Ichimoku Kinko Hyo

Ichimichimokuoku är en marknadsstrategi som skapats av den japanska journalisten Goichi Hosoda som undertecknade sina egna artiklar med alias – Ichimoku Sanjin. Hosoda utarbetade sin strategi innan andra världskriget, och i mer än 30 år arbetade han på att finslipa Ichimoku. Fram till 1969 publicerade Hosoda en bok, i vilken han beskriver sina principer. Till vänster har vi en av de få tillgängliga bilderna på G. Hosody.

Vad är Ichimoku?

Ichimoku är en investeringsstrategi som följer trenden (trend following) och kan med stor sannolikhet visa om priset ligger i trenden (och ej i korrigeringen), fastställa den exakta punkten att komma in på marknaden, såväl användningen av olika tekniker för att lämna den. Det är förviso inte en strategi som fångar uppgångar/nedgångar på prisdiagrammet, men däremot hjälper den dig att generera en stabil vinst, vilket ger mer tid för kapitalhantering som i sin tur tar bort den överdrivna stressen som är så vanlig inom handeln.

Strategin som den beskrevs ovan verkar vara den heliga Graalen i handeln – men så är inte fallet. Den kan råka ut för falska signaler, priset kan plötsligt vända och röra sig åt helt motsatt riktning. Det är därför du måste behärska tekniken för att kunna lämna positionen i tid och på sådant sätt skära av de onödiga förlusterna. Det är en strategi som tar hänsyn till alla marknadsmöjligheter. Men det ändå viktigaste med Ichimoku Kinko Hyo är att du kan generera vinst på lång sikt.

Ichimoku är en populär strategi bland japanska handelsmän och fungerar bra med alla typer av valutpar.

Ichimokus grundläggande  linjer:

 • Tenkan Sen (turning line) – röd linje,
 • Kijun Sen (standard line) – blå linje,
 • Chikou Span (lagging line) – grön linje,
 • Senkou Span A (första ledande linjen) – den övre gränsen för ett tillväxt moln (blå), eller nedre gräns för lägre moln (grön)
 • Senkou Span B (andra ledande linjen) – den nedre gränsen för ett tillväxt moln, eller den övre gränsen för ett nedgående moln

Standard Ichimoku på MT4

ichimoku_GBPNZDH4

Molnet, som vi nämnt ovan (kallas Kumo på japanska) är ett område mellan två ledande linjer – Senkou Span A och Senkou Span B. Beroende på riktningen av molnet (uppgående eller nedgående rörelse) tar det en annan färg. Standard Ichimoku-indikator som finns på varje MT4 presenteras på vänster sida. Du kan se att denna indikator är ganska oläsligt.

ichimoku_2

Signaler som skapats av Ichimoku

Ichimoku Kinko Hyo strategi kan ge två olika typer av handelssignaler. Första bygger på korsande linjer Kijun och Tenkan och andra är baserad på pris-piercing genom molnen. Alla signaler är listade nedan:

 • Tenkan-sen passerar nedåt Kijun-sen under molnet – svag köpsignal,
 • Tenkan-sen passerar nedåt Kijun-sen i molnet – neutral köpsignal,
 • Tenkan-sen passerar nedåt Kijun-sen ovanför molnet – stark köpsignal,
 • Tenkan-sen passerar uppåt Kijun-sen ovanför molnet – svag säljsignal,
 • Tenkan-sen passerar uppåt Kijun-sen i molnet – neutral säljsignal,
 • Tenkan-sen passerar uppåt Kijun-sen under molnet – stark säljsignal

Signaler baserade på priset lämnar molnet:

Candle stängs ovanför molnet – köpsignal

Candle stängss under molnet – säljsignal

ichimoku_GBPUSDDaily-16.07

Stark köpsignal. Priset lämnar Kumo, Tenkan korsar Kijun underifrån, dessutom befinner sig Chikou över priset (uptrend).

För bästa effekt, försök att använda båda typer av signaler. Antalet investeringsmöjligheter kan minskas, men signaler är mycket mer precisa. Om vi tillägger en annan typ av teknisk analys (till exempel Price Action) bildar det ett pålitligt instrument som hjälper dig att skapa vinster med minsta möjliga risk.

Ytterligare villkor för handel med Ichimoku:

Använd höga intervall (H4 och högre),

Om du vill investera på ett lägre intervall, då måste trenden bli bekräftad på intervallet minst fyra gånger högre (till exempel, skulle du vilja använda M15 diagram för handel, måste du kontrollera utvecklingen på H1 diagrammet med hjälp av Ichimoku).

Ställ din TP nära viktiga stöd/motstånd zoner som utsetts på vecko/månads diagrammet. En del av dina affärer kommer att vara stängda nära den dagliga stöd/motstånd zonen.

För att utföra förstörande läge rekommenderas att försluta det innan det når SL

Rekommenderad risk 3:1

Tidigare artikelEURUSD i en stark nedåtgående trend
Nästa artikelIchimoku analys- EURUSD, GBPUSD, AUDUSD- 2 november
Chefredaktör på Comparic.com. Trader i 11 år nu, professionellt på Forex­marknaden i 9 år. Förhåller sig tekniskt till marknaden. För närvarande arbetar han med Ichimoku­teknik, samt Price Action. Bedriver utbildningar och seminarium inom Price Action. Ger en särskild uppmärksamhet i handeln en gynnsam risk/avkastning. Föreläsare på konferenser angående investeringar på kapitalmarknaderna. Samarbetar med de största mäklarna i Polen och i världen. Vice ordförande på FxCuffs­ Utbildning och utveckling på finansmarknaderna.