Bland aktiemarknadens investerare är det övertygat om att de som aldrig kände till björnmarknaden vet inte vad aktiemarknaden verkligen är.

1. “Övervinna marknaden”

Förutom girighet är stolthet en av de största synderna på börsen. Girighet driver människor för att tjäna mer och mer pengar, vilket i sin tur innebär att man tänker på sig själv i gudomlighetskategorin. Att övervinna marknaden och få högre fotfäste än marknadspriset är inte helt fel kategori och bör vara en anledning till ära. Clements uppmärksammar investerare som vill göra det. När resultatet av dina portföljer skiljer sig från index ändras tidshorisonten och du inser att det 3-åriga avkastningen återspeglar mycket bättre investeringarnas effektivitet. En extra impuls i strävan efter en högre avkastning kan vara övergången till riskabla värdepapper och hur detta kan sluta vet många mycket väl …

2. “Detta val gav mig massor av pengar”

Likt den första lögnen ligger problemet med stolthet. På lång sikt kommer indexet att ta upp värden av en enkel anledning – utvecklingen av den ekonomi där företagens aktier är verksamma. Enligt artikeln från MarketsWatch har hela amerikanska börsen sedan 2009 mer än tredubblats. Ett annat problem är att välja rätt företag för att maximera avkastningsräntorna men Clements fokuserar på investorspsykologi. När det gäller en sådan tjurmarknad i USA kommer många som investerar i värdepapper att få allt mer förtroende när deras portfölj växer. Detta kan leda till den tid då de slutar göra rationella beslut. Konsumenterna av sådana anläggningar efter deras första vinst börjar känna sig alltmer djärva och spela med allt högre grad. Ankomsten av björnmarknaden kan för många bli som en kall dusch.

3. “Det är deras fel …”

Det spelar ingen roll vem “de” är. Oavsett om det är Fed, banker, mäklare, spekulanter eller utomjordingar från en annan planet. För många människor är “de” alltid skyldiga. Perfekt ordspråk för detta läge: “Framgång har många pappor och misslyckandet är alltid föräldralös.” Ett väldigt viktigt steg i utvecklingen av varje människa (inte bara investeraren) är det ögonblick då han börjar ta ansvar för sina handlingar. När pengarna står på spel, börjar människor som uppfattas som extremt ansvarsfulla börja att skylla på andra för sina misslyckande. Detta är förståeligt, vilket är destruktivt, eftersom en annan förlorad position berövar oss av våra pengar. Det är viktigt att inte bara ansvara för lönsamma transaktioner utan även för de beslut som ledde till att vi förlorade.

4. “Min plånbok växer fortfarande!”

Det är bra. Att bara multiplicera kapitalet, inte riskera det, är just meningen med investering. Men låt oss ställa frågan: Hur många av dessa vinster kommer faktiskt från marknaden och hur mycket betalar vi oss själva? Detta är en av de värsta lögnerna som blivande investerare kan ha. Det härrör inte från någon missuppfattning, brist på kunskap eller ouppmärksamhet, utan helt enkelt av att man lurar sig själv. Att spendera ytterligare besparingar på marknaden kan bara leda till konkurs.

5. “Det är bara en pappersförlust”

När vi köper A-aktier för 100 kronor och efter 2 veckor blir priset endast 70 kronor, betyder det att vi har förlorat. Men inte alla ser det på det sättet. Många säger att tills aktien säljs är förlusten bara papper. Värre om de inte behandlar vinster på samma sätt och villigt berättar för sina vänner att de tjänar på varje företag. Var är haken? Utan att ange en lämplig nivå där vi kommer att stoppa beståndet (stop loss) kan det visa sig ganska snabbt att vi blivit aktieägare i företaget. Deltagare på aktiemarknaden har fördelen att när de inte utnyttjar hävstång är den slutliga gränsen för deras förluster alltid noll.

6. “Jag har precis köpt det för att diversifiera min plånbok …”

När en transaktion inte följer en förutbestämd (och oftast alltför optimistisk) plan, tenderar investerare att omklassificera den. Clements fungerar som ett exempel på guld som ivrigt köptes 2011. När det visade sig att istället för de förväntade vinsterna på kontot fanns förlust, har många investerare ändrat kategorin från “snabbt med stor vinst” till kategorin” kommer att vara till nytta vid nästa valutakris “.

7. “Den här gången ska jag sälja högst …”

Liknande tankar som denna är bara slöseri – tid som istället kan ägnas åt en grundlig marknadsanalys. Problemet med att investera är att vi inte ser den högra sidan av diagrammet. Analysen av historiken är användbar om vi bara vill tycka synd att vi inte köpte X i mars förra året.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here