Vad är Pivot punker?
Jag vill visa dig hur du kan kombinera två ledande indikatorer: Fibonacci och Pivot punkter. Ämnet är brett och du behöver bara en grundläggande förståelse för Pivot punkter, eftersom Fibonacci är det viktigaste handelsverktyget.

Pivot-punkten är en uppsättning av horisontella linjer. Det finns en matematisk formel bakom det, men som ett resultat får du Pivot-linjer, som finns alltid i mitten.

Ovanför Pivot-linjen finns det motståndslinjer: R1, R2, R3 (priset går sällan upp till R3).
Under Pivot-linjen hittar du stödlinjer som kallas S1, S2, S3.

Nedan ser du ett 4-timmarsdiagram (EUR / JPY) med de dagliga Pivot punkterna:

fibonacci-trading-guide-image-085

Logiken bakom detta är att priset kommer att stiga, men kommer att vara översåld och det blir mycket svårt för köparna att nå motståndslinjen. R1, R2, R3 linjer mäts med hjälp av de tidigare ”bars” och hjälper dig att hitta motståndet och det överköpta området. Om priset är överköpt, kan vi förvänta oss en korrigering. Då kan priset sjunka. Om rörelsen är stark kan priset falla ännu lägre, till stödnivåer S1 eller S2.

Vid ett flertal tillfällen kan detta verktyg vara mycket exakt.

De viktigaste nivåerna är S2 och R2. Många säljare stänger sina positioner på S2. Det finns alltid chans för en stark studs från S2.

Många handlare stänger sina transaktioner på R2 och öppnar korta positioner. En stark utförsäljning är möjlig på denna nivå.

En månatlig, veckovis eller daglig Pivot?
Det finns ytterligare en viktig sak du bör veta. Det finns olika vridningspunkter. Vi kan dra månatliga Pivot punkter, veckovisa Pivot punkter, dagliga Pivot punkter och även fyra timmarars-punkter eller mer frekventa.
Jag kommer skriva vilka Pivot-punkter du ska använda. Det beror på de tidsramar du handlar mest på.

Exempel 1:
Du handlar i huvudsak på mycket låga tidsramar: 1-minuters, 5-minuters, 30 minuters, H1 – du bör ha den dagliga Pivot punkten på diagrammet. Vecko punkter är valfria – om du vill kan du ha dem också, men det är inte nödvändigt.

Exempel 2:
Du handlar på H4 eller det dagliga diagrammet – du bör vara medveten om veckovisa och månatliga Pivot punkter. Du bör kontrollera de dagliga Pivotpunkterna när du öppnar en position (men inte vid den dagliga R2 linjen).

Exempel 3:
Du är en långsiktig handlare. Du handlar på höga tidsramar: dagliga, veckovisa eller månadsvisa. Du bör ha månatliga Pivot punkter eller ens kvartala.

Kom ihåg: Det är mycket svårt att läsa ett diagram när du har så många indikatorer.

Jag börjar dagen med att identifiera trenden och hitta större motstånds- och stödnivåer. Jag brukar göra en notering och öppnar ett nytt diagram (med samma index, aktier eller annat). På det första diagrammet har jag Pivot-nivåer och på det andra – några glidande medelvärde.

Hur använder man Fibonacci med Pivot punkter?
Fibonacci och Pivot nivåer kan ge dig en uppfattning om var det starkaste stödet eller motståndet kan ligga. På så sätt vet du direkt när du ska öppna och stänga din handeln. Jag brukar leta efter S1, S2 eller S3 när jag öppnar en lång position (i stigande trend).
Vi tar en titt på exemplet där jag visade Pivot-punkter på EUR / JPY- diagram. Lägg märke till att det finns en tydlig konvergens av den dagliga S2-nivån och 50% rekyllinjen. Om du funderar på att öppna en lång position, då är det en bra punkt att börja med.

fibonacci-trading-guide-image-086

I ett annat exempel har vi en stigande trend och vi öppnar en lång position. Handel är lönsam, men jag måste bestämma när jag ska stänga den. Jag handlar på H1 med vecko- och månads Pivot punkter. Jag letar efter närmaste motstånd och jag ser att det närmaste är vecko-linjen R1.

De viktigaste nivåerna är S2 och R2, men man kan förvänta sig en viss reaktion även på R1 och S1. Jag öppnar en kort position för att kontrollera om det blir någon reaktion.

fibonacci-trading-guide-image-087

Min förlängningsnivå 118% ligger nästan exakt på samma plats som vecko R1. Här har vi en konvergens av Fibonacci-linjen och Pivot- motståndslinjen. Röd lampa lyser. Nu vet jag att jag inte kan vänta. Jag vill skydda min vinst. R1 är ingen tegelvägg och priset kan gå igenom den. I vissa fall kommer det att röra sig fram och det blir en korrigering. Jag stänger min position vid 118%.

Ett annat exempel: priset gick högre och ligger ovanför måtståndet R1. Låt oss säga att du tar en lång position här och du får en vinst. När ska du stänga positionen?

fibonacci-trading-guide-image-088

Jag föreslår att dela positionen i två eller tre delar. Det första målet är en förlängning 127%, eftersom du kan se den månatliga Pivot punkten i samma område. Priset fortsätter att stiga och det finns fortfarande en del av positionen som är öppen. Du bestämmer att priset rör sig stark och det finns en veckovis nivå R2 framöver. Du märker att strax under vecko R2 finns en förlängning 161,8% från föregående AB swing. Var ska du stänga din position?

Ett annat sätt är att öppna samma diagram på lägre tidsram. Ibland tenderar priset att skjuta över ett visst motstånd och sedan går tillbaka under det. När du ser att priset flyttar tillbaka, stänger du den andra halvan av positionen. Se exemplet ovan – priset rör vecko R2, men förlängningen 161,8% håller priset uppe.

Väntar du med att öppna en position och hoppas på att priset kommer att stiga ännu mer? R2-nivåer tenderar att vara ett starkt motstånd. Titta på exemplet ovan – torsdag: priset når vecko R2, fredag: vi förväntar oss en uppåtgående rörelse som kommer att fortsätta. Men vad händer om det finns en korrigering och du fortfarande väntar med din position? Du kommer att förlora din vinst eftersom korrigeringarna är oftast starka och snabba.

Kom ihåg: stäng din position i delar för att skydda din vinst. Om du tror att rörelsen fortsätter uppåt, lämna 1/3 av din position öppen och vänta.

Att hålla positionen under vecko R2 och 161,8% i slutet av veckan är igen bra idé – tro mig.

Tidigare artikelAtt komma in – en riskfylld situation (del 6)
Nästa artikelHur man tecknar stöd- och motståndsnivåer
Chefredaktör på Comparic.com. Trader i 11 år nu, professionellt på Forex­marknaden i 9 år. Förhåller sig tekniskt till marknaden. För närvarande arbetar han med Ichimoku­teknik, samt Price Action. Bedriver utbildningar och seminarium inom Price Action. Ger en särskild uppmärksamhet i handeln en gynnsam risk/avkastning. Föreläsare på konferenser angående investeringar på kapitalmarknaderna. Samarbetar med de största mäklarna i Polen och i världen. Vice ordförande på FxCuffs­ Utbildning och utveckling på finansmarknaderna.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here