Hur kan du uppnå konsekventa bra resultat med din handel och bli en fulltidshandlare? När jag ser tillbaka på min egna väg kan jag tydligt se vad som hjälpte mig att göra det sista steget, och det är något som 99% av alla handlare förbiser.

I dagens samhälle där den genomsnittliga uppmärksamhetsperioden har sjunkit till 8 sekunder, där 140 tecken i ditt inlägg på Tweeter verkar vara för långa (#TLDR) och folk hoppa över YouTube-videor efter några sekunder, förlorar vi lätt anslutningen till oss själva.

Begreppet “självmedvetenhet” har en andlig ton till det och de flesta handlare kommer inte att lyssna på dig om du börjar ett handelssamtal genom att referera till självmedvetenhet. Men om du verkligen vill göra det här arbetet och om du äntligen vill uppnå ditt mål att bli ett proffs, behöver du lyssna och jag är 100% säker på att du också kommer att kunna relatera till min berättelse.

Vad är självmedvetenhet?

Tyvärr är de flesta, och speciellt handlare som ofta är drivna av siffror och är väldigt rationella, associerar begreppet självmedvetenhet med något andligt och förknippar till felaktiga antagandena med det, och då kommer de inte att lyssna och kommer att missa den här unika möjligheten.

Jag aldrig har träffat någon framgångsrik handlare som inte heller är väldigt självmedveten. Du ser snart att självmedvetenhet är något väldigt annorlunda än vad du tror att det är.

I själva verket innebär detta att vara medveten om vad du gör och hur du gör saker. Det här låter trivialt och du tror nog att du vet vad du gör eftersom det är du som gör de sakerna. Ur min egna erfarenhet kan jag säga att de flesta inte är det.

Försvunnen i tankar. Varför saknar vi livet framför oss

Den genomsnittliga människan har 50 000 tankar per dag.

Hur ofta kollar du din klocka bara för att inse 5 sekunder senare att du faktiskt inte kommer ihåg tiden och du var tvungen att ta en ny titt på klockan igen? Hur ofta öppnade du en annan flik i webbläsaren bara för att inse några sekunder senare att du redan hade samma hemsida öppen i en annan flik?

Den andra aspekten av självmedvetenhet beskriver möjligheten att noggrant bedöma sin kompetensnivå. Vi känner alla de människor som tror att de föddes för att vara sångare men när de öppnar sina munnar tror du att en katt dör. Eller människor som tycker att de är “talangfulla” och sedan följer fel karriär, för att bara inse 20 år senare att de borde ha gjort något helt annat och att de inte är så bra på vad de gör.

Självmedvetenhet eller medvetenhet i den aspekten är inte så vanligt längre och vi ska nu utforska hur det skadar vår handel.

Självmedvetenhet och handel

Framgång kom inte naturligt för mig

En handlare som inte är självmedveten går igenom sin handelsdag utan att verkligen förstå vad han gör och jag har varit skyldig med det i åratal. Jag skulle bara sätta på min handelsplattform på morgonen, bläddra i slumpmässiga marknader och tidsramar och jaga efter signaler. Jag skulle placera mina affärer under hela dagen, hantera mina order till mina förmågor och försökte klämma ut några punkter här och där. På kvällen skulle jag undra vad som gick fel, varför jag inte gjorde några pengar och jag hoppades att sakerna på något sätt skulle bli bättre nästa dag.

Jag förstod aldrig riktigt att min brist på framgång hade något att göra med min övergripande strategi för handel och inte med min metodik. Jag antog alltid att det bara var fråga om tid tills jag (på något sätt) skulle hitta “vad som fungerar” och att jag redan var en välutbildad handlare.

Varför känns så jävla bra att ljuga till sig själv?

Friska rökare, glada äktenskap och oövervinnliga cyklister

Optimismens fördom är en effekt som gör att rökare tror att de kommer att vara bland dem som flyr från cancern, det ger cyklisterna självförtroendet att åka under dåligt väder och ger äktenskapsparen säkerheten att de kommer att hålla sig lyckliga i 50 år.

Optimismens fördom gör att vi försummar alla statistiska odds och det gör oss blinda för alla exempel och fakta som visar oss vad som sannolikt kan hända.

Utan optimismen skulle vi känna oss hemska och skrämda hela tiden eftersom det är för realistiskt att göra oss medvetna om alla faror runt oss. Samtidigt hindrar vi oss från att nå vår fulla potential när vi inte ser nödvändigheten att förändra vårt beteende eftersom vi inte förstår konsekvenserna.

Forskning visar att människor som är brutalt ärliga mot sig själva inte är lika glada idag som människor med orealistiska antaganden om deras förmågor.
Illusionen av kontroll fortsätter som de andra positiva illusionerna eftersom du behöver känna som om du kan driva dig mot världen och märka att den rör sig. Utan den tron minskar din gnista snabbt.

Låt mig citera ett intressant resultat från en studie gjord på handlare:

Mycket få [handlare] bedömde sig som under genomsnittet. De hänförde sina förluster till svåra marknadsförhållanden och misstag. Överraskande nog så rationaliserade de förlusterna som en del av deras inlärningskurvor – även när de förlusterna förlängdes till flera månader och till och med år!

Detta visar väl optimismens förspänning och brist på självmedvetenhet i åtgärd. Se bara till och du ser att de flesta ser sig själva som bättre än de faktiskt är utan att inse att det hindrar dem från att nå sin fulla potential. Jag menar inte detta som kritik utan tar det som en väckarklocka för att hjälpa dig att utveckla positiva beteendemönster. Om du vill bli fulltidshandlare måste du börja agera som en.

Hur jag blev en självmedveten och bättre handlare

Det här är jag, som handlar från Vietnam på min resa runt om i världen.
Som de flesta handlare, förlorade jag pengar ganska länge i början och när jag tittade runt märkte jag samma beteende bland alla de saknade handlarna också. Det klickade äntligen med mig och jag insåg att jag var tvungen att göra något annat om jag ville se olika resultat.

Jag tog en ärlig titt på mig själv och insåg att jag inte var tillräckligt professionell och jag förstod att jag inte kunde nå den nivå av framgång som jag ville om jag fortsatte att göra samma saker. Denna första förverkligande av självmedvetenhet hjälpte mig att förstå att jag behövde bli allvarlig.

Jag slutade handla i några månader och spenderade mycket tid på att tänka på vad jag gjorde som inte fungerade. Jag tänkte också på de saker jag inte gjorde (för det mesta eftersom de lät som hårt arbete), men som jag visste kunde göra en stor skillnad.

Att reflektera och bli mer självmedveten gav mig möjlighet att identifiera en handfull saker som jag behövde förändra. Jag insåg att om jag fortsatte göra vad jag gjorde skulle jag slösa bort min tid eftersom jag skulle fortsätta att förlora pengar. Jag hade redan spenderat (slösat) några år utan att se en riktig förbättring av min handel så det var dags att antingen sluta eller ta det på allvar.

Nivån av ärlighet, som verkligen skadar i början och min blick på uppgiften framför mig gjorde mig väldigt ödmjuk, men jag förstod att detta var vad jag behövde göra eller annars måste jag sluta med handel.

Låt mig nu ge dig några praktiska exempel på hur du kan bli mer självmedveten i din handel och varför de flesta handlare misslyckas när de inte följer stegen:

(1) Behandling av en sak

Precis som många handlare, var jag skyldig till “system jumping” och ständigt gjorde förändringar i min handelsstrategi. Även om jag aldrig såg några verkliga förbättringar i min handel hoppades jag på något sätt att det var bara en fråga om tid tills jag skulle hitta “rätt” metod.

Jag bestämde mig för att ägna all min energi och tid till denna handelsstil och jag blev besatt av “reversal trading” och jag tittade aldrig på något annat sedan dess.

Idag undrar jag hur jag kunde ha varit så blind. I en värld där 99% av alla handlare läser samma bok, handlar samma mönster och följer samma principer, får 99% samma resultat. När jag flyttade bort från det konventionella tillvägagångssättet och såg saker annorlunda ändrade min handel.

Det här är jag under en mycket intensiv studie- och handelsplaneringssession i Japan innan marknaden öppnades.

(2) Dagbok

När jag började skriva min dagbok och granska mina affärer började jag snabbt se var mina problem var och jag kunde lätt identifiera de bästa uppställningarna och affärerna.

Att sitta ner och tänka objektivt om din handel kommer att öka din självkännedom till nya höjder. Det är en sant ombyte i spelet.

(3) Steg tillbaka innan du fattar ett beslut

I början av min handel skulle jag bara bläddra igenom mina marknader och tidsramar tills jag hittade en signal och sedan bara drog jag avtryckaren genast.

Idag planerar jag alla mina affärer i förväg i min handelsplan och lägger in prisvarningar. Jag lägger också in min bevakningslista och mina uppställningar i forumet för våra premiummedlemmar.

Sedan, innan jag fattar något beslut, går jag tillbaka och granskar situationen. Jag drar ut min checklista, bekräftar att jag har alla mina kriterier och jag ser till att jag inte missar något.

Många argumenterar för att de lyssnar på sin känsla och bara gör intuitiva beslut. Jag kom nyligen över en intervju med # 1-schackspelaren i världen och det är vad han sa om intuition:

Jag vet vanligtvis vad jag ska göra efter 10 sekunder; resten är dubbelkoll. – Magnus Carlsen

(4) Skriv och granska

I dagens värld har möjligheten att sätta sig ner och verkligen tänka på någonting blivit förlorat. Vi tror alltid att vi vet vad vi gör och varför vi gör saker men det är klart inte så som jag visade i början med mina exempel.

Att ge sig själv tid, sitta ner och skriva ner saker, är kraftfullt eftersom det skickar ett meddelande till vårt medvetna och undermedvetna om att de saker vi skriver ner är viktiga för oss. När vi skriver ner mål, till exempel, är vi mer benägna att nå dem.

Din resa. Börja nu och tänk annorlunda

Jag hoppas verkligen att den här artikeln hjälpte dig att förstå hur man hanterar din handel och ditt liv i allmänhet. Denna artikel är avsedd att vara en ögonöppnare och näring för sinnet.

Börja titta på din handel objektivt, börja bli mer medveten om ditt beteende och handlingar och gör ett åtagande att ta handel på allvar.

 

Tidigare artikelÄr du en FOMO-trader?
Nästa artikelDen legendariska Turtle-gruppen
Valutamarknaden – något som fascinerat honom sedan han gjorde sin första aktieaffär 2013. Han använder sig av kortsiktiga swing trading, med hjälp av Price Action för att förstå vad som verkligen händer på marknaden. Spekulation, enkelhet, riskhantering, och framför allt disciplin är de viktigaste aspekterna för honom. På fritiden älskar han att jogga och är intresserad av kampsporter.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here