Tänk dig om du kunde sätta i en kontakt i baksidan av ditt huvud och ladda upp en programkod in i din hjärna som skulle göra det möjligt för dig att handla som några av de bästa handlarna på heltid? Jo, tyvärr har vi inte möjlighet att ladda upp programvara och uppgradera våra hjärnor direkt som Neo kunde i The Matrix. Men det finns en väldigt djup läxa här som jag vill lära dig idag om hur du behöver tänka och agera om du vill tjäna pengar som en handlare.

Vad de bästa handlarna i världen vet, antingen instinktivt eller genom försök och misstag (erfarenhet), är att din hjärna kan lura dig så bra att du inte ens vet att det händer. I grund och botten, vad du behöver göra eftersom du inte kan ladda upp ett nytt program som Neo och bli delvis en robot, är att använda dina mer avancerade och mer utvecklade tänkeförmågor så att de mer primala hjärnprocesserna inte tar över och förstör din handel.

Först måste du förstå dessa två hjärnsystem:
Våra hjärnor består av olika delar som tjänar olika syften. Några av bitarna tjänar våra mer primära behov, som att berätta för oss att vi behöver mat, kärlek och andra givande aktiviteter. Det är de äldsta bitarna i vår hjärna och de är också de första som spricker vid de flesta beslut, vilket inte alltid är bra för handelsändamål. Har du någonsin upplevt känslan av att titta på ett diagram som går i aggressiv riktning och ditt hjärta börjar slå snabbare för att du vill gå in i en handel just nu? Det är ett exempel på att dina primala hjärnområden tar över.

Våra hjärnor tjänar i grunden två syften; primitiva som att kämpa eller fly, belöningar/uppmuntran och i modernare form som planering, matematik, tänkande etc. Som handlare är det viktigt att vi lär oss hur vi använder båda hjärnfunktionerna för att uppnå optimala resultat.

Reflexiv hjärna

Jason Zweig skrev i sin bok, Your Money & Your Brain, hur den nya neurovetenskapliga vetenskapen kan hjälpa dig att göra dig rik: det reflexiva hjärnsystemet är de äldre delarna av hjärnan som jag hänvisade till ovan. Det reflexiva systemet fungerar så snabbt att du ofta slutar svara innan den medvetna delen av din hjärna inser att det fanns något att reagera på! Ett exempel på detta är svängning för att undvika fara på motorvägen innan du ens kan identifiera vad det var. Det reflexiva systemet får sin första spricka vid att göra bedömningar och beslut, vilket som sagt ovan, för en handlare är vanligtvis det som leder till katastrof.

Så är det reflexiva systemet handlar om känslor och intuition.

Reflekterande hjärna

Ett reflekterande hjärnsystem är som motvikt till det reflexiva systemet. Denna funktion ligger till stor del i Prefrontala Cortex; som ligger bakom pannan och är den mest avancerade och nyligen utvecklade delen av din hjärna. Här drar neuroner, som är intrikat kopplade till resten av hjärnan, generella slutsatser från informationskanaler, organiserar dina tidigare erfarenheter i identifierbara kategorier, formar teorier om orsakerna till förändring runt dig och planerar för framtiden.

Det reflekterande systemet används huvudsakligen för att hantera och lösa mer komplicerade problem som “Är min investeringsportfölj tillräckligt väl diversifierad?” Eller “Vad ska jag få min fru till årsdagen”, enligt Zweig.

För mycket av allt är dåligt för dig
Vi är alla bekanta med vad som händer när vi använder de reflexiva hjärnsystemen för mycket; du blir känslomässig, hjärtfrekvensen ökar, du gör dumma saker, riskerar för mycket, etc. I grund och botten när du handlar på din första impuls, som de flesta handlare gör, använder du ditt reflexiva hjärnsystem.

När det gäller det reflekterande hjärnsystemet – kan du överanalysera marknaden. En annan anledning till att reflektera för mycket som är farligt, är att du satsar hela ditt konto, vilket uppenbarligen är extremt farligt och leder till katastrof.

Som Jason Zweig säger i sin tidigare nämnda bok:

“Även om läkare får ett dålig rykte som investerare, är, enligt min erfarenhet, ingenjörer sämre. Det kan bero på att de är utbildade att beräkna och mäta varje möjlig variabel. Jag har träffat ingenjörer som spenderar två eller tre timmar om dagen av att analysera lager. De är ofta övertygade om att de har upptäckt en unik statistisk hemlighet som gör att de kan slå marknaden. På grund av att de har krossat sin intuition, misslyckas deras analys till de mest uppenbara fakta av alla: Det finns alltid något att mäta på Wall Street, vilket spår ut en ström av statistik över allt under solen. Tyvärr kan minst 100 miljoner andra investerare se samma data och ta bort det mesta av sitt värde – medan en oförutsedd händelse vid något tillfälle kan blinda marknaden, vilket gör någon teknisk analys åtminstone tillfälligt användbar. ”
Hur handlar du som halv man, halv maskin?
För att lyckas i handel måste du vara till hälften man, hälften maskin, så att säga. Robotar är kalla, känslolösa, binära, objektiva – mer som det reflekterande systemet i våra hjärnor. Människor är fulla av känslor, idéer; vilket härstammar från vårt reflexiva system.

Så tricket utnyttjar våra hjärnor så bra som möjligt att inte låta en aspekt av vår hjärna överdriva en annan.

Ta träning till exempel: Du kan känna dig känslomässig om att komma i bättre form – du vill göra det, du vill ha det resultat som det hårda arbetet medför. Men att göra själva arbetet, svetten, obehaget och smärtan är för mycket för vissa att på ett konsekvent sätt hantera, så de ger upp det långsiktiga priset för att tillfälligt må bättre. Om du bara trycker igenom det tidiga obehaget och fortsätter att vara konsekvent, kommer du så småningom börja njuta av smärtan, så att säga. När du väl har tagit dig till denna punkt, använder du båda hjärnsystemen tillsammans. Den reflexiva delen av din hjärna belönas inte från inaktivitet, potatischips och TV, men i stället från endorfiner, styrka, fitness och övergripande bättre hälsa – det här var något du planerade och använde disciplin och engagemang att följa med, som härrörde från din reflekterande hjärnsystem.

Här är den viktigaste affärshanteringen:
STOPP ger korta frestelser av “snabba pengar” genom överhandel och överhantering – du använder det reflexiva systemet för mycket! Stoppa in en handel eller vad du tycker att en handel är, direkt utan att dubbelkontrollera din handelsplan.

STARTA med hjälp av din reflekterande hjärna för att planera saker, förstå det konsekvent och disciplin kommer att lösas av senare och att du inte blir rik snabbt eller alls genom att alltid agera enbart på din första impuls på marknaden. STARTA med hjälp av en checklista för handel. Ta ett djupt andetag och tänk igenom vad du ska göra innan du trycker på köp- eller säljknappen (men bara en stund ? ). Efter en handel slutar du, tar en ledig dag, gå bort från datorskärmen. Förbered det här och skriv ut det och tvinga dig att följa det varje dag. Använd din magkänsla, se bara till att du kombinerar den med ditt reflekterande hjärnsystem, så det inte blir ojämnt.

Slutsats
I The Matrix visste Neo att något var fel i början; han räknade ut att han fastnade i Matrixen som orsakade att hans hjärna översvämdes med datorsimuleringar som överstimulerade hans reflexiva hjärnsystem, vilket var att hålla sig lydig till alla Matrixens arkitekter. Neo ville ha mer, men han ville veta sanningen och när han äntligen vaknade från Matrixen använde han sig också av sitt reflekterande hjärnsystem.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here