Ingen professionell handlare, oavsett om de inser det eller inte, delar de många egenskaper och beteenden med “djungelns konung”. Ett lejon i naturen ger oss en utmärkt metafor för att hjälpa oss att förstå hur vi ska bete sig på marknaden.

Lejon är kända som “djungelns konung” för några mycket väl goda skäl; De är strategiska, självsäkra men tålmodiga, obevekliga men ändå intelligenta och högkvalificerade. Lejon är jaktmaskiner som naturen har utvecklat med evolution i över miljoner år.

Låt oss ta reda på hur du kan bli “marknadens konung” genom att lära dig att “jaga” affärer som ett lejon …

Var obeveklig
Lejon är obevekliga. De är fast beslutna att fånga sitt byte och de ger inte upp efter det första försöket.

Som handlare måste du vara obeveklig när det gäller ditt handelssätt. Du får inte bli avskräckt efter en förlorande handel eller två för att det inte är en vinnande handlarens inställning. Du får häller inte bli avskräckt för att handel verkar svår eller för att det finns för mycket att lära. Om du verkligen vill befria dig från slaveriets “kedjor” som är det moderna samhället, det vill säga jobb, måste du ha ett obevekligt engagemang för att lära dig att handla ordentligt eftersom framgångsrik handel verkligen är enda sättet att frigöra sig själv från dessa kedjor.

Vara anpassningsbar
Lejon är anpassningsbara. De kommer att gå efter det mest tillgängliga för dem; gazeller, zebror, även elefanter och flodhästar (människor ibland också). De kommer inte att svälta till döds bara för att ett byte som de är mest vana vid har flyttat bort. Lejon kommer att hitta nytt byte eller så kommer de att flytta där det finns fler byten.

Som handlare måste du kunna anpassa dig till förändrade marknadsförhållanden. Marknaderna tränar en inte alltid perfekt och de förändras ständigt. Om du inte använder en handelsstrategi som låter dig hitta höga sannolikhetssignaler i alla marknadsförutsättningar (som prisåtgärd), kommer du inte att överleva väldigt länge.

Handel med strategi och skicklighet
Hos lejon är strategin och skickligheten verkligen en fantastisk sak att titta på. De lär sig jaktfärdigheter som ungar och de övar och utövar dessa färdigheter och strategier genom tiden. Lejon tar inte an något slumpmässigt “riskspel” till hur de jagar, för deras överlevnad hänger på det.

En professionell handlarens överlevnad beror på hans eller hennes handel – att ta ett strategiskt och skickligt sätt att handla är viktigt. Lejon och professionella handlare har båda strategier som de utför konsekvent och du måste göra detsamma om du hoppas kunna tjäna pengar.

Fokusera på “lätta” affärer
Lejonet går efter det mest uppenbara bytet; de sjuka, gamla eller väldigt unga (svagaste). Det mest uppenbara bytet är den högsta sannolika för ett lejon, precis som de mest uppenbara prissignalerna är den högsta sannolika för en handlare.

Som price action-trader kan du lära dig att hitta “lätta” affärer genom att bemästra ett handelsmönster åt gången och sedan känna igen när det mönstret är närvarande på marknaden. Du kan självklart inte gå efter de “enkla” branscherna om du inte vet hur de ser ut och hur de skiljer sig från slumpmässigt marknadssignalerna. Därför måste du först lära dig hur du letar efter de “lätta” affärerna.

Spara ditt handelskapital
Varför ligger lejon och sover så mycket? Det är inte för att de är lata. Det beror på att de sparar sin energi för att nästa gång de ser ett “lätt” byte komma runt hörnet, har de en bra chans att fånga den. Lejonet springer inte efter varje djur eller zebra de ser; de sparar sin energi för de största sannolika fångsterna.

Som handlare kan vi se det “starka bytet” som de låga sannolikheten som inte är värda att riskera, medans det “svaga byten” är den höga sannolikheten / uppenbara affärer du behöver “springa” hårt på.

Lejonet kommer inte heller att slösa energi i onödan; om de känner att ett byte kommer undan kommer de att låta det gå och omgruppera.

Lejonet ser till att säkra sitt byte
Lejonet ser till att fånga bytet genom att hoppa på det / bita i nacken. De äter upp allt och försvarar det kraftfullt.

Du måste försvara dina vinster från andra handlare och från marknaden. Du kan göra det genom att se till att du tar logiska vinster när de är tillgängliga. Om du till exempel ser en väldigt solid / nyckelnivå som ligger nära 2R-vinst på din handel, bör du placera ditt vinstmål strax innan den nivån. Om du inte gör det kommer marknaden förmodligen att studsa på den nivån och börja röra sig mot dig … och där gav du upp vinsten.

Du kan också säkra vinster genom att inte överhandla eller ta låga sannolikheter. Ge inte tillbaka vinster till marknaden direkt efter att du har säkrat dem. Håll dem och gå tillbaka och vänta tålmodigt för ett annat “lätt byte”. Gå och ta en tupplur och vila, som ett lejon.

Utveckla din känsla av risk / belöning
Lejonet har en inbyggd känsla av riskbelöning. De går inte på jakt om de inte känner sig säkra på att de kommer att få en måltid som ett resultat av sina ansträngningar. De tar inte risken för att man tömmer sig på energi.
På samma sätt måste du undvika att ta onödiga risker på marknaden genom att inte gå efter icke-signaler osv. Bevara din energi / pengar för uppenbara handelssignaler så att du kan få ut det mesta av dem när de uppstår.

Utveckla dina handelsinstinkter
Lejonet har utmärkta instinkter och känslor. Det här är något de delvis föds med och delvis lär sig som unga, mestadels från sina mödrar.

Som människor är vi alla födda med lite olika förmågor och talanger som kan bidra till vår handelsförmåga. Lyckligtvis för oss kan vi lära av andra och utveckla förmågan att handla framgångsrikt även om vi inte föddes med en naturlig förmåga till det.

För en handlare är lejonet en utmärkt metafor för hur vi ska bete sig på marknaden. Som ett lejon måste du vara strategisk i din handelsstrategi, tålamodig och disciplinerad.

Lejonens framgång och livslängd, liksom deras plats som “djungels kunung”, är resultatet av deras överlägsna jaktförmåga baserat på alla punkter som diskuterats ovan. På lika sätt, om du vill vara en konsekvent lönsam handlare behöver du ha en strategi och ett tillvägagångssätt för din “jakt” på marknaden.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here