Jag är en stor anhängare av tekniska formationer och det finns några som ger tillförlitliga signaler. Dessa diagrammönster (tekniska formationer) berättar om marknadsdynamiken.

I den här artikeln vill jag förklara hur man “avkodar” såna formationer – du kommer att kunna förstå prisutvecklingen på ett bättre sätt. I den andra delen kommer vi att titta på de 4 bästa tekniska formationerna och hur du kan använda dem för att fatta bättre beslut.

De 3 komponenterna
Alla tekniska formationer består av 3 komponenter. Om du förstår hur man läser dessa 3 komponenter, kan du göra mycket bättre beslut och förstå priset på ett nytt sätt.

# 1 Grunden: toppar och bottnar
Toppar och bottnar bygger grunden för varje mönsteranalys.
Högre toppar och lägre bottnar

Den första förutsättningen är att högre toppar signalerar en uppåtgående trend, medans lägre bottnar signalerar en nedåtgående trend.

Lägre toppar och högre bottnar

Priset som inte når en ny topp eller lågnivå kan fungera som en tidig varningssignal.

Bilden nedan visar att priset stoppas under den nedåtgående trenden och det började nå högre toppar och högre bottnar.

Highs_lows-768x376

# 2 Trendstyrkan: längd och lutning av cykliska vågor
Trendstyrkan definieras av enskilda trendvågor som finns mellan toppar och bottnar. Här bör du specifikt titta på längden / storleken och lutning av dessa individuella trendvågor.

Mest konventionella diagram-analys fokuserar enbart på toppar och bottnar, men den viktigaste delen är att förstå vad som händer mellan toppar och bottnar.
Nedan ser vi att den första trendvågen (första svarta pilen) var väldigt snabb och lång. Den andra vågen var svagare med kortare varaktighet. Den sista, tredje trendvågen var mycket kortare och lyckades inte bryta ordentligt igenom den tidigare toppen.

length-768x544

# 3 Styrka trender II: djup pullback
När du har identifierat trenden, kan pullback i den trenden ge värdefull information om vad som kan hända härnäst.

Bilden nedan visar en uppåtgående trend med många konsolideringar och rekyler imellan. Men – rekylen var mycket större, vilket visar att något hade förändrats.

En kort och ytlig rekyl innebär att den pågående trenden fortfarande är intakt och när rekylen blivit vanligare och större, kan vi förvänta oss en trendförändring.

depth-1

Del 2 – Tekniska formationer
Tekniska formationer är inte så entydiga. Således är det ännu viktigare att förstå hur man avkodar diagrammönster för att kunna fatta rätt beslut.

Vi kommer nu att ta en titt på de 4 vanligaste formationerna och diskuterar diagrammönster.

Triangel
En triangel visar en tillfällig period av konsolidering inom en trend eller i början av en ny trend. En stigande trend: triangeln bildas när rekylen och pullback blir mindre och mindre; köpare driver upp priset. Trianglar är mycket mer tillförlitliga under etablerade trender.

triangle_up

Huvud och axlar
En huvud-och-axlar-mönster signalerar en potentiell återföring och genom att avkoda de enskilda bottenivåerna av det här diagrammönstret kan du se sentimentet:

Högre toppar bildas från vänster axel. Vänster axel bildas i en pågående trend och huvudet är bara en sista push. Den högra axeln kan inte skapa en ny topp – detta betyder att trenden kan vara på väg mot sitt slut. Avbrottet av halsen signalerar då att priset kommer att göra en lägre lågnivå.

Att kunna tolka toppar och bottnar är allt du behöver.

headandshoulders

Dubbeltopp / dubbelbotten
Dubbla toppar och dubbla bottnar är ett återföringsmönster.

Den andra toppen som underlåter brytningen av den första toppnivån, signalerar att det inte finns tillräckligt många köpare att driva priset högre. En dubbeltopp eller dubbelbotten signalerar ofta en förändring i prisdynamiken. Om den dubbla toppen följs sedan av en brytning och vi ser nya bottennoteringar, kan vi då förvänta oss en trendförändring.

double_tops-768x508

 

Cup och Handle
Cup och Handle-mönster är en serie av toppar och bottnar. Cup och Handle formation visar en långsam övergång från en nedåtgående trend till en ny uppåtgående trend. Först ser du en rad lägre bottnar, en konsolidering på botten av koppen och slutligen börjar priset göra högre toppar. Om priset bryter toppnivån är trenden bekräftad. Ett potentiell Cup och handle-mönster som inte bryter tidigare toppar blir ett dubbel topp mönster.

cupandhandle-1-768x506

Slutsats: Låt oss sammanfatta vad vi lärt oss:

(1) toppar och bottnar bygger grunden för alla analyser

(2) den första förändringen i sentimentet inträffar när priset slutar bilda högre toppar och lägre bottnar

(3) längd och lutning av cykliska vågor definierar den övergripande trend-styrkan

(4) djup rekyl mellan trendvågor säger en hel del om balansen mellan köpare och säljare

Tidigare artikelFibonacci trading
Nästa artikelIchimoku and Fibonacci Forex trading-strategi
Valutamarknaden – något som fascinerat honom sedan han gjorde sin första aktieaffär 2013. Han använder sig av kortsiktiga swing trading, med hjälp av Price Action för att förstå vad som verkligen händer på marknaden. Spekulation, enkelhet, riskhantering, och framför allt disciplin är de viktigaste aspekterna för honom. På fritiden älskar han att jogga och är intresserad av kampsporter.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here