Handel med trenden är handel med flödet. Många amatörhandlare, som står inför en långvarig trend som har pågått i flera månader, kan inte sluta försöka förutspå återvändningar, medan de kunde ha gjort så mycket mer pengar genom att helt enkelt gå med i trenden.

Men även om du inte är en trendföljande handlare kan du kombinera handel med högre tidsram med din vanliga handelsmetod: du börjar på den dagliga tidsramen och ser om trenden går upp, ner eller sidled och du använder den informationen på den lägre realisationstiden av dina affärer. För att kunna korrekt läsa prisåtgärder, trender och trendriktning introducerar vi nu de mest effektiva sätten att analysera ett diagram.

Innan vi börjar gå över hur vi identifierar trenden bör vi först veta vad vi letar efter. Marknader kan göra en av tre saker: gå upp, gå ner eller flytta i sidled.
Bilden ovan visar de tre möjliga scenarierna och hur marknaderna fortsätter att växla mellan faserna. Men att veta vad som har hänt efter faktum är alltid den lätta delen. Den svåra delen är att ta reda på vad som händer när marknaderna flyttas i realtid och utrymmet till höger är tomt. För att vara tydlig är artikeln inte avsedd att visa dig hur du identifierar handelspositioner, men att förstå pris och trender på ett mer effektivt sätt.

1. Det enkla sättet: linjediagram

De flesta handlare använder bara bars och ljus när det gäller att observera diagram, men glömmer helt ett väldigt effektivt och enkelt verktyg som gör det möjligt för dem att se igenom alla störningar och ljud: linjediagrammet. Syftet med bars och ljus är att ge detaljerad information om vad som händer på diagrammet, men är detta verkligen nödvändigt när det gäller att identifiera den övergripande trenden? Antagligen inte.

En handlare skulle göra det bra att zooma ut från en tid till annan (minst en gång i veckan) och byta till linjediagrammet för att få en bättre och tydligare bild av vad som händer. Eftersom vårt enda mål är att identifiera riktningen, är linjediagrammet en perfekt utgångspunkt, speciellt när vi befinner oss på den högre tidsramen och vill bara identifiera den övergripande marknadsriktningen.

2. Höga och låga

Detta är mitt personliga favoritsätt att analysera diagram och även om det låter så enkelt är det vanligtvis allt du behöver. Konventionell teknisk analys säger att under en upptrend har du högre toppar, eftersom köpare är i majoriteten och trycker upp priset och låga är också högre eftersom köpare fortsätter köpa dips desto tidigare. Det fungerar på samma sätt under en nedåtgående trend: låga är lägre, när säljarens överskott sänker priset, höga är lägre eftersom säljaren säljer tidigare och köpare är inte lika intresserade längre.

Återigen är det inte alltför viktigt att bli helt vilse om du använder trendriktningen som ett filter för dina affärer. I de flesta fall bör du kunna berätta relativt snabbt om du befinner dig i en upptrend, nertrend eller ett intervall.

Tumregel: Om du inte kan se vad som händer på dina diagram snabbt, är det oftast bättre att stå åt sidan tills du kan se tydligt igen.

3. Glidande medelvärden

Glidande medelvärden är utan tvekan bland de mest populära handelsverktygen och de är även bra för att identifiera marknadsriktningen. Det finns dock några saker att vara medveten om när det gäller att analysera trendriktning med glidande medelvärden.

Längden på det glidande medelvärdet påverkar starkt när du får en signal och när marknaden vänder.
Ett snabbt glidande medelvärde kan ge många tidiga och falska signaler eftersom det reagerar för tidigt på mindre prisförändringar.
Ett långsamt glidande medelvärde kan ge signaler för sent eller kan det hjälpa dig att hålla dig på trenden längre när det filtrerar bort det onödiga.

Nedan ser vi MA-50 som är ett mellantids glidande medelvärde. Du kan se att under en upptrend var priset alltid långt över det glidande genomsnittet och när priset korsade det glidande medelvärdet, gick det in i ett intervall. Priset i ett intervall ger inte för mycket uppmärksamhet på glidande medelvärden eftersom de faller i mitten av intervallet, alltså genomsnittet.

Om du vill använda glidande medelvärden som ett filter kan du använda MA-50 på den dagliga tidsramen och bara leta efter handel i riktning mot den dagliga MA på de nedre tidsramarna.

4. Kanaler och trendlinjer

Kanaler och trendlinjer är ett annat sätt att identifiera riktningen för en trend och de kan också hjälpa dig att förstå intervallmarknaderna på ett bättre sätt.

Medans glidande medelvärden och analyser av höga och låga nivåer också kan användas under tidiga trendsträckor är trendlinjer bättre lämpade för senare trendsträckor eftersom du behöver minst 2 kontaktpunkter (bättre 3) för att rita en trendlinje.

Jag använder huvudsakligen trendlinjer för att identifiera förändringar av etablerade trender – när du har en stark trend och plötsligt bryter trendlinjen, kan detta signalera övergången till en ny trend. Trendlinjer under intervall är idealiska när det gäller att hitta breakouts när priset går in i trendläget igen. Trendlinjer kan också kombineras med glidande medelvärden snyggt på grund av de kompakta egenskaperna.

5. Hur använder du ADX-indikatorn

ADX är en indikator som du kan använda för att bestämma riktningen för trenden och dess styrka. ADX-indikatorn kommer med tre linjer: ADX-raden som berättar styrkan i trenden (vi tog bort den här raden i vårt exempel, eftersom vi bara vill analysera riktningen), + DI-linjen som visar den hausseffektiva styrkan (grön linje) och -DI-linjen som visar bearishstyrkan (röd linje).

Som du kan se nedan, signalerar ADX en uptrend när den gröna linjen ligger ovanpå den röda linjen och det signalerar en nertrend när den röda linjen är högre än den gröna linjen. När priset sträcker sig är de två DI linjerna väldigt nära varandra och svävar runt mitten.

ADX kan kombineras med glidande medelvärden och du kan se att när DI-linjerna korsas, överstiger priset också glidande medelvärdet.

Kombinera de bästa handelsverktygen

Som vi har sett i den här artikeln har varje verktyg och koncept sina fördelar och nackdelar- ingenting kommer att fungera bra hela tiden. Det är dock inte nödvändigt att du hittar ett sätt att uppnå 100% WINRATE (vilket inte kommer att hända ändå) så länge dina vinster är större än dina förluster.

I slutändan handlar det om hur bra du väljer dina handelsverktyg, hur bra du förstår dem och hur bra du är när det gäller att tillämpa dem för att överleva på marknaden.

1 KOMMENTAR

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here