Spread

Spread (spridning) är skillnaden mellan köppriset (Bid-pris) och försäljningspriset (Ask-pris) för ett givet finansiellt instrument. Spridningens existens är en standard på alla finansmarknader och de utgör en transaktionskostnad/mäklarekommission.

Typer av spridningar

De flesta mäklare erbjuder sina tjänster på Internet och fungerar i Market Maker-modellen, vilket innebär att de är marknadsmäklare, skapar och vill säkerställa högsta möjliga likviditet. Market Maker-mäklare kännetecknas av det faktum att de ofta erbjuder både variabla och fasta spreads:

Flytande spridning

Det här alternativet är förmodligen den vanligaste bland kunderna. Prisintervallet varierar beroende på marknadsförhållandena. I tider med hög likviditet, till exempel när europeiska och amerikanska sessioner överlappar varandra (ovarlap) är spridningen på EURUSD mycket lägre än under den asiatiska sessionen. Spreads är i sin tur bredare i perioder med lägre likviditet, det vill säga efter stängningen av det finansiella centret i New York och före öppnandet av den asiatiska marknaden. Spridningen kan även avsevärt förlängas före/under större marknadshändelser.

Permanent spridning

Spreads hålls på samma nivå, oavsett marknadsförhållanden. I allmänhet är den fasta spridningen bredare än variabeln på grund av att mäklaren måste möta risken att hålla den hela dagen, även på marknader med hög volatilitet och låg likviditet, där även interbankbredd oftast sprids.

Valet mellan variabel eller konstant spridning beror främst på spekulationens stil. Kortfristiga spelare väljer vanligtvis rörliga speads på grund av deras snäva räckvidd under perioder med högsta likviditet på marknaden. Dessutom antas de återspegla den sanna naturen på marknaden. Däremot kan handlare som baserar sina beslut på grundläggande data betrakta en permanent spridning som under de perioder som föregår viktiga makroekonomiska händelser kommer att skydda de från resultaten av att sprida spread.

Spridningsberäkning

Vi kan beräkna spridningen för oss själva. Det räcker att vi får nuvarande köppris (Bidpris) och försäljningspris (Ask pris).

Låt oss beräkna spridningen på EURUSD:

Bid= 1.1764
Ask = 1.1766
Spread = Ask-priset – Bid-priset

Spread = 1.1766 – 1.1764 = 0.0002 -> vilket ger oss 2 pips eller 20 poäng / pips

Om mäklaren inte tar ut ytterligare avgifter, t ex provision, skulle den totala transaktionskostnaden vara 2 pips i det aktuella fallet. I sin tur beror värdet av dessa två pips uttryckt i en noterad valuta (här i USD) av volymen av transaktioner (antal lots).

Spread på transaktionsplattformen

I daglig handel är det inte nödvändigt att beräkna spridningen, transaktionsplattformen beräknas och presenterar sitt värde automatiskt. Nedan visas en screen av MetaTrader 4-plattformen, nämligen från “Market” -fönstret, där visas instrumentet, Bid-priset, Ask-priset och Spread markerad med ett utropstecken (!) och uttryckt i poäng/pips.

Hur kan spridningen påverka uppfattningen av transaktionsresultatet?

Det händer att handlare, särskilt nybörjare, inte tar hänsyn till spridningen när de går in i en transaktion. Detta är dödligt vid korta positioner (med minskning). När vi säljer är det alltid Bid som gäller. I sin tur innebär stängningen av en sådan position omvänd transaktion och sker vid Ask-priset.

Det händer att när man tittar på diagrammet efter att ha aktiverat Stop Loss-ordern verkar det som om priset inte nådde det alls. Begärande handlare ställer då frågan: Vad hände? Har jag blivit lurad? Kanske, men ju mer trolig förklaring är att listorna skapas med hjälp av Bid-kursen, medan stängningen av den korta positionen sker med Säljkurs. Plötsligt visar allt sig vara klart – transaktionen stängdes korrekt och det ända vi bör göra, är att ta hänsyn till spridningen.

Ask-linjen

Om vi vill ha en visuell översikt av nuvarande bredd av prisintervallet, bör du slå på Ask-linjen i diagrammet.

Tidigare artikelJapanska ljus
Nästa artikelLot
Valutamarknaden – något som fascinerat honom sedan han gjorde sin första aktieaffär 2013. Han använder sig av kortsiktiga swing trading, med hjälp av Price Action för att förstå vad som verkligen händer på marknaden. Spekulation, enkelhet, riskhantering, och framför allt disciplin är de viktigaste aspekterna för honom. På fritiden älskar han att jogga och är intresserad av kampsporter.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here