CC_sandbox_demo_piaskownica_noob-200x300Vad är ett demokonto? Är det värt att använda det?

De allra flesta investerare börjar sina äventyr från just demokontot, men majoriteten behandlar denna typ av konto som en sorts sandlåda. Så snart de lär sig att hälla sanden, börjar de handla på riktigt. Demokontot är ett konto med virtuella resurser som kopierar marknadsvillkor, precis när det gäller den verkliga handeln. Mäklarens erbjudande, såsom instrument, affärsvillkor, samt handel och prisutvecklingen bör vara verklig och endast pengarna på kontot är falska. Ett sådant träningskonto kan användas på flera sätt, med tanke på följande.

Mäklarens erbjudande och demo-konto

Inte alla mäklare tillhandahåller handelsvillkor på demokontot som är identiska med dem på ett riktigt konto. Några av dem utgår från antagandet att ett demo-konto används endast av plattformen. Om en företrädare för en mäklare uppmuntrar dig på detta sätt att sätta in pengar och skyndar dig till att investera verkliga resurser, så borde du tacka nej till ert samarbete. En del av mäklarna erbjuder demokonton, där erbjudandet inte är kongruent med erbjudande av det verkliga kontot.

Det finns även mer förvirrande situationer där erbjudandet tydligen är samma, men t.ex. tiden av orderns utförande är helt annorlunda – vi tror att order utförs innan vi hinner klicka på musen. Medan på det riktigt kontot kan det ta en halv sekund, en sekund eller kanske till och med tre sekunder i extrema fall. Ett annat problem kan vara glidningar– dvs. utförande till ett annat pris än det accepteras. Glidningar på valutamarknaden är något relativt normalt, men om vi handlar på demot, kommer vi inte uppleva glidningen.

Utförande av order till ett lägre pris eller utförandet av försvarsordern till lägre pris, sätter oss i en mindre gynnsam position på marknaden eller helt enkelt fördjupar förlusten. 

Är det värt att använda ett demo-konto?

7-traders-300x168Absolut. Förutom att man ska veta de grundläggande funktionerna i plattformen, kommer ett demo-konto vara vår vän i kampen mot marknaden under en lång tid. Det är värt att känna till marknaden och prisutvecklingen, lära sig strategierna, bedriva forskning, bygga systemet och träna att inta position på demo-kontot. Du kommer inte att känna allvaret med förlusterna och inte dem antal psykologiska problemen som kommer med den verkliga handeln, när vi inte förstår än hur själva marknaden fungerar. I en sådan situation kan marknadskunskapen störas av starka känslor. Dessutom, efter många år på verkliga marknaden kan många investerare använda parallella demokonton för att testa. Naturligtvis vill ingen vara en novis, men alla har varit det en gång tidigare. Det viktigaste är att man går igenom denna period och inte skapar onödiga förluster – demo-konto kommer då bli oersättligt.