Varje misstag kan kosta en hel del när man spelar med riktiga pengar. I denna artikel kommer vi att presentera en spelplan (bestående av fem punkter), som ökar chansen att lyckas. Om du ska börja tjäna pengar, tänk på var och en av dem och börja tänka på de förändringar du kan göra just nu.

1. Ta hänsyn till din egen risktolerans

Du kan inte och kommer inte lyckas utan ordentlig riskhantering – bedömningen av aktuella finansiella risker (för att minimera risken) eller undvika obeslutsamhet. Vad är den maximala förlust som du är villig att betala? Vad är det högsta belopp du vill investera? Var beredd att kunna svara på dessa frågor, detta är det första steget i en riskhanteringsstrategi.

Kom ihåg – det går inte att vinna på varje nivå i varje transaktion. Ta hänsyn till din egen risktolerans och handlingsplan för de strategier som fastställs att upprättas.

2. Utforma din handel plan

Det finns en gammal grekisk maxim: “Känn dig själv” som kommer också att våra vår maxim för de närmaste åren och är väl lämpad för världsmarknaden. Ingen är bättre än du på att vara dig själv! Ingen annan än du vet bättre din situation, personlighet och risktolerans. Att skapa och definiera en affärsplanen är en bra grund – affärsplanen skall vara funktionell, dvs. lätt att använda, du skall kunna identifiera det bästa tillgångar och öppettider. Fastställandet av dessa tre element kommer att hjälpa dig att skapa en lämplig strategi med tydligt definierade villkor.

Generellt kan du välja mellan: daytrading . En daytrader håller oftast inte positioner längre än en dag (kortfristiga placeringar) eller “buy-and-hold trading” (en investering på lång sikt).

3. Ställ upp ett antal mål

Att sätta upp ett mål hjälper dig att konkretisera vad det är du vill nå (inte bara i finansvärlden, men även i alla andra aspekter av livet). En av de bästa sätten för denna metod är S.M.A.R.T, vilket innebär att målen bör vara: detaljerade, mätbara, attraktiva, realistiska, dvs. rätt mål i rätt tid. S.M.A.R.T hjälper dig att svara på sex frågor s.k.”W”-frågor (who – vem, what – vad, where – vart when – när, which – vilken/vilka, och why – varför?). Fråga dig själv hur mycket pengar du vill tjäna under nästa år och vilka åtgärder du kan ta idag för att uppnå detta mål. Svaret på dessa frågor kommer att hjälpa dig att ställa realistisk tidsram, fastställa krav och restriktioner, du kommer upptäcka att du kan nå ditt mål på ett mer effektivt sätt.

4. Gör din hemläxa

De mest kunniga är framgångsrika. Människor som vill bli rika kan göra vad som helst för att skaffa pengar – de lär sig så mycket som möjlig om målet. Ibland är det turen som spelar störst roll. Men för att vara framgångsrik på lång sikt kommer man aldrig ifrån behovet att utvärdera och utveckla sin kunskap. Använd teknisk analys och försök förstå ekonomiska och finansiella indikatorer som påverkar de finasiella marknaderna.

Om du verkligen vill hitta guldklimparna på börsen så göller det att börja leta – använd metoden S.M.A.R.T för öka dina kunskaper.

5. Känslor bakom stängda dörrar

Psykologiska faktorer påverkar vår upplevelse av risk. Kontroll över sina egna impulser, i synnerhet girighet och rädsla kan hjälpa dig att bilda goda vanor och undvika de psykologiska fallgropar som kan kosta dig en hel del.

I teorin är det enkelt, men i praktiken är det inte lätt för att känslorna spelar spel med oss. Du kan förbereda dig genom att använda rätt kunskap om marknaden, identifera risktolerans och välja en tydlig strategi (punkterna 1-4). Kom ihåg: Kunskapet gör att vi kan reagera på ett lämpligt sätt i olika situationer.


Tidigare artikelAktiemarknadens psykologi, del 1
Nästa artikel10 roliga fakta som du måste veta!
Student på Ekonomihögskola, studerar ekonomianalys och slipar på sin talang för statistisk. Undersöker för närvarande spridningseffekten på de finansiella marknaderna. Slipar sedan två år upp sina färdigheter på Forex-marknaden, framför allt intresserad av teknisk analys. På Comparic behandlar följande kategorierna: direktmarknader, ansvarar för översättningar och innehåll av den engelskspråkiga versionen av webbplatsen.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here