedan granska din data – detta ger en ärlig titt på vad du gör. Du kan inte dölja dina brister och svagheter i din journal. Att förstå när du gör fel, vad dina misstag är och hur mycket de kostar dig är viktigt att veta. Det kommer även att hålla dig från att upprepa samma misstag flera gånger.

En handelsdagbok hjälper till att skapa självmedvetenhet och genom att helt förstå ditt handelsbeteende kan du hantera ditt känslomässiga kapital på ett mycket bättre sätt.

10. Gå små under förlorade perioder

Att komma ur drawdown är känslomässigt utmanande och de flesta handlare försöker tvinga det genom att öka sin positionsstorlek. Under drawdown är handlare oftast mer känslomässiga och deras handelsbeslut lider. Kombinera detta med ökad risk som slutar alltid i en katastrof. Under drawdown bör din #1-prioritet vara att återfå förtroendet för dina färdigheter och behålla så mycket känslomässigt kapital som möjligt.

Jag hoppas att du kan ta något ifrån några av de tipsen jag gav. Försök inte ändra allt på en gång, men gör bara några ändringar i taget och observera de effekter de har på din handel. Du kommer att börja se att ditt känslomässiga kapital kommer att ha mycket större påverkan än att bara leta efter en ny indikator eller inmatningssystem.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here