Hur många gånger har du stött på en stor vinnande handel eller en serie vinster och kort därefter ges all vinst tillbaka? Jag pratar inte om dig, men det här scenariot befann jag mig i mer än en gång tidigare i min handelskarriär, så jag vet hur frustrerande det kan vara.

Fortsätt läsa för att ta reda på vad jag upptäckte om varför handlare ger tillbaka vinster och hur man sätter stopp för det en gång för alla …

Psykologin – varför du ger tillbaka vinster …
Även om det finns ett antal skäl till att du ger tillbaka dina handelsvinster om och om igen, finns det en sak som alla har gemensamt: Nyhetseffekten.

Nyhetseffekten är ett psykologiskt fenomen som beskriver hur människor är mer benägna att komma ihåg och agera i enlighet med händelser som inträffat nyligen, jämfört med de som kom före. Det låter som om det bara är mänsklig natur och det är det, men som handlare måste vi förstå de djupare konsekvenserna.

När en handlare fokuserar för mycket på hans eller hennes senaste handelsresultat leder det till att de förlorar fokus och perspektiv. I handel är det extremt lätt att bli alltför påverkat av vår senaste handel och det kan leda till att vi gör dumma saker.

Nyhetseffekten är grunden till varför handlare ger tillbaka sina vinster om och om igen. Den främsta anledningen till att handlarna ger tillbaka vinster är att ge dem en falsk känsla av självförtroende om deras handelsförmåga …

Falskt förtroende.
När vi blir alltför påverkade av senaste affärerna (nyhetseffekt), uppenbarar det sig vanligen genom att känna en falsk känsla av förtroende.

Till exempel – en nybörjare blir lycklig när han slår en sträng av tre raka vinster, vilket är helt möjligt även om han inte vet vad han gör. Låt oss nu säga att marknadsvillkoren vid tidpunkten för vinsterna var “lätta” – väldigt stark trend, lätt att snabbt dra nytta av. Låt oss nu säga att marknadsvillkorna ändras plötsligt, men handlaren håller handeln eftersom han känner sig väldigt självsäker efter de “lätta pengarna”. Brist på utbildning, förståelse och handelskunskap kombinerat med detta falska förtroende orsakar att han fortsätter att handla, men nu förlorar han alla pengar han tjänat.

Denna typ av situation är väldigt vanligt och nästan varje handlare upplever det vid någon tidpunkt. Falskt förtroende kommer att få dig att känna att du har någon “gåva” som “andra människor bara inte har”. Du har förmodligen inte en sådan gåva (det är sällsynt).

Nyckeln till att övervinna nyhetseffekter och ett falskt förtroende är att komma ihåg att tänkande i sannolikhet är nyckeln till varaktig handelssuccé. Med andra ord handlar det om sannolikhet, inte säkerheter på marknaden och varje handel är unik och oberoende av den tidigare. Här måste du tänka om du vill komma i rätt handelshantering. Det är när du börjar lägga till för stor vikt för dina senaste affärer att du förlorar syn på din handelsplan och långsiktiga handelsmål och börjar förlora pengar regelbundet.

Dem kalla verkliga pengarna.
Det finns inget mer verkligt än dem kalla pengarna i din hand. Känslan och lukten är något som skapar en sensorisk förbindelse och som ett resultat, känslomässig och psykologisk. Det här är ganska annorlunda än vad som händer när du bara stirrar på siffror på en datorskärm.

När vi aldrig rör våra handelspengar, speciellt de vinster vi gör från affärer, blir det en immateriell och därmed obetydlig sak för oss. Kort sagt, vi bryr oss mindre om det.

Om du höll $500 kontant i dina händer och en annan handlare försökte ta tag i den ifrån dig, skulle du förmodligen slå honom i ansiktet, eller hur? Men när samma $500 är på din datorskärm och du inte kan se vem som tar den från dig, skriker du bara till lite och känner dig lite upprörd vid förlusten och kanske lägger ytterligare $500 in på ditt konto.

Ser du problemet här?

Här är lösningen: Varje månad, även om det var $10 vinst, gå och ta ut det beloppet från en bankomat eller från din bank. Lägg in kontanterna i din handelsbössa eller sätt den i en burk där du enkelt kan komma åt dem. Ta ut dem en gång i veckan, lek med det, lukta på dem, vad som helst. Inse att det är äkta vekliga pengar och att du verkligen inte vill förlora dem! Nu handlar du i linje med den känslan. Med andra ord, handla defensivt för att behålla ditt handelskapital, för att det är hur du överlever och så småningom trivs i handelsvärlden.

Slutsats
Det är förmodligen den mest frustrerande delen av handeln och om det får gå i spiral, kan det leda till handelsfel som så småningom leder till att du blåser bort ditt konto.

Genom att dela dessa insikter är det mitt hopp att du kan undvikea en sådan situation. Den mentala aspekten av denna händelse kan göra långsiktig skada på ett handelsförtroende. Det kan vara svårt att återhämta sig både mentalt och ekonomiskt från en sådan händelse.

Efter att ha arbetat med mina studenter under det senaste årtiondet är det mest vanliga att jag ser en handlare med överförtroende efter att han har haft en vinnande period. Jag uppmuntrar människor att förbli ödmjuka och behandla varje handel och varje dag samma som de gjorde tidigare. Det finns inget utrymme för ego på marknaden och det finns inte heller utrymme för heta handlare som känner behovet av att bevisa att marknaden är fel.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here