Det är ett vanligt problem bland investerare. Det finns en rad olika sätt att använda sig av glidande medelvärden.

Crossover av glidande medelvärden – bluff eller inte?

Jag är säker på att mer än 70% av investerare använder crossover av glidande medelvärde som en del av deras system. Ingen överraskning här. Det enkla glidande medelvärdet är ett av de äldsta tekniska indikatorerna och fortsätter att vara ett av de mest användbara och viktiga instrumenten för marknadsanalyser sedan 20-talet. Men vi har gjort snabba framsteg och har mer sofistikerade metoder. Det finns flera olika typer av medelvärden men koncepten är relativt lika.

Hur fungerar det?

Först försökte handlarna hitta lönsamma crossover-signaler. Du kanske har hört talas om Golden Cross och Death Cross. Men det finns inget enkelt svar på frågan. När det finns en stark trend fungerar medelvärdet på ett ganska bra sätt:

moving-average-cross-signal

Perioden då det inte finns någon tydlig riktning – marknaden rör sig i sidled eller är hackig, kännetecknas av att kvaliteten på köp- och säljsignaler från glidande medelvärden är väldigt låg:

moving-average-cross-false-signal

Allt beror på hur man använder medelvärden – din handelsplan behöver ta hänsyn till ett sådant scenario!

Men vänta, det finns andra sätt att använda det.

Nedan hittar du några exempel på hur du kan använda medelvärden på några olika sätt.

Glidande medelvärde som en trend-detektor

Du tar helt enkelt längre tid och en titt på prisets lokalisering. Exemplet nedan visar 200-dagars glidande medelvärde. Vi är övertygade att vi har en uppåtgående trend eftersom priset ligger högre:

price_above_200ma

Priset ovanför 200-dagars MA
Om priset ligger under genomsnittet är det ett tecken på att säljarna är starkare:

price_below_200ma

Du bör också vara uppmärksam på i vilken riktning medelvärdet pekar. Stigande rörelser tyder på att trenden är uppåtgående.

När det pekar nedåt då är det möjligt att det finns en korrigering och/eller trenden är fallande.

Priset passerar det glidande medelvärdet.

Detta är en giltig signal. Eftersom priset ligger under MA, kan vi förvänta oss att den övergripande känslan förändras. Se exemplet nedan:

price_crossing

Glidande medelvärde som ett stöd eller motstånd

Det är en mycket viktig funktion. Vissa investerare använder t ex 50-, 100- eller 200-dagars medelvärde – mest populära typerna. Skulle priset närma sig dessa nivåer, finns det skäl att anta att det kommer att leda till en reaktion. Skulle priset ligga ovanför MA, finns det möjlighet att vi får ett stöd. Se exemplet nedan:

support_at_moving_average

Skulle priset ligga lägre än MA, finns det möjlighet att det kommer att fungera som ett motstånd.

Att ha rätt tillräcklig kompetens om möjliga stöd- och motståndsnivåer är både viktigt och nödvändigt. Du kan skriva detta i din handelsplan.

Hur många medelvärden bör du använda?

Det beror i hög grad på den handelsstil man har. Jag föreslår att du börjar med ett genomsnitt från varje grupp. Genomsnitten kan indelas i tre grupper:

Korttids grupp – medelvärden från cirka 1 till 20, används för att kontrollera den aktuella kortsiktiga trenden
Medellångtids grupp – medelvärden från cirka 20 till 50.
Långtids grupp – medelvärden högre än 50. Långtidsmedelvärde hjälper dig att se helheten.

Det finns flera olika perioder. Värdena ovan ger dig en uppfattning av olika grupper – du kan ha ett medelvärde från den kortsiktiga gruppen, ett från medellång och ett från långtids gruppen. Du skapar en liten uppsättning som är:

  • 10, 50, 200
    5, 33, 100
    7, 21, 200
    en annan kombination

Det bästa sättet är att använda 13, 50 och 200-dagars glidande medelvärde.

13-55-200-moving-averages

13-55-200 – rörliga medelvärden
13, 55, och 200 glidande medelvärden på eur / usd-diagram
Testa det och se vilken som är bäst för din handelsplan.

Andra verktyg baserade på medelvärden

Du kan använda glidande medelvärde och skapa MMA – flera glidande medelvärden. Två populära exempel är GMMA och Rainbow diagram. Mer om detta kommer i en senare artikel.

rainbow-chart

Tidigare artikelBinära optioner. Dagens analys – CALL på EURUSD
Nästa artikelEUR/GBP – under stödnivån, PUT-option
Chefredaktör på Comparic.com. Trader i 11 år nu, professionellt på Forex­marknaden i 9 år. Förhåller sig tekniskt till marknaden. För närvarande arbetar han med Ichimoku­teknik, samt Price Action. Bedriver utbildningar och seminarium inom Price Action. Ger en särskild uppmärksamhet i handeln en gynnsam risk/avkastning. Föreläsare på konferenser angående investeringar på kapitalmarknaderna. Samarbetar med de största mäklarna i Polen och i världen. Vice ordförande på FxCuffs­ Utbildning och utveckling på finansmarknaderna.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here