I livet, precis som med handel, är det vanligtvis det som är lätt och underhållande inte det som ger den största belöningen. I nästan alla aspekter av våra liv vet vi vanligtvis vad vi ska göra, men väldigt sällan gör vi det i den grad som skulle leda oss till de resultat vi skulle vilja uppnå.

På universitetet vet vi att det går att få bättre resultat om vi studerar några ytterligare timmar. Vi vet att genom att träna i bara 30 minuter dagligen så kan vi snabbare komma i form. Vanligtvis gör vi inte dessa till synes fördelaktiga saker och vi föredrar att träffa våra vänner för en drink efter jobbet, titta på den senaste episoden av Lost eller bara surfa på nätet i timmar.

I handeln träder samma principer i kraft. Vi vet att vi skulle kunna ha lite mer tid under helgen att skriva en handelsplan och göra en marknadsundersökning. Att hålla en detaljerad handelsdagbok och studera våra tidigare affärer skulle hjälpa enormt och det vet vi. Även om alla dessa saker skulle ta en kort tid, gör vi dem fortfarande inte.

Varför gillar vi att förutse? – Direkt belöning vs. Försenad belöning

Efter att ha engagerat sig i sådan verksamhet (som t.ex. tv, en kväll med vänner eller roliga klipp på nätet) får vi en omedelbar belöning och en känsla av tillfredsställelse. Däremot ger gymnastiksalen eller studierna inte omedelbar belöning – det är “tråkigt” och det kräver aktiv ansträngning. De positiva effekterna av dessa “tråkiga” uppgifter tar längre tid att dyka upp och vi ser sålunda inte dem som värdefulla när vi bestämmer vad vi ska göra. Men belöningen för de åtgärder som kräver aktiv självöverskridande kompenserar i stor utsträckning de saker som vi normalt gör.

Detsamma gäller med handel. Vi föredrar att läsa i handelsforum, att jaga efter nya handelsmetoder som lovar mycket pengar snabbt. Att prova en ny EA eller handelsrobot är spännande och du behöver inte mycket expertis för att ladda ner en EA. Således spenderar de flesta handlare sin tid efter dessa omedelbara belöningar, som har små fördelar för deras långsiktiga framgång som handlare. Vi även förtränger det faktum med ett disciplinerat tillvägagångssätt som kan (nästan säkert) hjälpa oss att förbättra vår handel eftersom vi inte vill lägga ner den “ansträngningen” som kommer med det.

Hur övervinner jag mitt svagare jag?
Tyvärr finns det ingen enkel väg ut. Du måste bara göra det.

Kontrollera dig själv och var ärlig mot dig själv:

Hur länge har du handlat? Hur är din utveckling hittills? Redovisar dina handlingar dina mål, eller följer du fortfarande den snabba vägen som har lett dig till var du är nu? Var kommer du att vara om 1 eller 2 år om du bara fortsätter som du gör nu? Följande grafik konfronterar dig med de vanligaste misstag och områden där handlare brukar fördröja sig med. Även om det kan tyckas för konfronterande vid första anblicken, är det vanligtvis det snabbaste sättet att få en klar förståelse av din nuvarande status och för att rätta till din väg.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here