FOMO – rädslan att missa (the Fear Of Missing Out) – är en vardagligt fiende för alla handlare och FOMO påverkar vårt beslutsfattande på många nivåer.

Från att vi hoppar in i affärer för tidigt utan någon bekräftelse till stängning av vinnande affärer för tidigt när vi inte vill ge tillbaka vinster, att riskera för mycket för att vi inte kan vara tålmodiga när vi ökar vårt handelskonto.

Vi vill ha allt och vi vill ha det nu. Låter det här bekant? Då är FOMO förmodligen också ett problem för dig. I den här artikeln och videon delar jag med mig varför vi är drivna av FOMO och hur vi kan lösa denna gemensamma fråga.

Vad driver FOMO-handeln (Rädslan för att missa)?

FOMO kan ha en rad olika orsaker och här är de vanliga:
Otålighet

När du inte vill vänta på en uppställning och bara vill komma in i en handel eftersom du tror att priset kan flyga iväg.

Inga långsiktiga perspektiv

När du inte förstår det kommer det att finnas hundratusentals nya affärer som väntar på dig. Många amatörer lägger alltför mycket betydelse på en enda handel och vill tvinga denna handel för att vinna till vilket pris som helst.

Höga förväntningar

När du tror att du måste dubbla ditt konto senast nästa månad och du kan känna att du missar om du inte gör så mycket pengar så snart som möjligt. Detta leder till högre risk och stora positioner.

Inga regler

När du inte har ett system eller regler, till att börja med, är FOMO ditt standardläge, hoppar alltid in och ut ur marknaden och vet inte riktigt vad du gör.

Dåligt självförtroende

Efter några förlorande affärer kommer många handlare att försöka hinna ikapp och sedan gå in i slumpmässiga affärer för att komma in på marknaden och förhoppningsvis på något sätt generera vinst.

Överförtroende

När du kommer från en vinnande period och känner dig oövervinnerlig och tar sedan slumpmässiga affärer eller för stora positioner eftersom du tror att du”har en magkänsla och vet precis” vad marknaden ska göra.

Övervinna FOMO

Det finns några väldigt specifika tips och koncept som kan hjälpa dig att hantera FOMO på ett bättre sätt:

Filter och regler

Först och främst behöver du ett handelssystem. Ett system ger dig specifika regler för ingångar, utgångar, stopp, target-inställningar, handelshantering och riskhantering.

Reglerna kommer att se till att du har viss struktur och konsistens i din handel (om du följer dina regler).

Candle-beslut

Jag uppmanar våra elever att följa denna enkla regel att bara titta på diagrammen när candles stängs och bara göra entry- och exit-beslut när en candle är helt stängd.

Candle-beslut är ofta drivna av känslor och denna enkla men effektiva filterregel kan förbättra din handel oerhört.

Förstå konsekvenserna av ditt system och din tidsram

Det är så viktigt att förstå tidsramen du handlar med. Hur många affärer per dag eller vecka kan du förvänta dig? Hur länge brukar du gå utan en signal och vad är normal väntetid och hålltid?

Backtesta eller gå till din dagbok – detta är ett svar som kan skapa ett förtroende när du vet vad du gör och vad du kan förvänta dig.

Utveckla självdisciplin och självrespekt

Till sist måste du bara göra vad du måste göra och förstå att det inte finns några genvägar till någonting som är värt att ha.

Vi vet alltid vad vi ska göra men vi håller inte de löften vi ger oss själva. Vi letar efter ursäkter så att vi inte ser dåliga på utsidan men inuti oss vet vi alltid att vi förstör oss själva.

Du måste övervinna detta och du måste utveckla självrespekt. Börja med att göra saker som du vet är rätt. Du kan börja i ditt dagliga liv.

Istället för att köpa choklad, gå förbi godisektionen eller ta ett äpple. Istället för att titta på Netflix, studera, läs eller skriv in dina affärer i din dagbok. Istället för att dricka det 4:e glaset vin, ta vatten och se till att du är redo för nästa dag.

Du måste utveckla din “disciplinmuskel” och det behöver inte vara svårt och överväldigande. Börja med små saker och bevisa för dig själv att du kan göra de saker som du vet är rätt.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here