multicolor spiral

Fibonacci på de finansiella marknaderna

Född i 1175 år, Leonardo Fibonacci (även känd som Leonardo från Pisa) var en av de mest framgångsrika italienska matematikerna under tolfte och trettonde hundratalet. Under sin långa karriär hade han förberett en enorm mängd av matematiska avhandlingar – tyvärr har de flesta av dem försvunnit och endast tre av de har överlevt fram till idag. Bland dem, är dock en unik position, som diskuterar de så kallade Fibonacci-sekvenser, som återspeglas i hela omvärlden – vetenskap, natur, och även de finansiella marknaderna.

Vad är Fibonacci sekvensen för nåt?

Fibonacci skapade en sekvens av naturliga tal, som bestämmer den rekursiva regeln och kokar ner till ett enkelt antagande: det första ordet måste vara 0, det nästa måste vara lika med 1 och alla efterföljande är summan av de tidigare orden. Varje efterföljande ord av specifika tal kallas för Fibonacci-talet.

[pullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Skapa ett konto hos XM för att hålla koll på förändringar i valutavärden[/pullquote]På grundval av följden, vilket skapade Fibonacci, är det möjligt att ta bort den så kallade gyllene spiralen. Vid första anblicken är detta bara en annan typ av logaritmisk spiral och som det visar sig, har den inverkan på världen omkring oss. Till exempel, på framsidan av solrosen kan 55 sådana spiraler korsas. Vad som är viktigare – de flesta växtorgan utvecklas från små centralt belägna celler. Varje kärna av det nya organet växer från denna punkt i en annan riktning – i en viss vinkel. Som det visar sig i en stor grupp, är denna vinkel exakt samma som den, som låter dig skapa spirallinjerna. Den uppgår till 137,5 grader (och kallas den gyllene vinkeln).

Forskare läste upp förekomsten av Fibonacci sekvensen även i musik och litteratur. Men i dag vill vi ta en titt på användningen av siffror som Fibonacci samlats på de finansiella marknaderna.

Fibonacci- talföljd på finansmarknaderna

Fibonacci -talföljden på börsen eller FX kan användas på tre olika sätt. Bland annat i samband med tidens gång, i relation till prisförändringar och i förhållandet till tidens gång och prisändringar samtidigt. I det första fallet är utförs det gyllene snittet på tidsaxeln – den horisontella axeln på diagrammet. Bastiden delar ytterligheterna som syns på prisdiagrammet. På grundval av detta kan vi fastställa det exakta momentet där priset ändrar sin nuvarande kurs och börjar röra sig i en motsatt riktning.

När det gäller tillämpningen av Fibonacci-följden inom prisintervallet så verkar denna vara den enklaste och mest grundläggande. Mam ska välja det högsta och lägsta priset på diagrammet – på den valfria tiden. Denna tid beror endast på eget gottfinnande och den period som vi behöver att analysera värdet. Skillnaden mellan de utsedda nivåerna blir då ett separat avsnitt. I nästa steg är detta avsnitt indelat efter den andel som Fibonacci-faktoren dikterar och även förlängar proportionellt med det 1000 år gamla Fibonacci-proportionen. På detta sätt kan vi fastställa stöd- och motståndspunkten på diagrammet.

Tidigare artikelUSD/JPY noteras nära ett motstånd
Nästa artikelNZD/USD på en viktig stödnivå
Har utbildning inom ekonomi från Ekonomihögskola i Krakow. Bunden med Forex sedan år 2012. Sätter alltid teknisk analys före den grundläggande- avvisar dock inte vikten av makroekonomiska data. Han utgår ifrån- ju enklare, desto bättre. Bland hans favorit strategier regerar Price Action, samt användning av Fibonacci-nivåer. Han är ansvarig för förvaltningen av innehåll som visas på Comparic.com.