I dagens lektion kommer jag att dela med mig ett väldigt kraftfull handeltips som avsevärt kommer förbättra din förståelse av prisdynamik samt hur man läser ett “nätt” prisdiagram.
Tipset är lite enkelt på ytan, men lite mer involverat när vi dyker ner lite och det är den del jag ska hjälpa dig med idag. Vad jag pratar om är marknadens tendens att aldrig “glömma bort” början på ett stort drag.
Hur många gånger har du sett en marknadspåverkan tillbaka till en nivå eller ett område där ett nytt stort drag började ifrån, bara för att respektera den nivån nästan exakt innan du gör ett annat starkt riktningsdrag? Det händer tillräckligt ofta för att vara något som du behöver förstå och veta hur du ska göra rätt användning av, eftersom dessa scenarier ofta kan ge väldigt hög sannolikhet / hög belöning gentemot riskaffärer.
Låt oss kolla på diagrammen för en förklaring av denna kraftfulla handelsmetod
Innan vi fortsätter är det viktigt att notera att det jag ska diskutera med dig inte är en “perfekt vetenskap”, men det är en händelse på marknaden som är kritiskt viktig att förstå och ett verktyg att ha till ditt förfogande när du analyserar diagram.
Den första punkten du behöver förstå är: En marknad kommer ofta “ihåg” var ett stort steg började. Det vill säga om en marknad återvänder tillbaka till den nivå eller ett område där ett stort steg startade ifrån, kommer det många gånger (inte varje gång) att studsa eller falla bort från samma nivå / område. Som prishandlare är det här en stor ledtråd för oss och vi kan använda den för att utveckla flera höga sannolikhetstekniker:
Se diagrammet nedan – detta händer:
1) En nyckelmotståndsnivå fastställdes nära 9735,00 – 9700,00 på DAX30-marknaden (tyska aktieindexet).
2) Det första stora testet på denna nyckelnivå / händelseområde är lite över en månad senare och resulterade i en bearish Pin-säljsignal som ledde till en annan stor nedgång.
För våra ändamål här idag borde du veta att ett evenemangsområde är en nivå eller ett litet område / område på diagrammet där en stor prisrörelse startade ifrån. En prisåtgärdssignal i sig kan starta ett evenemangsområde, det behöver inte vara på befintligt stöd eller motståndsnivå, men om ett stort steg börjar från en prisåtgärdssignal i samband med en nyckelnivå för stöd eller motstånd är detta ett ännu starkare evenemangsområde.
3) Nästa viktiga sak att notera på diagrammet nedan var att när marknaden testade händelseområdet när säljsignalen bildades, vändes den återigen, eftersom marknaden inte “glömde bort” om det där evenemangsområdet …
I det ovanstående diagrammet kunde vi inte bara handla pin-bar-säljsignalen från nyckelmotståndsnivån / händelseområdet, men vid det efterföljande testet av det där händelseområdet kunde vi ha tagit det jag kallar en “blind öppning” vid evenemanget område. Posten skulle i grunden ha varit en gränsförsäljningsavgift någonstans inom området där stiftstången bildades, med en Stop Loss som satt strax över motståndet nära 9714.00 / Pin Bar High. Detta kallas ett “förutseende” blint inträde på ett evenemangsområde på en Retrace, eller ibland kallar jag det för en “andra chans” -entry.
Obs! En prisåtgärdssignal på en nyckelnivå eller ett evenemangsområde är lite “säkrare” av en inmatningsteknik än en “blind öppning” eftersom det ger oss viss “bekräftelse” för en öppning, men som prishandlare är det viktigt att kunna läsa ett diagram och förstå dynamiken i evenemangsområdet, eftersom vi inte alltid får prisåtgärdssignalen när vi vill ha den. Således som du får erfarenhet kan du försöka att “blint” gå in på en av dessa tester av ett evenemangsområde där jag ibland även kallar händelseområdena “heta punkter” på marknaden, eftersom de är viktiga “heta” områden där en betydande prisåtgärdshändelse inträffat nyligen.
Låt oss titta på några fler exempel:
I diagrammet nedan kan vi se ett bra exempel på hur man använder ett evenemangsområde både med och utan prisåtgärdssignal som öppningsutlösare.
Notera det första stiftfältet till vänster om diagrammet, vilket ursprungligen bildade händelseområdet på grund av den starka nedåtgående rörelsen som följde. Så visste vi att den här nivån / området i närheten av stiftet skulle vara viktigt vid efterföljande tester i framtiden. Visst nog har priset respekterat detta evenemangsområde vid varje efterföljande omprövning.
Pin Bar-köpsignal från 27 februari skulle ha varit en väldigt uppenbar handel eftersom den var avvisade och åkte ner i falsk brytning genom händelseområdet och priset hade en bullisheffekt bakom den vid den tiden. Notera den fina upprörelsen som följde.
Därefter kunde vi, när marknaden återvände hela vägen tillbaka till evenemangsområdet den 4 april, framgångsrikt ha kommit in på en “blindbegränsning” -inköp nära händelseområdet, notera det kraftfulla uppdrag som följde under de närmaste fyra dagarna.
Låt oss nu titta på ett annat exempel på hur ett nytt händelseområde ledde oss till ett potentiellt “blint” prisåtgärdssignalinträde.
Observera, nyckelnivån nära 1.6670-området på GBPUSD och den stora flyttningen lägre som startade från den nivån den 24 januari. Det här stora draget berättade för oss att detta var en nivå marknaden kanske inte “glömde” (händelseområde). En långsiktig Pin Bar-säljsignal bildades här den 13 mars, denna prisåtgärdssignal och flyttningen lägre från den förstärktes ytterligare denna nivå som ett evenemangsområde. Observera hur marknaden sedan föll bort från den nivån som priset såldes lägre från pin baren. Vi hade sedan ett annat återtest av evenemangsområdet som ledde till en blygsam rörelse lägre innan marknaden ökade över händelseområdet. Nu, när marknaden återvänt tillbaka till evenemangsområdet, skulle du redan ha vetat att den här nivån var viktig och ett händelseområde (nu vet du för framtida referens).
Du kunde ha gått in i en blind köpgräns nära 1.6700 – 1.6670-området, eller du kunde ha väntat på att se om en köpssignal skulle bildas. I det här fallet bildades en väldigt fin långsvansad Pin Bar-säljsignal faktiskt och priset rör sig fortfarande högre från stunden då detta skrevs. Jag har även gjort en video med denna köpsignal när den bildades, du kan kolla in den här.
Förhoppningsvis börjar du nu se hur marknaden “aldrig glömmer” om viktiga diagramnivåer och evenemangsområden. När du fått mer erfarenhet och förtrogenhet med dessa nivåer kommer dina ögon omedelbart dras till dem på ett dagligt prisdiagram och du kommer känna dig mer självsäker i din förmåga att analysera och handla med bara råa prisåtgärder och nivåer.
Detta nästa exempel var ganska lätt att identifiera och en som vi först diskuterade i vår 14 januari-kommentar. I november 2013 hade vi två Pin Bars i NZDUSD hugga ut ett evenemangsområde upp nära 0.8410. Priset återvände till detta område i mitten av januari 2014 och vi hade redan haft detta viktiga motstånds- / evenemangsområde ritat på våra diagram och vår uppmärksamhet skulle ha varit inriktad på den när priset närmade sig. Inte bara skulle ett blindförsäljningsinträde ha fungerat som prisfall som 0,8410 evenemangsområde, men vi fick även en fin Pin Bar-säljsignal för ytterligare bekräftelse på att ett lägre drag var sannolikt.
Vi kan se att marknaden föll hela vägen ner till nyckelstödet nära 0.8080 efter att ha brutit ner under det här händelseområdestiftfältet från den 14 januari. Observera hur bra priset respekterade den nyckelnivå som fick stöd och att marknaden inte “glömde bort” den nivån heller. Jag säger till er, dessa saker är VIKTIGA! …
Låt oss ta en titt på några fler exempel så att idén kristalliserar i ditt sinne …
De dagliga diagrammen nedan visar båda platsen Gold Market, en av mina favoriter att handla på. Du kommer att märka i det första diagrammet nedan, en nyckelnivå / händelseområde som bildas genom cirka $1277,00. Observera det lilla Pinfältet den 7 augusti 2013, Pinfältet och en efterföljande kraftfull hausseffekt från det berättade att denna $1277.00-nivå var ett evenemangsområde för att hålla ögonen på om priset testades på det i framtiden.
Vi kan se att priset gjorde ett återstest den 2 oktober 2013, och en blind köpöppning skulle ha fungerat bra här med en snabb stoppförlust strax under $1277,00. Om du emellertid missat öppningen eller väntat på en prisåtgärdssignal för att “bekräfta” din öppning, bildades sen en klar falsk-köpsignal den 15 oktober, bara några veckor senare. Den här falsk-signalen vid evenemangsområdet ledde till en bra högre push.
Titta på diagrammet nedan – vi tittar på exakt samma evenemangsområde från diagrammet ovan, men bara senare. Denna nivå på $1277,00 har varit en viktig nivå och händelseområde hela vägen tillbaka från den här stapeln den 7 augusti diskuterade vi i diagrammet ovan.
Nu tittar vi på datan från dem senaste 3,5 månaderna av dagsdiagrammen i Gold och vi kan se det här händelsesområdet på $1277,00 fortfarande är i spel och fungerar ganska bra.
Observera att priset från början av året har testat detta eventområde 4 gånger och varje gång nivån hölls, åtminstone initialt. Senast hade vi en falsk köpsignal från detta evenemangsområde som bildades den 24 april. En 2 maj testade marknaden det här evenemangsområdet på $1277,00 än en gång och det hölls ännu en gång …
Jag hoppas att du har haft denna korta lektion på nyckelnivåer och evenemangsområden. Det är tydligt att observera och analysera de råa prisdiagrammen på en marknad som marknaden verkligen “aldrig glömmer” där dem stora rörelserna började. Genom att lära känna dessa nyckelnivåer och evenemangsområden kan vi markera dem på våra diagram och när marknaden börjar närma sig dem på en återuppbyggnad i framtiden, har vi ett högrisk / belöningsscenario som ska uppmärksammas.
Jag föreslår att du först lär dig att handla dessa andra chansöppningar på nyckelnivåer och evenemangsområden med en prisåtgärdssignal som en “bekräftelse” / öppningsutlösare och då du får erfarenhet kan du prova den “blinda” “andra chans”-inmatningen som vi nu diskuterat här idag.