TemptationFrestelsen av omedelbar belöning är en av de saker som lockar resten av människorna till handel. Detta beror delvis på mäklarnas reklamer och berättelser på Internet om hur snabbt du kan multiplicera ditt kapital med upp till flera tusen procent. Det är bara synd att de inte nämner hur snabbt du kan förlora dina pengar, men det är ett ämne för en annan artikel.


 

Många människor verkar tro att det är tillräckligt med en stärka mäklaravgiften och börja handla utan att veta någonting om det. Frestelsen av omedelbar belöning gör att de inte ger sig själv tillräckligt med tid att lära sig och skaffa grundläggande information. De vill redan ha vinster, här och nu. Ett sådant tillvägagångssätt kan leda till alltför många transaktioner (over-trading), att spekulera utan en plan och för de mer erfarna… tidig stängning av positioner och åtnjutande av liten vinst eller en liten förlust. Det är just dem sistnämnda sakerna som jag kommer att fokusera på i denna text.

Hämning av att stilla tillfredsställelsen av belöning kan vara ett botemedel för denna sjukdom. Den går ut på att välja någon åtgärd eller belöning efter en viss tid passerat och är en viktig del av självbehärskning. I det ovan nämnda fallet kommer sådana åtgärder att få dig att avstå från att stänga transaktionen förrän du kört en Stop Loss eller tagit vinst. Många människor har ett problem med det och när deras ställning redan fått vinst, stänger de det innan TP ordern blivit realiserad. De ger inte marknaden tid att arbeta för dem. Att få vinst ger tillfredsställelse, men vad hjälper det om man hamnar i frestelse och begränsar vinst och därmed förvärrat risken till vinst, som är en viktig del av hantering av pengar i handeln.

Frestelse titeln följde med oss sedan barnsben. Redan på 60-talet, genomförde professor Walter Mischel på Stanford University en studie som kallades “skumgdistestet”. Barn fick ett förslag äta en söt skumgodis (marshmallow) omedelbart eller vänta 15 minuter i ett rum och få i gengäld två skumgodis. När barnet gav ett beslut om att vänta, lämnade professorn rummet med barnet och skumgodiset. När som helst kunde barnet ringa i klockan, varefter professorn kom in och barnet kunde sedan njuta av den söta skumgodisen – tyvärr, den andra godisen fick barnet inte. Ett liknande experiment kan du se i följande videoklipp:

Beteer vi oss inte liknade när vi genomför våra affärer? Vi tänker – jag kanske borde stänga transaktionen när det ändå är lönsamt, priset kan ju vända? På samma sätt gäller det förlusttransaktioner, när vi inte ger de andrum och avslutar innan de når stop loss, tacksamt över den lilla förlusten.

Experimentet som genomfördes av professor Mischel Walter visade att endast 3 av 10 av barnen var villiga att skjuta upp tillfredsställelsen och i slutändan uppnå två skumgodisar. Du kanske tänker att det bara är barn så vad har det gemensamt med vuxna och dessutom handel? Fast det var inte slutet av studien. Professorn hade kontakt med barnen och undersökte i flera år hur de klarade sig i livet. Det bör inte vara förvånande att de barn som väntade på den andra skumgodisen nådde mycket mer framgång i livet och en bättre assimilering av kunskap.

Uppskjuten tillfredsställelse måste tillämpas också i handeln. Inte bara kommer det att orsaka att dina transaktioner kommer att nå take profit eller stop loss, men även om man tittar på lång sikt har vi en större chans till vinster och detta av två skäl. För det första kommer det att vara en lönsam affär för att förbättra risk till avkastning förhållandet och för det andra ger du förlustpositionerna ett andrum eftersom det ofta händer att priset åker tillbaka mot oss för att sedan plötsligt gå i en gynnsam riktning. Förutom de ovan nämnda skälen bör vi även vara uppmärksamma på den psykologiska komfort och tillfredsställelsen av att ansluta sig till vår strategi, trots allt, om vi stänger positionen utan logiska legitima skäl bryter vi dem regler som vi har antagit i samband med dess öppning.

Om du fastställt diagnosen till “frestelsen av omedelbar tillfredsställelse” kan några förslag nedan vara till hjälp i att lämna transaktionerna i fred:

1. Efter att ha tagit positioner och ställt in dess parametrar, använd reglerna Set & Forget – ge den tid för att kunna arbeta.

2. Beroende på tidsintervallet antas inte spenderad tid på omprövade tills när du verkligen har planerat.

profit

3. Om du använder Meta Trader 4 plattform, välj genvägen Ctrl.

4. Det kan vara bra att använda maskinen (Expert Advisor) för att hantera positionen.

5. Tänk långsiktigt och fokusera inte på enskilda transaktioner. Var medveten om att endast en serie transaktioner verkligen har betydelse och att tiden fungerar till din fördel.