I slutändan är handel inget annat än en riskhantering. Varje handel du tar löper stor risk och varje beslut du gör innebär risk:

Du använder en större positionsstorlek eftersom du tror att setupen är riktigt bra >> du riskerar att förlora mer pengar;
Du flyttar din stop loss närmare för att “skydda din handel” >> du riskerar att stoppas;
Du styr din position men den går utanför målet eftersom du tror att priset kan vända >> du riskerar att lämna pengarna på bordet;
Du bestämmer dig för att låta din handel “springa iväg” >> du riskerar att ge tillbaka vinster osv …
Risk är en ständig följeslagare och varje beslut innebär risk.

Den här artikeln hjälper dig att förstå risker på ett mer effektivt sätt och påminner om att det finns saker som många glömmer bort eller inte ens ser som en risk.

 

#1 SL ändrar varje handel – och dina transaktioner också

Ditt stoppavstånd, din positionsstorlek och antal transaktioner kan förädra din handel.

Att ställa in en större SL innebär att du kan förlora mer per enskilt kontrakt och för att hålla risken konstant måste du fakturera den. En närmare stop loss innebär däremot att du kan köpa / sälja fler kontrakt för att uppnå samma risk.

Det är viktigt att hålla din risk konstant för att uppnå en stabil kontotillväxt. Genom att justera dina transaktioner, beroende på stoppavstånd, kan du styra risken.

 

#2 Risk ratio – den relativa risken

När du kommer in i handel sätter du en SL och ett mål. Då kan du beräkna belöningen: ett riskförhållande. RR kan då användas som ett filter för att hålla sig borta från affärer som inte är värda att riskera.

Låt oss exempelvis säga att din vinst är 60%. Det betyder att du i genomsnitt vinner 6 av 10 affärer och de 6 vinnarna måste vara stora nog för att kompensera de fyra förlusterna. Det innebär att din lägsta RR måste vara minst 0,67.

Genom att hålla sig borta från affärer med låg RR kan du avsevärt minimera risken.

 

#3 Ska du ta en del av din vinst?

Problemet med partiella vinster är att de kan förstöra din prestation. Låt oss exempelvis säga att du är i en bra handel med en 3R men du bestämmer dig för att ta vinstpartiell vinst på 1R, vid 2R och stänga resten vid slutmålet på 3R. I stället för att ha en 3R-handel, reducerade du den till 2R genom att ta den partiella vinsten, vilket är en 33% förlust och det här är en stor sak.

Detta görs ofta utan en plan och bara för att handlare reagerar emotionellt. Det kan emellertid öka risken avsevärt.

 

#4 BE-stopp
BE-traders är fria handlare, eller hur? Inget kunde vara längre ifrån sanningen.

Problemet med BE-stopp är att handlarna brukar flytta sina SL alltför snabbt.

När du går in i en handel erkänner du risken och du vet att priset kan nå din SL. Om din vinst är 50% innebär detta att endast 5 av 10 affärer är lömsamma.

Att flytta (höja) en SL är som att kväva en eld. Kom ihåg att 5 av 10 transaktioner är förluster, men du kommer även se en stor ökning av BE-affärer när du flyttar din SL för fort. Ett system med en vinst på 50% kan enkelt bli ett 30% vinst-system. Om du tar vinster för ofta, dödar du ditt system.

 

#5 1 vs 1000 affärer

Vill du bli en professionell trader? Handla i 20 eller 30 år? Då kommer du förmodligen att göra tusentals transaktioner under din karriär. Du måste förstå att 1 transaktion är helt meningslös. Det är viktigt att du sänker dina förluster och aldrig låter dem gå ur din hand. Om 6 veckor, 6 månader eller 6 år kommer du inte ens komma ihåg det, så låt inte någon transaktion förstöra ditt konto.

 

#6 Känslomässig kapital

Låt oss fortsätta med vår tidigare punkt … Handelskapital är viktigt (självklart) men emotionell kapital är ännu viktigare. När du förlorar en handel, kan du fortsätta att handla; När du tappar ett konto kan du skapa ett nytt. Men om du förlorar (eller ett konto sprängs) förlorar du ännu mer – i en sådan utsträckning att det skrämmer dig och gör att du förlorar intresset för handeln. Då är spelet över.

Håll koll, stäng handel efter en förlust och förstå att du är i den på lång sikt.

 

#7 Nackdelar- nedgångar

Det är bara oundvikligt att du förr eller senare träffar en rad förluster. Det viktigaste är att: (1) du ändrar aldrig systemet under en drawdown och (2) förstår alltid varför du förlorar: är det du som gör misstag eller är det uppställningarnas fel?

 

 

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here