Skillnaden mellan utbud och efterfrågan, stöd och motstånd kan tyckas vara liten, men en handlare som förstår konsekvenserna av utbud och efterfrågan kan utveckla sin handelsförmåga utöver sina förväntningar. Jag använder utbud och efterfrågan i min egen handelsstrategi för att hitta bättre affärer.
Utbud och efterfrågan är ett koncept som analyserar hur finansmarknaderna rör sig. På varje prisdiagram finns prispunkter och områden där växlingsbalansen mellan köpare och säljare är uppenbar. Den uppmärksamma observatören kan enkelt hitta prisområden och använda den till sin fördel medan amatören ofta misslyckas med att förstå denna grundläggande prisprincip.
Order-absorption – varför vanliga handelskunskaper är felaktiga
Scenariot nedan är något vi alla sett hundratals gånger. Det visar det klassiska prisbeteendet runt stödnivån. Gemensam handelsvisdomsförmåga berättar att stödytan blir starkare vid varje prissättning av en prisnivå. Detta kunde inte vara längre ifrån sanningen.
Vad som gör att priset går ner är en obalans mellan köpare och säljare och att det finns mer försäljningsaktivitet än att köpa på. När priset når stödnivån, går köparna in på marknaden igen och överstiger säljarna. Därefter går priset upp tills säljarna blir intresserade igen och kör ner priset. Detta är en väldigt grundläggande uppfattning, men det förklarar hur marknaderna rör sig.
Varje gång priset når stödnivån kommer färre köpare att vänta på grund av att alla köpare som var intresserade av att köpa har genomfört sina affärer. Detta kallas order-absorption. Skärmbilden visar att priset studsade upp mindre med varje “touch” och så småningom bröt den stödnivån.
När alla har köpt och när det inte finns några köpare kvar, kommer stödnivån att brytas och priset sjunker tills det når en prisnivå där köpare kommer att bli intresserade igen.
Tänk på order-absorption runt en prisnivå som en boll som studsar bort från golvet. Varje gång bollen träffar marken absorberas en del av energin av golvet. Varje följande studs blir lägre än den föregående tills all energi är borta och bollen stannar.
Handelsböcker lär dig att en stöd-/motståndsnivå blir starkare. Det här är inte sant.
Identifiera höga sannolikhets- och efterfrågeszoner
Låt oss nu titta på några diagram och se hur vi kan tillämpa vår kunskap för att hitta handelsmöjligheter.
De högsta sannolikhetspriserna är de som har störst obalans mellan köpare och säljare. Vad betyder det? När du ser en rally och sedan plötsligt, utan föregående varning, vänder den på plats och faller som en sten – det är områdena med stora obalanser.
De högsta sannolikhetspriserna är de som har störst obalans mellan köpare och säljare.
Tänk på det från ett neutralt perspektiv. Vad berättar det dig om priset när du ser en rally och då plötsligt vänder priset om i en candle och börjar en stark försäljning? Exakt. Antalet säljare som har gått in på marknaden till det priset överträffar köparna på ett sådant sätt att priset inte klarat av det. Det tar många säljordrar att stoppa en trend och till och med omvända den.
Men detta är inte bara en marknadsanalys i efterhand; (hindsight market analysis) Du kan använda denna kunskap för att göra antaganden om framtida prisrörelser också. När du ser ett sådant prisområde är det – rimligt – säkert att anta att inte alla säljare kunde komma in till det priset vid den första försäljningen. Vi har alla sett det förut: under en hög påverkan gick nyhetshändelsepriset bara bort och vi kunde inte få en fyllning – det här är vad som händer som de försvunna utbuds- och efterfrågeszoner.
Dessutom är det även väldigt troligt att fler säljare väntade att sälja precis över denna nivå vid en plötslig försäljning. Om priset sjönk från $50,00, är det väldigt troligt att andra handlare var villiga att sälja även på $51 – vem skulle inte vilja sälja till ett högre pris? Detta är ett handelsbegrepp som kallas “handel med det vita utrymmet” och den hjälper handlare att förstå marknader på ett nytt sätt.
“Handel med det vita utrymmet” innebär att priset plockar upp ofyllda order och pressar ut handlare på fel sida av marknaden.
Diagramexempel – obalanser i utbud och efterfråga
Det finns tre saker i synnerhet vi letar efter när vi identifierar höga sannolikhetspriser:
1) Ett starkt trenderflytt före vändningen
2) Den starka omvändningen – Priset vänder omedelbart och stannar inte på nivån
3) En stark trend i motsatt riktning.
Diagrammet nedan visar 6 prispunkter som kvalificerar som höga sannolikhetspriser. Alla dessa 6 områden visar stora obalanser mellan köpare och säljare och en plötslig förskjutning i riktning. Vändpunkterna markerade med siffror är initiala obalanser mellan köpare och säljare. Handelsmöjligheterna finns när priset går tillbaka till dessa områden – områdena markerade med gröna kryssrutor.
Den första punkten var en stor swing high efter en rally. Priset vändes med bara en pinbar och föll efteråt. När det kom tillbaka till nivån andra gången gick det inte omedelbart tillbaka, utan sålde så småningom. Ibland kan ackumuleringen ta ett tag, men så länge som priset inte bryter mot nivån, är det fortfarande giltigt.
Den andra punkten var en återhämtning under den nedåtgående trenden. Den bullish dragen var starka med 3 lägre stora bullish candles. Ändå vändes priset på ett starkt sätt och fortsatte sin nedåtgående trend efteråt. Nästa gång priset kom tillbaka såldes det igen.
Den tredje punkten var prisbotten. Efter en lång nedgående trend, steg priset snabbare och nästa gång priset kom tillbaka fann köp-stödet igen.
Försök att hitta de områdena där trenden vänt. Ju starkare avstötningen av nivån och starkare trenderna rör sig före och efter omkastningen, desto högre sannolikhet att du kommer att se en ny reaktion nästa gång priset kommer tillbaka.
Några anti-exempel
De bästa utbuds- och efterfrågeszonerna med störst obalans mellan köpare och säljare är väldigt uppenbara och de borde hoppa när du tittar på ett diagram. Om du måste tänka på en inställning och undrar om det verkligen är ett stort sannolikhetsområde, är det förmodligen inte det. Detta gäller för alla handelsmetoder och typer av uppställningar.
Skärmbilden nedan visar 4 punkter där många handlare skulle ha stött på problem men de saknar antingen ett starkt reverseringsmönster eller har inte tillräckligt stark uppföljning efter omkastningen.
Ett tidlöst marknadsmönster
Du kan hitta detta mönster på alla marknader, tillgångsklasser och tidsramar eftersom det är en manifestation av samverkan mellan köpare och säljare. Naturligtvis kommer mönstret inte att fungera hela tiden, men det ger tillräckligt med information om orderflöde som gör det möjligt för handlare att hitta höga sannolikhetsnivåer.
Särskilt när det gäller Forex majors eller aktier med högt marknadsvärde krävs det en väsentlig obalans mellan köpare och säljare att låta marknaden vända omedelbart.