“Vid bordet är du din egna värsta fiende.” – Stu Ungar, världens största pokerspelare.

Framför diagrammen är du också din egna värsta fiende. Att ge 100 personer samma strategi kommer att få 2 av dem att komma ut som lönsamma handlare och de andra 98 kommer att gå i förlust förr eller senare. Det här är den eviga sanningen i handeln och också anledningen till att det inte finns någon universell “Holy grail”. Du måste äntligen få in detta i ditt huvud.

DU är en “Holy grail” och samtidigt är du även den som håller dig från att bli din egna “Holy grail”. Det finns faktiskt bra bok om detta ämne, skrivet av psykologen Dr Alan Schoonmaker, kallad “Your Worst Poker Enemy”. Jag kan även rekommendera det till handlare. Jag läste för första gången om hur vårt sinne manipulerar oss när vi hamnar under press. Samma sak i handel – de flesta av oss är under press så snart handeln öppnas. Många av oss är till och med under press innan vi sätter på handeln eftersom man vill göra en miljon dollar här och nu.

Låt oss ta en titt på de två främsta anledningarna till att vi saboterar för oss själva

Orealistiska förväntningar

Ingen arbets-privatlivsbalans

Dessa två är orsaken till alla psykologiska problem du har i din handel – otålighet, ilska, frustration, rädsla, ångest och girighet. De härrör alla från orealistiska förväntningar och är i en dålig tankegång redan från början.

Orealistiska förväntningar uppstog från falsk marknadsföring och påståenden från människor som säger att de gjorde 1000 dollar till en miljon dollar och att du också kan göra det. Nej, det kan du inte. Även om deras påståenden skulle vara sanna, är det lögn! Varför tror du att du skulle bli nästa “outlier”? Är du så speciell? Först måste du nå lönsamhet på något sätt. Då kan du tänka på hur man kan tjäna pengar på lönsamheten. Men du kan inte börja handla med målet att göra en förmögenhet ur ingenting, nej. När du är lönsam har du många val – signaltjänster, mentorskap, hantering av pengar. Så här görs reala pengar i denna bransch, INTE på något annat sätt. Så ditt mål borde vara att bli lönsam. Det borde vara ditt ultimata mål. Men före detta bör ditt första mål vara att skydda dina pengar till varje pris. En närmare titt på de känslorna som saboterar för oss kommer att avslöja att de alla är våra egna skapelser, som alla känslor är förresten.

Otålighet uppstår för att du vill ha allt och du vill ha det nu. Om du behöver tjäna in 20% eller mer per månad bara för att täcka dina kostnader eller för att nå dina orealistiska förväntningar, kan det sannolikt leda till over-trading, överdimensionering av dina positioner och påtvingande affärer. Ilska är ett resultat av både orealistiska förväntningar och dålig balans mellan arbete och privatliv. Du måste hitta andra saker utanför handel för att tillgodose ditt prestationbehov. Frustrationen kommer även att nå dig när du är lönsam – trots att du är bättre än 99% av handlarna, blir du aldrig nöjd eftersom du inte kan nå dina monetära mål som är alltför höga. Detta kommer att leda till frustration och så småningom förlorar du allt du har gjort i första hand.

Att inte förstå förväntat värde och inte ha en längre sikt på saker gör att man känner rädsla och ångest. Om du har monetära mål, kommer naturligtvis varje handel du förlorar att styra dig bort från det målet. Men förluster är oundvikliga. Ångest däremot, kommer att slå efter en vinnande handel. Du känner att du äntligen “gjorde det”. Men nästa gång kommer du förmodligen att förlora. Du måste acceptera förluster som en del av spelet. Ett absolut måste.

Att ha orealistiska förväntningar mot din handel gör att du tar på för många positioner, för stora positioner, håller dem för långa, ökar din vinst och så vidare. En dålig balans mellan arbete och liv, där din lycka är beroende på hur mycket pengar du har på ditt bankkonto, kommer även att uppmuntra denna känsla. Grejen med vårt sinne är att de flesta människor styrs av det. Det berättar vad vi ska tänka, när vi ska äta, när vi ska sova, när vi ska vara lyckliga, när vi ska vara ledsna, vi är en lekboll i vårt undermedvetna. Men vi har faktiskt befogenhet att styra våra tankar och våra känslor, vi har befogenhet att få vårt sinne att spela med oss istället för att spela emot oss, men detta kräver mycket mental styrka och många har helt enkelt inte den styrkan eller inte är medvetna om hur de ska manipulera sig själva.

Inom handel finns det många saker vi kan kontrollera och vi måste fokusera på dessa för att skapa en bit för oss själva. Om du kan styra det du känner för din handel genom att släppa orealistiska förväntningar, se saker och skapa en produktiv ram för din handel genom ett hälsosamt liv, varför skulle du då inte kunna göra det i den verkliga världen?

Vill du hellre känna dig frustrerad, arg, deprimerad och besviken på dig själv genom att ha en helt fel definition av framgång, eller vill du hellre flytta ditt fokus till en hälsosam process för att lära dig, förbättra och lova dig själv att du kommer att arbeta hårt? Det är upp till dig. Och kom ihåg, när du befinner dig i en grov plats, låt inte ditt sinne överta dig eftersom det verkligen är din egna värsta fiende, men den kan också vara din bästa vän. Lär dig hur du kan kontrollera ditt sinne.

Tidigare artikelVilken gammal filosofi kan lära dig om handel?
Nästa artikelVad är en pips?
Valutamarknaden – något som fascinerat honom sedan han gjorde sin första aktieaffär 2013. Han använder sig av kortsiktiga swing trading, med hjälp av Price Action för att förstå vad som verkligen händer på marknaden. Spekulation, enkelhet, riskhantering, och framför allt disciplin är de viktigaste aspekterna för honom. På fritiden älskar han att jogga och är intresserad av kampsporter.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here