Idén för dagens lektion kom till mig från en medlem som mailade mig och bad om hjälp med sin handel. Han hade blivit så frustrerad med sin handel att han var redo att ge upp handeln helt.

Denna medlems historia är äkta, men jag har ändrat namnet för att hålla hans identitet privat. Du kommer förmodligen att identifiera med mycket av denna historia om du har kämpat eller blivit frustrerad med din handel nyligen.
Här är handlingsplanen jag gav till den här medlemmen, för att hjälpa honom att antända sin passion för handel och börja förbättra sina resultat …

Möt Johnny
Johnny hade tillbringat många år med handel. Han kände som att han försökte göra allt och efter många försök och fel, blev han äntligen säker på sina handelsförmågor. Ändå kunde han fortfarande inte få det att fungera. Han vann fortfarande inte efter nästan 10 år på marknaden. Han kände sig trött, som om han var redo att bara erkänna nederlag och ge upp för alltid.

Kanske hade han helt enkelt inte den genetiska förmågan för det eller kanske använde han sig inte av rätt metod. Han var inte säker. Ändå ville han inte ge upp hoppet.

Samma sak som drog in honom till handel kallade fortfarande på honom från det undermedvetna; inget mer jobb som han hatat, inga fler chefer som berättade för honom vad han ska göra, ingen mer uppoffring av familjetiden för dumt dagsarbete för att bara betala räkningar och en obegränsad inkomstpotential. Den totala friheten var vad som ursprungligen drog Johnny till marknaderna och det var ett så stort drag att det bara var för svårt att ge upp helt.

Så, efter att ha läst Johnnys berättelse, skickade jag honom ett detaljerat mejl med en beskrivning av några av de psykologiska fallgropar som jag såg att han gjorde samt en översikt över hur han kunde få sin handel tillbaka på rätt spår. Här är några av de punkter jag inkluderade …

Kom ihåg vad som först drog dig till handeln …
Vad drog dig till handel i första hand? Hur kände du dig när du först fick reda på det? För att hålla flamman levande i handeln, precis som i ett äktenskap, måste vi ibland stoppa och påminna oss själva vad vi tyckte om så mycket i början. För mig var det möjligheten att verkligen vara fri, att inte behöva göra tråkigt arbete varje dag, att inte behöva vara någon annans drönare, oändligt skriva in ett bås hela dagen, eller göra tanklöst fysiskt arbete som tömde min kropp på energi.

Läs om framgångsrika handlare
Om du känner dig isolerad från en lönsam handel, kan du helt enkelt gå och läsa några intervjuer med några väldigt framgångsrika handlare. Det finns många som redan har uppnått stor framgång i handel, inklusive mig själv. Men för några bra läsningsrekommendationer om detta ämne, läs några av Market Wizards-böckerna av Jack Schwager. Dessa böcker kommer att berätta historien om verkliga, väldigt framgångsrika handlare och det kommer att motivera dig att läsa om hur andra människor gjorde vad du försöker göra.

Om du har förlorat och känner dig vilse i din handelsstrategi, ge det en paus. Du kommer att känna dig bättre och mer klar när du är redo att handla igen. Denna paus är avsedd att omkalibrera ditt sinne och hjälpa dig att upptäcka din handels passion.

Sluta försöka bli rik snabbt
En av de främsta anledningarna är att så många handlare brinner ut och slutligen vill ge upp handel, är helt enkelt för att de försöker bli rika snabbt.

Självklart försöker man snabbt bli rik inom handel och detta innebär att du förmodligen gör nästan allt fel. Det betyder att du förmodligen handlar för ofta och riskerar för mycket per handel, vilket är två saker som snabbt leder till förlorade pengar, såväl som frustration och psykisk ångest.

Jag uppmanar dig starkt att ändra ditt perspektiv på handel och sluta försöka tänka att du ska tjäna pengar snabbt. Den ironiska och svåra delen om handel, är att så snart man tjänar pengar, måste man börja långsamt och metodiskt oroa siegt över att tjäna pengar.

Gör en handelsplan
Jag vet att alla vet om handelsplaner och alla vet att de borde ha en. Men jag tror inte att de flesta någonsin gör en handelsplan, vilket är ett stort misstag. Speciellt i början är det väldigt viktigt att du spenderar tid på att skriva ut en handelsplan och försöker följa din disciplin.

När du har lärt dig om en effektiv handelsstrategi, ”kokar du den ner” och sammanfattar den till en heltäckande men noggrann plan som är något som hjälper dig att förstå din metod. Du kommer även att ha ett fysiskt/konkret dokument som hjälper dig att eliminera känslomässiga handelsmisstag.

Du måste vara ansvarig för din plan. Om du bryter mot dina handelsplanregler visar du i huvudsak att du inte har vad som krävs för att vara en handlare och för mig är det någonting som jag alltid vill undvika. Jag har alltid haft en handelsplan från första början – en fysisk handelsplan som jag läste och följde varje dag men nu på grund av min erfarenhet och utvecklade skicklighet är det mer av en mental checklista, men jag är fortfarande disciplinerad och ansvarig för den. Men om du är ny eller redo att ge upp, måste du gå igenom processen med att göra en fysisk handelsplan, av de skäl som nämdes ovan.

Ta beräknade risker
Här är ett enkelt sätt att räkna ut hur mycket du kan riskera per handel. Sätt dig ner och tänk på hur mycket pengar du har som du betraktar som riskkapital – pengar som du potentiellt kan förlora på marknaden. Dela nu det beloppet med 20 och det är ditt per-trade eller 1R-riskbelopp.

Din risk bör vara ett belopp som du kan förlora 20 gånger i rad och fortfarande kunna ta en annan handel med samma risk. Detta kommer att göra att du inte riskerar för mycket per handel, vilket i sin tur kommer att hjälpa dig att utveckla och upprätthålla det rätta handelstänket.

Jag lovar dig att om du blir van vid att riskera mer än du är bekväm med att förlora per handel, kommer du att börja få några stora förluster och snabbt spränga ditt konto. Så, låt oss undvika det!

Demohandel

Om du inte är säker på vad du gör eller om du har en alltför komplicerad metod, kommer du att förlora pengar och slutligen ge upp. Håll det enkelt genom att hålla fast vid enkla prisåtgärder, “nakna” diagram och högre tidsramar.

Se till att du inte handlar live utan att först ha lärt dig och behärska den handelsstrategi du använder. Du bör inte heller handla innan du har gjort en handelsplan, som diskuterats ovan.

Demohandel är en viktig komponent för att få tillbaka din handelspassion. Om du nyligen känt dig utbränd och redo att sluta, ta en paus från live-handeln en stund och gå tillbaka till demot. Demohandel ger dig en neutral, känslolös tankegång som hjälper dig att återfå fokus och perspektiv. Det återställer också marknaden till mer av en tävling eller ett spel, snarare än bara om att tjäna pengar, vilket är en stor hjälp för att få tillbaka din passion. När du tänker på handel som ett spel, kommer du att vara i en mycket mer effektiv sinnesstämning än om du bara tänker på det från vinst/pengar-perspektiv.

När du är redo att handla igen …
När du känner att du vill ge live-handeln en chans igen, rekommenderar jag att du försöker sikta på mindre vinster för ett tag, kanske 1:1 risk att belöna upp till 1:2, för att bygga lite förtroende och få några vinster under ditt bälte.

När du har kört några gånger och om du är säker, kan du öka risken gradvis upp till din 1R-mängd, samtidigt som du kommer ihåg att varje handel måste planeras noggrant och bör inte överstiga din förutbestämda 1R-mängd.

Slutsats
När du känner dig frustrerad och redo att ge upp, kom ihåg att det inte är “hela världen”. Ta ett stort steg tillbaka och ta avstånd från live-trading ett tag för att komma tillbaka på rätt spår. Ompröva din handelsmetod och se till att du gillar metoden och att det inte är alltför komplicerat och att det är vettigt för just dig. Allt du behöver är en metod som ger dig en fördel som ger lite mer än en 50/50 chans över en rad affärer.

Den avgörande faktorn i ens framgång eller misslyckande på marknaden är alltid sitt egna sinne. Det är därför jag täcker handelspsykologi i min professionella handelskurs, utöver de andra ämnena. Vem som helst kommer att bli utbränd och vilja ge upp om de inte har rätt handelsmetod, tankegång och penninghanteringsinriktning.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here