Innan vi fördjupar oss in i den fascinerande världen av handel bör vi räkna med en del sanningar som vi stöter på i början av vår väg på marknaden och som kommer att skydda oss mot många obehagliga stunder.

Handel kan ses som ett sätt att tjäna snabba pengar på grund av den relativt låga inträdesgränsen. Trots det kommer mer erfarenhet av investeringsvärlden säkert att visa att handel i själva verket är en oändlig utbildning för att hantera risker och marknaden. Jag har utarbetat några grundläggande riktlinjer för alla nybörjare.

Grunderna

Det första du behöver bli van med i online-handel är att till skillnad från traditionella investeringar, köper du inte egentliga tillgångar. Genom att handla på valutamarknaden köper eller säljer du instrument, CFD (Contract for Difference). Du går i vinst eller förlust beroende på om din värdering av basinvesteringarna går upp eller ner. I de flesta fall sker hela processen i en bråkdel av en sekund, så när du lägger en order fungerar det som om du skulle vara på en riktig marknad.

När man hänvisar till beställningsfrågan är det värt att nämna dem två viktigaste ordertyper på finansmarknaderna. Den första är stoppförlusten och den andra är vinsten. En stoppförlustorder är ansvarig för att begränsa investerarnas förluster om prognoserna inte lyckas. Genom att använda denna order kommer du att kunna avgöra vilken del av din insättning du är villig att riskera med din investering. Konceptet för vinstlösning är detsamma men är refererat till vinsten – ordern ger dig möjlighet att bestämma prisnivå som på dess grund stänger din investering med vinst.

På marknaden kan du välja en av dem två sidorna – lång eller kort. Genom att stanna på den långa sidan av marknaden kommer du att stärka köparnas sida dvs. att du kommer att vara ansvarig på efterfrågan för det valda instrumentet. Genom att däremot öppna en kort position på ett visst instrument kommer du dra nytta av en minskning av dess värdering.

Kunskap är makt

Handlare måste vara välinformerade eftersom det är avgörande att göra rätt marknadsbeslut. Genom att hålla handen på pulsen, läsa viktiga meddelanden, beslut och nyheter, kommer vi att kunna verka på marknaden på ett rationellt sätt.

Beroende på vilken typ av instrument du väljer så finns det många online-makro-kalendrar som kan ge värdefull information till dig. När en stor centralbank (till exempel amerikanska centralbanken) tillkännager förändringar i räntenivån, påverkar det vanligtvis drastiskt värderingen av landets valuta och valutorna som är korrelerade med den. Du kan alltid hålla dig informerad genom att prenumerera på nyhetsbrev.

Diversifiering

I motsats till klassisk investering där det oftast finns en låg avkastning, handlar traders med kortare tidsperioder. Några av dem öppnar och stänger transaktioner på bara några minuter, vilket ger en liten vinst som dock multipliceras med volymen av transaktioner och kan ge en lukrativ utbetalning. Andra tillåter i sin tur att deras transaktioner förblir tills en handelssession. Denna grupp av handlare räknar med den dagliga volatiliteten hos de olika typerna av aktier som handlas på marknaden.

Kom dock ihåg att byte av en tillgång kan påverka priset på en annan. Därför bör en viktig del av handeln vara en lämplig diversifiering av investeringsportföljen. Logiken bakom detta postulat är enkelt – lägg inte alla ägg i en korg, som det gamla ordspråket säger. Såsom med äggen, så bör du vara försiktig med att investera allt på ett kort.

Börja med virtuella pengar

De flesta handelsplattformar eller Forex-mäklare gör det möjligt att skapa ett virtuellt konto, ett så kallat demo. Använd det här alternativet! Om du just börjar ditt investeringsäventyr kan det vara en bra idé att riskera virtuella pengar och få en känsla på dem olika marknaderna istället för att kasta dig djupt in i den verkliga världen. Detta tillvägagångssätt låter dig hitta rätt handelsform och bestämmer risknivån som passar dig. Att välja bland tusentals olika tillgångar kan du enkelt försöka handla på någon av dem då du inte förlorar något med dem virtuella pengarna.

Det är dock sant att efter bara din första framgång kommer du att börja överväga att komma in på marknaden med riktiga pengar – men akta dig för “gamble-sinnet” och låt dig själv skaffa lite mer erfarenhet. Om du kommer in på marknaden med rätt bagage och erfarenhet kommer du ha en mycket bättre chans att få vinst utan onödiga risker.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here