För att förstå och erövra din handelspsykologi måste du ha en grundlig förståelse för de stora känslorna som du utan tvekan kommer att uppleva när du handlar på marknaden.
Obs! Dessa känslor gäller huvudsakligen för handel med ett riktigt konto. Demohandel ger inte samma psykologiska reaktioner hos människor eftersom det inte finns några riktiga pengar.

Greed – “Bulls tjäna pengar, Bears tjäna pengar, men grisar slaktas”. Girighet är ganska självförklarande, men det finns några viktiga punkter som du måste vara medveten om när du handlar med riktiga pengar.
Okontrollerad girighet kommer faktiskt att leda till att du förlorar pengar. Det viktigaste du behöver förstå är tålamod. Tålamod kräver disciplin.

Eufori – Eufori är kanske viktigaste av alla känslor som påverkar oss och som vi normalt inte förknippar med “dåliga saker”. En vinnande handel eller en serie vinnande affärer, gör att man mår bra, även euforiskt ibland. Låg handel med hög frekvens kan negativt påverka en näringsidkare. Förtroende, falskt självförtroende eller överförtroende är bara resultat.

Rädsla / Tvivel – Rädsla har sin plats i en psykologisk “arsenal”. Men rädsla kan också orsaka många problem. Du vill uppleva den verkliga risken som är förknippad med någon handel du tar eller överväger att ta. Du bör alltid förstå att handel du tar kan vara en förlorare, med denna rädsla och förståelse av risk kommer du att hjälpa dig att kompensera och kontrollera den girighet och eufori som vi diskuterade tidigare.

Hopp – Hopp är en annan av de typiskt positiva känslor som eufori, som i allmänhet är negativ i handelns rike. Det är normalt och nästan oundvikligt att känna lite hopp om du går in i en ny handel.  Det är dock viktigt att förstå att marknaden inte bryr sig om dig eller ditt “hopp”.

Kom ihåg att finansiella investeringar är medel för att uppnå de verkliga målen i livet, inget annat. Varför investerar du? Är det pengarna eller vill du ha mer fri tid för att kunna leva det liv du drömmer om? Vill du ha högre livskvalitet som pensionär eller så sparar du till kontantinsatsen för din första egna bostad. Det finns lika många drivkrafter som det finns personer. En del kan bli motiverade av en tydlig målbild. Om du är en sådan person, skaffa dig en mental bild av vad du vill åstadkomma med dina investeringar.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here