När du hittar en position på valutapar, räknar du med att kursen kommer att flytta upp i en gynnsam riktning för dig. Till exempel, om du öppnar en lång position på EUR / USD, så vill du att euron stiger. Om euron faller, då börjar du förlora pengar.

Hedging är ett sätt att skydda sig mot risken för förluster. Generellt fungerar detta som en försäkring – kompenserar förlusterna om valutaparet kommer gå i fel riktning. En av de mest populära sätten är att investera i valutaoptioner. Valutaoptioner ger dig rätt (inte skyldighet!) att köpa eller sälja en valuta vid en fast växelkurs och gäller under en begränsad tid. Den kurs till vilken du kan köpa eller sälja, heter strike price, dvs. grundpriset.

Vad är hedning?

Om vi antar att du köper EUR / USD för 1,14, i hopp om att euron kommer att stiga, så behöver du först skydda dig. För att göra detta, så ska du köpa en säljoption – ett alternativ som gör att du kan sälja valutan i framtiden till ett prisbasbelopp.

För att förenkla saken, låt oss anta att baspriset är 1,14. Om euron går upp, och kostar t.ex. 1,17, kommer du att tjäna 0,03. Men en säljoption som du har köpt kommer att vara värdelös –  en försäljning för 1,14, när priset är 1,17 är inte vettigt. Å andra sidan, om euron går ner och kostar t.ex 1,12 – kan du förlora 0,02. Detta kan kompenseras av en säljoption – du har rätt att sälja valutan för 1,14 trots att priset är 1,12.

Detsamma gäller åt andra hållet. Om du öppnar en kort position på EUR / USD, vill du att kursen går ned. Men om kursen går upp, förlorar du pengar. Du kan förhindra detta genom att köpa en köpoption, vilket gör att du i framtiden köper en valuta i strike-price. Om priserna går upp, kommer du att förlora, men köpoptionen kan kompensera detta.

Hedging garanterar inte transaktioner utan risk

För att köpa optioner, måste du betala för det. Optioner minskar risken, bara minskar! En av de faktorerna som avgör priset på en option är skillnaden mellan den nuvarande växelkursen och strike-priset. Ju mer strike-priset skiljer sig från det nuvarande priset, desto billigare blir optionen.

Optionpriset påverkas också deras giltighetstid, liksom den förväntade volatilitet på marknaden. Detta kallas för time value och bidrar till hur mycket mer du betalar för din försäkring. Ju längre giltighetstid och / eller större förväntade volatiliteten i växelkursen vid den tidpunkten, desto dyrare optioner. Således, kom ihåg att det finns ingenting gratis.

Tidigare artikelVolvo – korrigering i en nedåtgående trend
Nästa artikelPris på guld per gram, del 1 – noteringar
Student på Ekonomihögskola, studerar ekonomianalys och slipar på sin talang för statistisk. Undersöker för närvarande spridningseffekten på de finansiella marknaderna. Slipar sedan två år upp sina färdigheter på Forex-marknaden, framför allt intresserad av teknisk analys. På Comparic behandlar följande kategorierna: direktmarknader, ansvarar för översättningar och innehåll av den engelskspråkiga versionen av webbplatsen.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here