En professionell handlare är inte den som har bättre utrustning eller bättre indikatorer. En professionell handlare definieras av hur han bemöter sin handel mentalt och hur han utvärderar sin handelsrutin. Följande artikel går igenom de 6 vanligaste handelsprinciperna som gör den största skillnaden mellan en amatör och en professionell investerare.

# 1 Distraktioner och fokus
Amatör: Tittar på YouTube-videor, är online på Facebook, chattar eller tittar på TV under sin handel. Amatören förlorar lätt fokus och gör flera saker när det inte finns någon ställning i sikte eller för att marknaden för närvarande är långsam. Han saknar därför affärer, gör misstag vid beräkningen av sin position.

Pro: När den professionella handlaren är i handel, är han 100% fokuserad och gör inget annat än att titta på sitt diagram. Han kanske har en öppen webbplatsför att övervaka pressmeddelanden eller lyssna på nyheter (bara ljud!), men det är allt. Ett Pro vet hur viktigt det är att vara 100% fokuserad och när det inte finns något att göra och när ingen handelsuppsättning är i sikte, stänger han av sin plattform, jobbar på sin handelsförmåga eller bara tar en ledig dag.

# 2 Tidsslöseri
Amatör: Amatören har en tendens av att titta på diagram i timmar och bläddrar igenom tidsramar. Myten om antal skärmtid är fortfarande accepterad bland amatörhandlare. Att titta på diagram för dess skull har inget värde om du inte vet vad du letar efter.

Pro: Den professionella handlaren har en detaljerad handelsplan och vet exakt vad han letar efter och när han ska handla. Han vänder inte igenom tidsramar, men väntar bara tålmodigt tills handeln kommer till honom. Han slösar inte bort sin tid genom att sitta framför sina kartor hela dagen när det inte finns något att göra. När det inte finns något att göra, går den proffset tillbaka till sin handelsdagbok och granskar sin tidigare prestation för att hitta sätt att bli bättre.

# 3 Överdrivet självförtroende efter en vinnande handel
Amatör: Amatören anser att han efter några få vinnande affärer i rad har förvärvat överlägsen kompetens eller att hans handelsstrategi plötsligt är en penningmaskin och inte kan misslyckas längre. Problemet är att efter bara några få vinnande affärer, använder amatören sig av för mycket risk och tar affärer som är för stora eller därför bryter mot sina handelsregler.

Det är inte ovanligt att efter 4 eller 5 vinnande affärer förlora alla sina vinster på bara en handel.

Pro: Den professionella handlaren vet att han plötsligt inte är en superhandlare och kan inte förutsäga vad som kommer härnäst. En vinnande handel är normal och kommer att hända gång på gång. Det är bara hur handel fungerar. En professionell handlare följer alltid sin plan, risk- och penninghanteringsreglerna och låter aldrig gå i förlust med en betydande del av sitt kapital.

# 4 Förtroendet efter en förlorad handel
Amatör: Amatören förlorar sitt förtroende för sin kompetens och sin handelsstrategi när han går i förlust. En amatör har en tendens av att ändra sin handelsstrategi eller bryta mot sina handelsregler när han går in i en förlust.

Att förlora strimmor är farligt för amatörer eftersom det ofta leder till ännu större förluster när handlare försöker kompensera förlorade pengar.

Pro: För den professionella handlaren spelar det ingen roll att han vinner och förlorar strimmor. Det är oundvikligt och kommer att hända om och om igen. En professionell handlare vet att hans handelsstrategi på lång sikt kommer att ge honom pengar, oavsett vad. En professionell handlare håller fast vid sina regler och förlorar aldrig sitt sinne.

# 5 Personliga förluster
Amatör: Har svårt att acceptera att hans affärsidé var fel och att det kan leda till förlust av pengar. Speciellt nya och oerfarna handlare kan inte acceptera att ha fel och när de ser att priset är på väg att träffa sin slutförlustorder kommer de att göra något av följande:

– Installerar sin stop loss längre bort för att fördröja förlusten
– Lägger till en förlorad position för att komma ur förlusten snabbare när priset vänder
– Avslutar beställningsordern helt eftersom priset slutligen måste vända om

Alla dessa taktiker leder till stora förluster och marginalanrop. En handlare som engagerat sig i en av de tre nämnda scenarierna är långt ifrån att bli en professionell handlare.

Pro: Den professionella handlaren lever enligt följande två principer:

– En handel är bara en handel och resultatet av en endaaste handel spelar ingen roll
– Stop-loss-ordern är det pris där du helt accepterat att din affärsidé var fel och var du vill lämna marknaden

Den professionella handlaren vet att resultatet av en handel är helt irrelevant för sin handelskarriär. Vare sig en enda handel är en vinst eller en förlust spelar ingen roll eftersom det kommer snart 400, 500 eller 800 affärer där man kan tjäna pengar. En professionell handlare accepterar också att en SL är den plats där hans handel är fel och att han är glad att lämna handeln eftersom det inte kommer att göra honom pengar.

# 6 Behöver du pengar snabbt?
Amatör: Vad är ditt handelsmål? Tror du att handel är ett sätt att tjäna mycket pengar på kort tid? Forskning visade att handlare som tror att de kan bli rika snabbt med handel förlorar mest pengar.

Pro: För den professionella handlaren är handel ett vanligt jobb. För den professionella handlaren handlar det inte om spänning eller att man vill göra en förmögenhet med några lyckliga affärer. Handel är inte ett lätt yrke och det kräver tid och hårt arbete innan du kan tjäna pengar.

Slutsats: Låtsas tills du lyckas
För att du ska bli en professionell handlare, så behöver du bete dig som en. Att agera som en professionell handlare kräver inte mycket kapital eller dyr utrustning. Du kan handla som en professionell handlare redan nu. Analysera ditt handelsbeteende och se till att du gör justeringar för att ta din handel till nästa nivå.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here