Guld anses vara det säkraste betalningsmedlet, och därmed den allra säkraste investeringen i hela världen. Eftersom ingen regering eller bank kan skapa guld, kan det inte devalveras av inflationen. Detta är en säkerhet för valutareserven i landet, samt försäkringar och finansiella kriser. I tusentals år har utbudet av guld varit konstant och uppgått till 1-2% per år, vilket var en stabiliserande faktor för ekonomin. Av dessa skäl är guldinvesteringar ett föremål för både finansiella institutioner och privatpersoner. Du kan köpa guld i form av smycken, mynt, tackor, lager av minor, terminskontrakt, köp- och säljoptioner , CFD-plattform eller andelar i investeringsfonder.

Smycken

Smycken är inte den föredragna formen av investeringar, eftersom det omfattar inte bara värdet på guld, men också sina tillverkningskostnader. Priset beror till stor del på kvaliteten, men också ursprungslandet. Vi tänker mindre på investeringar och mer på utförandet. Helt annorlunda ser det ut i Asien, särskilt i Indien. Landet är en ledande importör av guldsmycken, med över 75% av sin försäljning under bröllopet säsongen. Det är den största delen av brudens hemgift. Det är landets bästa formen av kapitalinvesteringar. Den näst viktigaste marknaden för guldsmycken är Kina. Man kan se ett antal intressanta slutsatser i World Gold Council- rapporten (WGC), dvs. växande intresse för investeringar i Västeuropa, särskilt i Storbritannien.

Men guldsmycken hittar alltid sina köpare.

 

Guldtackor

Guldtackor är guld gjutet i ett massivt stycke och format som en tacka. Internationellt brukar guldtackor vara på 400 troy ounces (400 x 31,1 = 12.44 k). Alla guldtackor har en s.k. Good Delivery Status och och produceras av tillverkare som är ackrediterade av London Bullion Market Association (LBMA). Tackorna måste vara rena för AU i en area av 995,0 till 999.9 per 1000. Minimala vikten är 350 och maximala 420 oz. För dem med mindre plånböcker erbjuds runda stänger vägande ½ oz till 1,10 oz. För privatpersoner kan man köpa guldtackor i olika storlekar och vikt. från 1g till 1kg eller mer. Världens största guldtacka, på hela 250 kilo gjöts av japanska Mitsubishi Materials Corporation. Trots att denna tacka inte är större än en ordinär skokartong är det inte möjligt att lyfta den, då den har en vikt på 250 kilo.

Notera att en investering i fysiskt guld är mycket långsiktig. Därför bör du väntar på högre avkastning. Den minst riskabla sättet är att köpa produkter från Sydafrika (Rand Refinery), Australien (Perth Mint), Tyskland (Heraeus), Belgien (Umicore) och Schweiz (PA MP).

Guldmynt

Individer föredrar att investera i guldmynt på grund av storleken och högt numismatiskt värde. Deras pris beror också på innehållet, det aktuella priset på guld, återförsäljaren marginalen och kostnaderna för dess brytning. Mynt är vanligast förekommande i 1 oz men existerar även i större storlekar. De mest populära guldmynt är sydafrikanska Krugerrand , American Gold Eagle (American kungsörn), Canadian Maple Leaf (kanadensisk Maple Leaf), österrikiska Filharmonik Wien och australiensisk känguru (Australian Kangaroo).

Investering i guldmynt är en långsiktig investering. De bästa priserna och vinster kan uppnås emellertid genom att köpa mynt av numismatiskt intresse. Vad som behövs är ett omfattande kunskap.

Tidigare artikelPrice Action Trend Trading med guld
Nästa artikelStigande småhuspriser i Sverige
Valutamarknaden – något som fascinerat honom sedan han gjorde sin första aktieaffär 2013. Han använder sig av kortsiktiga swing trading, med hjälp av Price Action för att förstå vad som verkligen händer på marknaden. Spekulation, enkelhet, riskhantering, och framför allt disciplin är de viktigaste aspekterna för honom. På fritiden älskar han att jogga och är intresserad av kampsporter.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here