Jag vet att det låter som en kliché, men att kunna förlora är en del av att vinna, särskilt i handel. Om du vill bli en komplett handlare som verkligen vet hur man handlar ordentligt, måste du lära dig hur man förlorar ordentligt utöver att faktiskt lära sig att handla.

Jag vet att det här inte är ett “roligt” ämne att diskutera och du kanske inte ens vill läsa den här artikeln, men jag lovar dig att det vore ett stort misstag. Du kommer helt enkelt aldrig tjäna pengar som en handlare om du inte förstår vikten av att förlora ordentligt på marknaden.

Så, för er som letar efter en “enkel fix” eller “snabba pengar” utan några förluster kan lika gärna sluta läsa. För resten av er som verkligen vill ha en chans att göra konsekventa pengar, läs vidare …

Förbered din hjärna för att förlora ordentligt …
Alltför ofta ser jag nybörjare som försöker undvika förluster på ett antal olika sätt. Det verkar som om människor är förprogrammerade av naturen för att försöka undvika förluster och det är en vanlig tendens. Men när det handlar om handel, gör det här förknippade draget betydande skador och kommer till och med att resultera i utslagna handelskonton och irreversibla skador, om ni tillåter det.

Tyvärr är förluster en del av handeln, om de inte var det skulle alla på jorden vara miljardärer och vi alla vet att det är omöjligt. Den enkla verkligheten med handel är att du förr eller senare kommer att förlora i handel på ett eller annat sätt. Om du inte tar förutbestämda beräknade förluster, kommer du att ta stora och så småningom potentiellt konto-krossade förluster. Kom ihåg; du kan fördröja förlusterna, men du kan inte undvika dem helt och det finns vanligen en direkt korrelation mellan hur länge du försenar en förlust och hur stor den blir.

Som handlare behöver du bara se förluster som en “kostnad” för att göra affärer på marknaden. Alla affärer har kostnader som måste övervinnas för att kunna göra vinst. Om du äger en restaurang har du driftskostnader som mat, arbetskraft, hyra, verktyg, bokföring osv. Om dina intäkter överträffar alla dessa kostnader kommer du att göra vinst, om inte, förlorar du.

Därför förlorar du kostnaderna när det gäller handel, mäklareavgifter och provisioner och eventuellt utrustningskostnader som bärbar dator osv. Om du börjar titta på förlorade affärer som en del av kostnaderna, kommer du att börja flytta ditt tänk från att ” försöker undvika förluster” till att “försöka hantera förluster”.

Varför du behöver lära dig att förlora ordentligt
Genom att lära dig att förlora ordentligt lär du dig att kontrollera dina förluster. Det stora är att du bestämmer hur mycket pengar du riskerar för en enstaka handel, så den förmågan ger dig befogenhet att eliminera eventuella “överraskningar” och därmed emotionell press från dina förluster på marknaden.

Traders upplever smärta och frustration av förlust av två skäl:

De förväntar sig att vinna på en handel men i stället förlorar de.
De förlorar mer pengar än de är emotionellt beredda att förlora per handel.

Lyckligtvis för dig är dessa två saker mycket lätta att fixa om du är redo att vara ärlig med dig själv. För att hantera dina förväntningar på en handel måste du helt enkelt förstå att någon handel kan vara förlorade och att du aldrig kan känna dig “säker”. Således borde du aldrig “förvänta” dig att vinna någon given handel, oavsett hur bra det än verkar vara.
För den exakta orsaken som just diskuterats borde du aldrig riskera mer pengar på någon given handel än du är bekväm att eventuellt förlora. Det vill säga, du vet inte säkert vilken handel som kommer att vinna och vilken handel kommer att förlora i förväg, du kan helt enkelt inte slå din risk utöver nivån du är inte beredd att förlora. Om du ändå gör det, är det ditt fel att du förlorar mer än vad du är villig och alla emotionella handelsmisstag du gjort i följd av det misstaget kommer bara vara ditt fel.

För att kunna förlora ordentligt måste du först pröva din affärsinriktning. Du måste sluta att försöka undvika förluster, försöka acceptera och hantera dem istället. Du måste sluta att förvänta dig vinst med varje handel.

Hur man förlorar ordentligt
OK, så du har läst ovanstående avsnitt och du har accepterat handelens karaktär; en slumpmässig fördelning av att vinna och förlora affärer.

Låt oss nu diskutera i 5 enkla steg hur du kan förlora ordentligt på den handeln du satsat på:

Steg 1:

Det första steget att förlora ordentligt är att acceptera att du kommer att förlora oavsett vad. När du accepterat det här kan du gå vidare till nästa steg som handlar om att utforma en plan för att minimera dina förluster så mycket som möjligt.

Steg 2:

Därefter bestämmer du beloppet eller R-värdet du är bekväm med att eventuellt förlora på någon handel. Som jag har skrivit om tidigare, mäter vi inte risk i pips eller procentsatser, vi mäter det i dollar eller pund, euro osv.

Steg 3:

Nu måste du beräkna din positionsstorlek på handeln. Du gör det genom att först hitta det bästa stället för SL och sedan räkna ut hur många partier du kan handla för att inte överstiga ditt förutbestämda R-värde på handeln. Kom ihåg att placera din SL baserat på den omgivande marknadsstrukturen, inte på girighet eller känslor.

Steg 4:

Ställ och glöm handeln. När du har ställt in handeln och matat in alla parametrar, inmatning, exit (stoppförlust och vinstmål) och positionsstorlek, är det dags att glömma handeln ett tag. Ett av de bästa stegen att lyckas efter inmatning är att ta bort sig själv från ekvationen och det rekommenderar jag både till proffs såväl som till nybörjare.

Steg 5:

Försök inte att undvika förlust. Det är just här den psykologiska aspekten kan förstöra dig. Du kan absolut inte göra stora misstag som att flytta din stop loss längre bort när priset närmar sig det. Du behöver komma ihåg att du inte kan undvika förlust. Du behöver vara trogen mot din strategi och förbli disciplinerad och acceptera att marknaden ibland kommer att stoppa dig för din förutbestämda 1 R-förlust. En framgångsrik handelsavgång kan antingen vara vinnande eller förutbestämt dålig.
Vägen till framgång: håll fast vid din plan och bli disciplinerad.

Slutliga tankar
Du måste sätta ditt ego och din önskan att vinna varje handel åt sidan, eftersom båda dessa saker kommer att leda till att du förlorar pengar på marknaden och jag vet att du inte vill förlora pengar.

Handel är svårt för de flesta eftersom de inte kan komma i kontakt med faktumet att de kommer att förlora handel såväl som att vinna affärer. De flesta människor förstör allting med de förlorande affärerna genom att försöka undvika dem och genom att göra detta skapar de ett “monster”. Detta monster är dåliga handelsvanor som i slutändan leder till en kontoförstörande förlust.

Det enda sättet att vinna är att kontrollera och hantera dina förluster. Det är precis som att äga ett företag; dina intäkter måste överstiga dina kostnader för att ge vinst.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here