Om du är en handlare är du ständigt i en beslutsfattande process; varje dag måste du fatta beslut om vad du ska handla, när du ska köpa, hur du manöverar dina order, när du ska lämna och hur du ska reagera på förändrade förhållanden.

Om du vill vara en framgångsrik handlare så måste du fatta rätt beslut. Självklart är det här lättare sagt än gjort, men det finns en del av beslutsprocessen som sticker ut och det påverkar dina handlingar dagligen och vanligtvis vet du inte ens det.

Anger du bara bra affärer? 

Jag är säker på att du bara vill gå in i “bra” affärer och undvika att göra dåliga beslut. Det finns en psykologisk partiskhet som bråkar med våra sinnen och det skapar den effekt som handlare hänvisar till som “giftemålet med en handel”.

Professionella travspelare blev uppmanade att uppskatta sannolikheten för vissa resultat innan de hade satsat något. Sedan måste de faktiskt satsa på något lopp. Efter att de hade lagt sina satsningar, blev de frågade igen hur säkra de var om resultatet av loppet.

Resultaten var väldigt uppenbara; När de hade satsat, var proffsen mycket säkrare och övertygade om att deras beslut var det rätta, även om ingenting hade förändrats.

Vad hände som gjorde att proffsen tog en mycket starkare uppfattning efter att ha lagt ner pengarna?

Få säkerhet – hur vi lurar oss själva varje dag

Det psykologiska fenomenet på jobbet heter “kognitiv dissonans”. Som människor gillar vi harmoni och ordning i våra liv; om något inte går enligt planen, fixar vi det och hittar lösningar för att få allt tillbaka till en ordning. Investopedia definierar kognitiv dissonans som “den obehagliga känslan som härrör från att tro på två motstridiga saker samtidigt”. 2

Travspelarna satsar sina pengar på ett visst resultat och för att de ska uppnå harmoni, får deras tankar dem att tro att deras beslut var det rätta. Det skapar mycket stress om de nu skulle börja tvivla på sina beslut och vi brukar göra allt för att undvika tvivel och stress.

I handel fungerar det exakt samma. Vi köper ett visst instrument eftersom vi tror att priset kommer att gå upp. Men om priserna börjar falla och vår position rör sig mot oss, letar vi efter information som bekräftar vår första idé. Vi försöker skapa en harmoni genom att skapa en stark känsla av säkerhet. Ju mer pris går emot oss, desto mer säkerhet behöver vi för att undvika kognitiv dissonans, vilket då skapar effekten av att “vara gift med handeln”. Vi kan inte skära vår förlust eftersom det skulle bekräfta att vi haft fel.

Ett exempel på kognitiv dissonans inom handeln

Skärmbilden nedan visar en hypotetisk lång handel strax innan priset började stiga. För att stanna i handeln och för att motivera sin ställning söker man efter all den bekräftelse man kan få händerna på. Vanligtvis börjar handlarna leta efter extern bekräftelse, förutom deras faktiska handelssystem eller stil. En teknisk handlare letar efter fundament och nyheter som bekräftar hans idé och makrohandlaren börjar plötsligt rådgöra med indikatorer.

Ju mer handeln går emot dig, desto mer måste du förlora genom att stänga av positionen och inse förlusten. Handlare missförstår orealiserade förluster och behandlar dem ofta som ej verkliga. Således, att skära din förlust så snart som möjligt är ett måste. När det gäller handel är det inte fel och det händer hela tiden, men att vara fel är en avgörande synd i handeln.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here