När du väl har fått ditt guld eller silver måste du ta ställning till hur du ska bevara det. Det här har alltid varit lite av ett dilemma som inte har några glasklara lösningar.

Folk har en tendens att tro att det bästa stället att bevara guld och silver på är i ett säkerhetsfack på banken. De tror att namnet säherhetsfack gör det till ett säkert bevaringsställe. Detta kan både vara en bra och dåligt ide, något du själv måste ta ställning till.

När USA drabbades av terroristattacker den 11 september 2001, gick guldpriset upp med nio procent och silvret med elva procent. Men om du hade guld och silver på banken kunde du inte komma år det. Under samma vecka stängdes nämligen börsen och bankerna. Bankomaterna tömdes på pengar, men ädelmetallshandlarna höll öppet. Det var bara att lösa in sitt guld och silver till kontanter om man ville. Ädelmetallshandlarna fungerade som banker den vecka, men bara för dem som hade sitt guld och silver. tillgängligt.

En annan anledning till att man bör tänka två gånger innan man sätter in sina ädelmetaller i ett säkerhetsfack på banken är följande historia. En bank hade beslutat sig för att stänga ner det lokala kontoret där Emily bodde och had esitt sökerhetsfack. Hon informerades då att facket skulle förflyttas till nörmaste öppnba kontor. Övergången gick utan problem och alla var nöjda och glada. Efter några månader ville hon emellertid hämta ut en sak från sitt bankfack. Till sin fasa fick hon höra att trots att hennes bankkkonto nu låg i den nya banken, så hade hennes säkerhetsfack inte följt med i flytten. Till slut fann man facket, men först efter långt letande.

Alla borde ha guld och silver på en plats där det är tillgängligt och snabbt. Guld och silver är ju nämligen några av de f¨tillgångar som inte är en del av finansiella system. Om man väljer att bevara sitt guld och silver på banken exponerar man samtidigt sina ädelmetaller för det officiella finanssystemet och de lagar som styr det.

Det finns alternativ att överväga:

Kassaskåp – det är sannolikt något du vill diskutera med ditt försäkringgsbolag först. Men om du vill bevara ditt guld eller silver hemma, är det en bra investering att satsa på ett bra kassaskåp.

Allokerat kassavalv – det här är det näst säkraste sättet att bevara ädelmetaller på. Om man bevarar sitt guld och silver i ett dylikt kassavalv är man garanteras det man satt in, men det behöver inte vara exakt samma pjäser. De former av guld och silver som används i den här sortens valv är ofta stora och kostnadseffektiva tackor. När man säljer får man betalt i kontanter. Om man vill hämta ut sitt guld eller silver, leverersas det i tackor. Vill man ha det levererat i annan form får man betala en särskild avgift.

Cyberguld  – Här ämnar vi sammanföra alla sorters guld och silver som kan köpas och säljas ögonblickligen på Internet. Det är alltså guld och silver som du aldrig ser eller rör vid men som enlight hävd ska finnas bevarat i ett fullt försäkrat och säkert kassavalv.

ETF-andelar – ETF-fondandelar är det mest välkända av det digitala guldet. En sak som är viktigt att komma ihåg är att ETF-fondera ingår i banksystem. Om du köper deras andelar spelar du efter deras regler. Om du å andra sidan är ute efter att handla med silver och guld i stöllet för att investera i dem långsiktigt kan detta vara vägen för dig. De har den i särklass minsta skillnaden mellan köp- och säljkurse, högst likviditet och kan köpas och säljas som aktoer på alla säljplattformar.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here