Kognitiva fel (kognition – är en allmän psykologisk term av vår verklighetsuppfattning, som påverkar människors attityder, känslor, resonemang eller beteenden (åtgärder). Studien av kognitiva fördomar inblandade i samhällsvetenskap om transaktioner spelar en stor roll i handeln. De påverkar sättet att komma in och lämna marknaden. Dina resultat kommer att förbättras om du vet vad som fungerar med dig så att du kan göra mer objektiva, rationella beslut. Capital.com-handelsplattformen hjälper entreprenörer att rationalisera handelsfel. Den använder artificiell intelligens för att upptäcka kommersiella fel och varna handlare mot de.

# 1: Martingale

Martingales teori innebär att ständigt fördubbla satsningen när du förlorar – du fördubblar din insats; du förlorar igen, du dubblar satsningen igen. Detta är en väldigt hög riskstrategi. Denna teori härrör från franska spelare från 1700-talet. Antagandet är att de som förlorar regelbundet inte kan förlora hela tiden – statistiskt är det omöjligt. Men ingen har obegränsat antalet pengar. Din främsta fiende är oförutsägbarhet och ekonomisk och politisk risk. Riskerar du mycket att vinna lite? Detta är det snabbaste sättet att gå i konkurs.

# 2: Jag har en “bra hand”

Det är en irrationell syn att successiva vinster eller förluster innebär att du har en “bra (dålig) hand”. Anledning föreslår att eftersom personen X vann flera gånger i rad, kommer han också vinna nästa gång.
Detta är en farlig kognitiv attityd och missuppfattning i de flesta fall (den så kallade “segersträckan”) som orsakar ofta nederlag.
I allmänhet påverkar tidigare framgångsrika resultat inte den långsiktiga effekten. När det gäller investeringar är förlitningen på “goda händer” väldigt långt ifrån den solida grunden för handel.

# 3: Lutning till hasardspel
Även känd som Monte Carlo-metoden, ett tankande att om något växt skulle det nu falla.
Tänk på roulette. Spelarens fel är baserat på antagandet att – i nuet – måste rouletten hamna på de svarta.
Bollrörelsen är inte relaterad till den tidigare rotationen av rouletthjulet.

# 4: Tro i repeterbarhet

Denna kognitiva attityd är baserad på uppfattningen av system som inte existerar. Detta antagande bygger på tro på sannolikheten för händelser som ger en illusion av kontroll.
D borde hålla fast vid den befintliga strategin, den avvisar marknadsvolatilitet eller chans i större eller mindre utsträckning. Detta har att göra med gamblerens misstag.

# 5: Rädsla för det okända
Det uppstår när du föredrar en händelse vars sannolikhet verkar större än den andra där risken är mindre känd för dig.
När det gäller investeringar kan du välja mellan fasta statsobligationer, där räntorna garanteras i förväg eller möjlighet att investera i aktier där det finns mindre säkerhet – men en sann sannolikhet för en bättre avkastning.
Du har fördefinierad information om obligationerna jämfört med bristen på information om aktier. Ibland skulle ett tvetydigt val ge en bättre avkastning.
Utför en grundläggande analys av det mindre kända alternativet.

# 6: Instinkt-misstag

Den psykiska instinkten är särskilt synlig i handel och investeringar.
Mediarubriker på företagswebbplatser kan prata om lovande nya marknader eller teknik eller en framgångsrik fondförvaltares historia.
Ofta höjer dem medianyheterna priserna till obalanserade nivåer. Investeringsmiljardären Warren Buffett struntade i den katastrofala teknikbubblan från slutet av 1990-talet. Du borde göra samma sak.

video:

# 7: Beslutsamhet

Det står för rädslan för att för tidigt eller för sent lämna marknaden och gäller varor, från aktier till valuta eller fastigheter. Den bygger på rädsla för eventuella förluster. Till exempel köpte du aktier som har fått något värde. Grunden är bra för framtiden – vinst, kassaflöde och skuldnivåer. Trots detta säljer du, trots att allt tyder på att du inte borde göra det, är du rädd att tillväxten inte kommer att hålla länge. Det andra fallet: du vägrar att sälja aktier med dåliga resultat, eftersom du föredrar att vänta tills priset återkommer, även om grunderna inte stöder sådana förväntningar. Ett sådant kognitivt misstag är ofta “skyldig” till förolämpad personlig stolthet, vilket resulterar i ologiskt beteende.

video:

# 8: Bekräftelsesfel

Bekräftelsesfel uppstår när du ignorerar eller filtrerar bort något som inte överensstämmer med dina övertygelser eller fördomar. När du handlar kan det vara farligt. Om du har en förlorad position, håller du dig till all marknadsinformation som stöder din nuvarande position.
Bekräftelsesfel, det vill säga att inställningen av information som bekräftar vår position innebär att vi ignorerar obekväm information. En av strategierna för att bekämpa sådana fördomar är att aktivt söka information som strider mot sina egna åsikter – och att lyssna på resonemang och fakta bakom dem.

# 9: Tryckt av de senaste resultaten

Detta händer när du bara koncentrerar dig på de senaste handelsbesluten och dess resultat, oavsett hur bra eller dåligt. Det innebär att du ger upp logik och en solid handelsstrategi eftersom du verkar under påverkan av känslor. Detta ökar sannolikheten för misslyckande. Du kan motverka viljan att retaliera genom att närmar dig varje order som en ny händelse som påminner om din långsiktiga strategi. Det kräver disciplin. Regelbunden registrering av transaktioner och resultat i form av en dagbok påminner i lång sikt, som är byggt på din handelssystem och effektiviteten i din beslutsprocess. Med andra ord, håll fast vid planen.

# 10: Effekten av bakförtroende

Effekten av kunskap i efterhand (kallas “Efterklokhet”), även känd som effekten av “visste-att-det-skulle-vara-så” och krypande beslutsamhet (kallas. “Smygande determinism”) är tendensen att döma tidigare händelser som är mer förutsägbara än de faktiskt var.
Det kan kallas en kognitiv försämring baserat på tendensen att förenkla. Det betyder att det är lätt att tilldela den rättfärdigande för orsak och effekt: att händelsen var helt förutsägbar. Problemet med “säkerhet” i handeln är att det kan leda till dålig resonemang i framtiden eller överförtroende. Det är alltid svårt att förutsäga framtiden.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here