Ett av de vanligaste råden är att man som investerare ska gå sin egen väg och göra på sitt eget sätt. Aktiestinsen gjorde det och fick se sit kapital växa till 150 miljoner kronor. Kristoffer Stensrud befinner sig i utkanten av finansvärlden och går på tvärs mot etablissemanget. Hans familj är god för några miljarder. Den amerikanska mästarinvesteraren Warren Buffett hat simmat mot strömmen i mer än ett halvt år sekel och skapat sig en förmögenhet på flera hundra miljarder kronor. Han har alltid gått sin egen väg och är en contrarian som det kallas på finansspråk. Det lönat sig genom åren. Det är några faktorer som förenar de framgångsrika professionella investerare och privatinvesterare vi möter:

  • De har lärt sig ett hantverk
  • De investerar direkt i aktier
  • De tänker och gör rätt
  • De har en egen investeringsmetod
  • De har hållit på länge
  • De går sin egen väg

Ha med dig de här punkterna. Studera hur många av de mest framgångsrika investerarna har gjort för att utforma sina egna investeringsmetoder. Det är en av de viktigaste förutsättningarna för att lyckas med aktieinvesteringar.

Hitta din egen investeringsmetod och håll fast vi den! Den ska vara anpassad till din personlighet och ditt kynne. Är du passiv eller aktiv som investerare? Hur reagerar du på risk? Vad händer inom dig när börsen faller? Och viktigaste av allt: Vad gör du då?

Det finns inga generella metoder som går att kopiera rakt av, utan du måste själv utforma din egen investeringsmetod. Andras sätt att tänka och göra rätt kan ge inspiration och vägledning. Om du redan har en investeringsmetod. Bra. Håll fast vid den om den är väl utformad.

Fundera också på vilken grad av aktivitet som passar dig. Några utgångspunkter kan vara följande:

Aktiv: Investerar långsiktigt direkt i aktier och har aktieportfölj

Medelaktiv: Investerar i en eller flera aktiefonder som kan överträffa index eller spara regelbundet i en indexfond med lån kostnad

Passiv: Sparar regelbundet i en bred fondportfölj

forex-comparic-photo-546-of-564

 

Fundera också över vad det är som driver dig framåt. Vad motiverar dig till att spara och investera på aktiemarknaden?

Är det pengarna som drar eller vill du ha mer fri tid för att kunna leva det liv du drämmer om? Kanske vill du ha högre livskvalitet som pensionär eller så sparar du till kontantinsatsen för din första egna bostad. Det finna lika många drivkrafter som det finns personer. En del kan bli motiverade av en tydlig målbild. Om du är en sådan person, skaffa dig en mental bild av vad du vill åstadkomma med dina investeringar.

Att skaffa 1 miljon kronor genom investeringar på aktiemarknaden kan vara en sådan tydlig målbild. Det kan du ju till och med räkna på.

När blir man då ekonomiskt oberoende?

Det är givetvis olika från person till person. Några vill leva kostnadseffektivt och behöver inte ha så höga inkomster. Andra vill ha en hög levnadsstandard. Då behövs höga inkomster. För att kunna leva enbart på inkomsterna från sina finansiella tillgångar, utan att behöva ta av kapitalet, behöver man ha ett kapital på minst 15-30 miljoner i finansiella tillgångar.

Robert Kiyosaki och Donald Trump har tillsammans i flera böcker berättat om hur de rika tänker för att stimulera privatpersoner att börja tänka som de rika. De rika har kunskap om  pengar och kapital, ofta nedärvt sedan generationer. Det handlar t.ex om att kombinera företagande med investeringar, se till sin totalekonomi, ha positiva kassaflöde, ha passiva inkomster och att ha kontroll på sin personliga balansräkning, och inte bara sin resultaträkning.

Genom att investera långsiktigt och regelbundet på aktiemarknaden har du möjlighet att nå ekonomiskt frihet, om det är det du vill.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here