Det bästa sättet att lära sig trading är att nöta en massa timmar. Många tror att man kan lära sig någon hemlig kod eller behöver någon speciell setup i handelsprogrammet för att lyckas. Men det finns inga genvägar. Det är ett hårt jobb som gäller. Visst kan man gå kurser för att få inspiration. Men i slutändan är det timmar framför skärmen, förmåga att hantera motgångar och ett genuint intresse som gäller.

När har du tid?
Den första och viktigaste är att göra en granskning av ditt privatliv.

Tabellen nedan visar ett schema. Om du är som de flesta människor, kommer du att tillbringa 35 – 50 timmar per vecka på jobbet. Du har förmodligen hobbies efter arbetet (sport, vänner, etc.) och tar lite ledigt under helgen. Ett typiskt schema för den genomsnittliga personen ser ut ungefär så här. De vita områdena är den tid du spenderar framför TV, spelar spel eller gör andra “mindre viktiga” saker.

routine-1

Metoder som passar din livsstil
Din handelsstrategi måste väljas med omsorg. Inte alla handelsstilar är lika bra för olika livsstilar. Du kan avsevärt öka oddsen för framgång.

Alternativ 1: Dags för handel

Dags för handel innebär att du öppnar och stänger affärer under dagen. Daytraders handlar med lägre tidsramar med många positioner.

Men att vara en daytrader innebär att du måste aktivt följa marknaderna. Till exempel; en handlare som jobbar från 9 till 17 har vanligtvis svårt att handla på den amerikanska marknaden och därmed kan han inte aktivt följa andra marknaderna.

Emellertid kan samma amerikanska handlare välja att handla på europeiska, asiatiska och australiensiska sessioner (eller delar av den) efter jobbet.

Kom ihåg! Du kan utnyttja tiden på bästa sätt och välja en lämplig marknad som hjälper dig att kombinera privatliv med handel. En perfekt dag skulle därför se ut så här: (se tabellen nedan).
Det finns fortfarande en hel del utrymme för förbättringar. Senare kommer vi att se hur man använder den på ett effektivt sätt.

routine-2

Alternativ 2: Swing-trading

Swingtrading innebär vanligen att man äger aktierna 2-5 dagar och ibland veckor. Swing handlare brukar därför inte sitta framför sina skärmar hela dag, utan kontrollerar sina positioner några gånger under dagen.

Av dessa skäl är det ofta lättare att kombinera jobbet med andra skyldigheter eftersom du behöver mindre “screen-tid”. En handlare skulle därför behöva 1 – 2 timmar varje morgon för att kontrollera sina affärer, analysera och hantera sina positioner vid behov och planera sina idéer. Efter jobbet gör han samma sak: analyserar, övervakar marknaderna och planerar sin nästa handelsdag.

Vad gör man när marknaden är stängd?
Detta är vad som skiljer de olika handlarna. Den genomsnittliga kämpande handlare stänger sin handel varje fredag kväll när marknaderna stänger och sedan öppnar den igen på måndag morgon. När marknaderna är stängda, börjar det verkliga arbetet för en handlare.

En allvarlig handlare omdömen sina affärer, analyserar de instrument han följer, skriver och uppdaterar sin handelsplan och förbereder sig för nästa dag- han är aktiv 60 – 90 minuter varje kväll.

På helgerna ska du granska dina tidigare handelsveckor och göra en fördjupad analys av de instrument du använder. Tabellen nedan visar hur din veckorutin skulle kunna se ut.

routine-4

Myten om skärmtid
Handlare talar ofta om begreppet skärmtid och de tror att de kan tillbringa flera timmar varje dag på sina diagram för att bli bättre handlare. Men de flesta handlare bläddrar tidsramar för att jaga handels-signaler, läsa forum för att hitta bättre system eller prata med andra aktörer.

Endast övning ger färdighet – Vince Lombardi

I stället för att slösa bort din dyrbara tid, använd den klokt. Nyckelordet är avsiktlig praktiken.
Vi har tidigare nämnt att du måste hålla en handelsplan, granska dina affärer och efter en strukturerad metod kommer du att ha en dramatisk inverkan på din handel. Är du trött på att inte se några resultat? Det är dags att prova något nytt.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here