Efter nyår är motivationen att ta hand om hälsan på topp. Men målen blir för höga i förhållande till tiden. Såhär i februari/mars är det många som ger upp eftersom planen att gå ner i vikt, skriva en bok, osv inte gick att hålla. Men hur ska man egentligen lyckas hålla sina löften?

Efter ett halvår håller 10 procent av de som använt ett nyårslöfte fast vid vad de har lovat. Alla kommer att misslyckas någon gång med sin förändring eller nya vana. De som kan lära sig av sina misstag lyckas bättre. Vad är det då som gör att vissa lyckas och andra misslyckas?

Sunt förnuft och en vilja att göra sitt allra bästa

Om det fanns en global databas med nyårslöften, så skulle det visa sig att de flesta är mer eller mindre ambitiösa. I dagarna spricker förmodligen en hel del nyårslöften, men utan en plan.

Vad jag strävar efter? Även om vi fortfarande inte tjänar på Forex så ska man komma ihåg att tankens kraft i hur vi mår är otroligt stark.

Det finns en utbredd tro (stöds även av forskning) på att de flesta traders förlorar. FSA-rapporter visar att 80% av investerare börjar sitt äventyr med ett förlust. Det är inte obegripligt. Valutamarknaden och CFD-handel är en av de svåraste formerna av investeringar. Men vi får helt och hållet skylla oss själva att vi satt oss i den här tuffa situationen.

Ljug mig en saga

Som investerare blir vi bombarderade med information varje dag. Valutamarknaden är enkel och allt är bara ljug – när du köper tillgång, tittar vi på videon eller köper deras bok, kommer dörren till framgång att öppnas för dig. Det fungerar inte. Du kan tjäna pengar genom att använda enkla metoder, men – det är inte lätt.

Förlusten ur ett annat perspektiv:

Du är i operationssalen och du kommer att utföra operationen. Kirurgen lämnade dig exakt steg-för-steg-beskrivning. Vad gör du?
Kom ihåg att detta är ett jobb som ställer dig inför utmaningar. Samma sak gäller analys- och tradingarbete.

Det tar tid

Hårt arbete kräver att det finns ett mål för vad man gör och att man arbetar för att nå målet.

För att bli en kirurg behöver du plugga hårt i 5,6 år för att sedan kunna börja öva under överinseende av en erfaren läkare. Totalt tar det ca 10 år för att självständigt kunna utföra operationen. Det är vanligt att man som person har höga förväntningar på sig själv. Varför tror man då att det räcker med en eller två böcker?

Förutom teknisk analys och makroekonomiska data kommer vi fortfarande att behöva tid för att börja tjäna pengar. Att stå fast att vi behöver 10 till 000 timmar för att lyckas med ämnet är taget ur luften. 10 000-timmarsregeln (tiotusentimmarsregeln) är ett uttryck myntat av Malcolm Gladwell baserat på forskning av K. Anders Ericsson. Enligt Gladwell innebär 10 000-timmarsregeln att vem som helst kan bli expert på vad som helst med 10 000 timmars övning. För en 24 timmars aktiv marknad blir det ungefär 417 dagars kontinuerlig handel eller ekvivalent 1,7 år.

Den heliga Graalen – legend med stor livskraft

En sak jag märker är att många verkar ha börjat omvärdera marknaden (de har inget handelssystem, en strategi som kommer att ge en fast inkomst).


Diagrammet nedan återspeglar vägen till “framgång på marknaden”, vilket för många innebär en stabil inkomst.

Ju mer jag vet om marknaden (eftersom marknaden är en vetenskap) desto mer blir jag medveten om vad jag inte vet. Vägen till en stabil vinst i en sådan svår marknad, såsom valutamarknaden är lång och krokig.

‘Ingenting i hela världen kan ersätta ihärdighet. Talang gör det inte; ingenting är vanligare än talangfulla människor utan framgång. Genialitet gör det inte; obelönad genialitet har nästan blivit en visa. Utbildning gör det inte; världen är full av misslyckade individer med utbildning. Ihärdighet och beslutsamhet betyder allt.’

John Calvin Coolidge (1872 – 1933) – amerikansk politiker, USA: s president

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here