Jag får e-postmeddelanden nästan varje dag från personer som ställer frågor om hur man korrekt identifierar och ritar stöd och motståndsnivåer i sina diagram. Detta berättar att det finns mycket förvirring och förmodligen missinformation där ute om stöd och motståndsnivåer och hur man bäst ta nytta av dem.

Så i denna artikel vill jag ge er mina professionella insikter på hur jag närmar mig till att identifiera och dra i stöd och motståndsnivåer genom att ge dig 9 enkla tips att använda …

1.Ta bort ALLT förutom prisåtgärden från dina diagram

Du vill inte ha något som distraherar dig när du letar efter de viktigaste stöd- och motståndsnivåerna i ett diagram, du vill ha den tydligaste och renaste visningen av diagrammet du kan få. Av denna anledning tar jag bort några glidande medelvärden som jag kan använda på mina diagram och jag rekommenderar starkt att du också gör det.

Som du redan vet om du har följt min blogg ett tag, borde något annat än ett par glidande medelvärden inte vara på dina diagram. Om du inte vet varför, var god läs min artikel om varför indikatorer kommer att förstöra ditt handelskonto.

Kom bara ihåg: Ett tydligt diagram med endast pris-bars (candlesticks) kommer att ge dig den bästa uppfattningen av marknaden och de nyckelnivåer du behöver hitta och rita på den.

2. Starta på veckotabellen, rita de långsiktiga nivåerna
Det veckovisa diagrammet är vad jag anser vara det bästa stället att börja med att lära sig att rita stöd och motståndsnivåerna, eftersom det ger dig den tydligaste uppfattningen av de viktigaste långsiktiga nyckelnivåerna du behöver ha på diagrammen.

Som exempel kommer jag att ta dig igenom hur jag skulle dra i stöd och motståndsnivåer på samma marknad (GBPJPY), från och med veckobilden.

Du kommer att märka i exemplet nedan att jag har zoomat ut ett bra avstånd på veckotabellen (ca 2 år) och placerade horisontella linjer på vilka de är tydligaste och mest uppenbara prispunkterna eller områdena på marknaden där priserna ändrat sin riktning …

3. Vad ska man göra på det dagliga diagrammet …
När du har identifierat och ritat de viktigaste långsiktiga nivåerna på veckotabellens tidsram är det dags att gå ner till vad jag anser vara den viktigaste tidsramen – det dagliga diagrammet.

Vid denna punkt letar du nu efter några nyckelnivåer som inte var tydligt synliga på veckotabellen och som du kanske har missat. Du kommer också att rita in några uppenbara nära nivåer. Dessa kortsiktiga nivåer är mer sannolika att komma i spel än de yttersta nyckelnivåerna, så de är viktiga att identifiera och markera in.

Låt oss titta på ett exempel …

Lägg märke till det dagliga diagrammet ovan, jag har ritat på en ny nivå vid 184.22, jag anser det som en kortsiktig nivå och märker att det inte var uppenbart för mig varje vecka, men det är klart att det är en viktig nivå så jag ritade den på det dagliga diagrammet.

Observera också att jag har justerat de viktigaste stöd- och motståndsnivåerna som vi ritade på veckodiagrammets up och down. Det gjorde jag, eftersom det var förnuftigt för mig att, efter att ha sett dem på det dagliga diagrammet, på grund av nivåns position i förhållande till bar highs / lows, för att justera nivån lite grann. Det här är helt bra och du kommer att märka att när du tittar på veckovisa nivåer i ett dagligt diagram ser du ibland en anledning att justera dem något som jag gjorde i ovanstående exempel. Jag pratar inte om “stora” justeringar, om du märker att jag justerat min med ca 20-30 pips eller så.

4. Vad ska man göra på intraday (4 timmars och 1 timmars diagram)
4 timmars och 1 timmars diagrammen kommer att vara mestadels för “gransknings” ändamål. Det betyder att du kommer att granska var nyckeln är på de veckovisa, dagliga och kortsiktiga nivåerna eftersom dessa nivåer är väldigt viktiga på interday-tidslinjerna

För det mesta fokuserar jag på dagliga nivåerna när jag tittar på 4 timmars eller 1 timmars tidsramar, sällan tycker jag att jag tror att jag måste dra i några ytterligare nivåer på dessa intradaysdiagram. Men ibland kommer det att finnas en nivå eller två du vill dra in, mer sannolikt på 4 timmars än en 1 timmarsdiagram .

Låt oss titta på ett exemplet nedan …

Ta en titt på 4 timmarsdiagrammet ovan – jag ritade en ny kortsiktig nivå vid 186.03. Den här nivån såg viktig ut utifrån 4-timmartiden, det var därför jag ritade in den, men det var inte viktigt eller uppenbart på vecko och det dagliga diagrammet.

5. Skillnaden mellan “nyckelnivåer” och “kortsiktiga nivåer”
Du kommer att märka i punkterna 3 och 4 ovan att jag märkte några av de kortsiktiga diagramnivåerna. Dessa skiljer sig från “nyckelnivåerna”, främst för att de inte är uppenbara på veckodiagrammet och de är närmare till det aktuella marknadspriset.

En nyckelnivå kommer normalt att vara uppenbar på ett veckovist diagram och ett stort eller betydande drag kommer att ha inträffat från den, antingen uppe eller nere. Nyckelnivåer är de viktigaste nivåerna för att titta på signaler vid och att söka handel, men dem kortsiktiga är också viktiga.

Det finns uppenbarligen en del subtiliteter som är inblandade i att dra i stöd och motståndsnivåer, och denna skillnad mellan nyckelnivåer och nivåer på kort sikt är verkligen en av dem. Du kommer att behöva använda ett visst utrymme och du kommer att förbättra dig när du bestämmer vilka nivåer som är “nyckel” och vilka är “på kort sikt” genom träning, tid och erfarenhet. Ett bra sätt att förbättra är att se hur jag ritar i nivåerna i mina medlemmars dagliga handelsuppställnings-nyhetsbrev varje dag.

6. Hur långt tillbaka ska jag leta efter nivåer?
En fråga som jag ofta får från handlare är “hur långt tillbaka ska jag rita mina nivåer?”

Det är en bra fråga och en som enkelt kan besvaras genom att bara titta på diagrammen ovan. Observera att jag, på det veckodiagrammet, gick tillbaka två till tre år och på det dagliga diagrammet – ungefär sex månader till ett år, för 4 timmars och 1 timmars diagram blir det normalt cirka 3 månaders data eller mindre. Tänk på, det här är bara beräkningar, men i allmänhet behöver du inte gå tillbaka extremt långt bakåt i tiden.

Ju längre tid du går desto mindre relevant blir nivåerna, så jag lägger mer fokus på nivåer under de senaste 3 till 6 månaderna än under de senaste 1 till 2 åren.

7. Förvirra inte dina diagram med nivåerna
Jag ser ibland handlare med diagram så fulla av linjer att det ser ut som om en 3-årig ritade över den. Du behöver inte dra in varje enskild liten nivå som du ser på diagrammen, du behöver bara fokusera på nyckelnivåerna och de mest uppenbara kortsiktiga nivåerna, som jag visade dig i exemplen ovan.

Generellt sett är mindre mer i handel och det gäller även nivåerna. Om du drar in för många stöd- och motståndsnivåer, börjar du överanalysera marknaden, förvirra dig själv och du kommer få “analysförlamning”. Att lära sig att rita bara de viktigaste diagramnivåerna, både nyckel- och kortsiktiga nivåer, är inte för svårt och det är något du ska förbättra på genom utbildning, tid och erfarenhet.

8. Du kommer inte alltid att kunna rita linjerna exakt vid highs eller lows
Kom ihåg att du inte alltid behöver rita linjen perfekt på highs eller lows i varje diagram, och du kommer inte heller att kunna göra det i många fall. Dina linjer kan och ofta bör korsa kroppen eller mitten av svansarna på några av de pris-bars som de ansluter.

Vid slutet av dagen måste du använda ditt utrymme för att bestämma var den mest logiska platsen att rita nivån är. Det kan innebära att du träffar ett par highs bars och att ett par korsas genom ljusets kropp; det här är ok.

Låt oss titta på ett exempel ….

9. Stöd och motståndsnivåer vs. zoner
En annan viktig punkt att komma ihåg om stöd och motstånd är att de ofta inte är “exakta” nivåer. Ofta vill du rita i mer av en “zon” av stöd eller motstånd, kan du tänka på dessa som “värdefulla” områden på ett diagram; där priset föredrog att handla nyligen och konsoliderade eller stannade in på någon tid.

Det bästa sättet att lära dig och förbättra dina förmågor för att identifiera och rita stöd och motstånd är att ta min handelskurs och följa mitt nyhetsbrev för dagligvaruhandel och se hur jag ritar i nivåerna där. När du har gjort det kommer identifiering i nivåerna att bli en naturlig instinkt för dig.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here