Teknisk analys fungerar och det har funnits i årtionden … du har antagligen hört sådana slagord dussintals gånger men är det verkligen sant och varför är så många handlare misslyckade med att använda den?

Tekniska analyser är ett bra sätt när det gäller att analysera diagram och tidtabeller, men samtidigt måste du se till att inte följa samma fallgropar som alla andra. Många handlare läser samma böcker, studerar samma webbplatser och handlar exakt samma mönster på samma sätt – och får samma resultat.

Vid ett tillfälle blir det väldigt uppenbart där den “genomsnittliga” förlorande handlaren kommer in i sin handel, där hans stopp går och när han flyttar sin SL för break-even för att “skydda sin position” eftersom de alla följer samma råd.

I den här artikeln kommer vi att gå över de vanligaste handelsmönstren och förklara varför och hur de vanliga handlarna kämpar och hur du kan använda denna kunskap för att hitta bättre affärer och förhoppningsvis vara på vinnande sidan av en handel.

Sideways range

Låt oss börja med det klassiska “sideways range” som är ett av de mest vanliga mönstren. De största problemen med detta mönster är:

Handla den ursprungliga brytningen som ofta blir en falsk breakout
Handla en “bounce off” av intervallnivåerna och komma in i en riktig breakout
Den säkraste metoden är att vänta på en bekräftad breakout och sedan ange på retest. Retest har ofta målet att ta bort alla tidiga breakout-handlare som har flyttat sina stopp för tidigt.

För resten av den här artikeln, håll alltid detta begrepp i åtanke: var går alla amatörer in baserat på handelshandböckerna, hur man sätter stopp och när de flyttar sitt stopp för break-even.

Om du är en aggressiv handlare kan du handla den ursprungliga retestet – men du kommer att hamna i mer förluster när retestet inte lyckas. Eller väntar du på att retest ska bekräftas och sedan anger ett pris som drar bort från nivån – du öppnar lite sent på en sådan entry men med ytterligare bekräftelse.

Huvud och axlar-mönster

En av mina favoritmönster är huvudet och axlarna, eftersom det ser så uppenbart ut, men i verkligheten är det svårt att handla. Anledningen till detta är att de flesta handlare kommer in efter att huvudet har bildats och sedan kläms ut ur sin handel på höger axel. Eller kommer de in när höger axel har bildats och sedan kläms eller tas ut efter att ha flyttat stoppet för att bryta jämnt på retest på halsen. Hur som helst är det här mönstret är inte så enkelt som det ser ut.

På samma sätt som i sideways range -exemplet väntar du på ett lyckad retest i halsen eller, om du är mer aggressiv, kommer du in efter att halsen har blivit trasig och flytta inte din stopp för att bryta redan innan retestet har hänt.

Det är inte alltid dåligt att flytta stopp till break-even, men om det händer i fel sammanhang, vid fel tidpunkt och med fel intentioner, kommer det att få dig ur potentiellt lönsamma affärer för tidigt innan det riktiga draget händer.

Trendlinjeskift

En annan klassisk brytning och retest mönster är trendlinjeskiftet. Det är i grunden samma mönster som sideways break och retest men den här gången runt en trendlinje.

Bilden nedan visar ett klassiskt exempel där priset flyttade hela vägen tillbaka till den ursprungliga brytningen.

Trendlinjer är ett bra handelsverktyg och många handlare följer det konventionella sättet att handla den första brytningen. Majoriteten av dessa handlare stöter sedan på break-even och vänter inte på retest. Därför rekommenderar jag starkt att du börjar se på diagram ur ett annat perspektiv och försöker förstå var den vanliga handlaren har kommit in i entryn och lagt sitt stopp och använda den kunskapen till din egna fördel.

Räckviddfällan

Räckviddsmönstret leder vanligen till vanliga trender där ingen retest händer och priset stiger.

Fällan är den lilla gröna markerade rutan strax innan brytningen och när det här mönstret uppträder kommer det att se ut som priset återigen rör sig högre, stannar i intervallet och respekterar stödnivån.

Fällan händer vanligen i områden där gränserna är väldigt uppenbara och många handlare kommer att ha en sådan nivå på sina diagram. Återigen säger traditionell handelskunskap att handlare väntar på minst 2/3 beröringspunkter tills en sådan nivå bekräftas. Fällan är ofta den tredje eller fjärde touchpunkten när nivån är mest uppenbart och när amatörerna tror att de har hittat ett bra utbud. Någonsin undrat varför läroboksmönstren sällan fungerar? Det är för den exakta anledningen.

Fällor

Sådana fällor är ett vanligt mönster kring viktiga stöd- och motståndsområden och de sker inte bara runt horisontella områden, men du kan också hitta dem på trendlinjer.

Det viktigaste är att du inte automatiskt bleknar varje 3: e eller 4: e stöd, men du måste vänta på att ett sådant mönster ska inträffa och vänta mer på den faktiska pausen. När alla handlare tror att “den här super uppenbara supportnivån / trendlinjen kommer att hålla igen”, är det dags när du ska bli intresserad och vänta på pressningen.

Återigen lönar det sig att veta hur 99% av handlarna handlar en nivå och sedan använda denna kunskap till din fördel. Dessa mönster kräver mycket tålamod och du måste undvika att ta affärer där uppställningen “nästan är redo”.

20 SMA pause och retest (20 SMA break and retest)

I vår “reversal trading” använder vi 20 SMA; glidande medelvärden är ett vanligt förekommande verktyg. Därför kan du ofta se pressmönstret runt glidande medelvärden också och ett paus och retestmönster vid glidande medelvärden är ett välkänt mönster.

Prisbeteendet följer samma mönster: När en marknad har stigit(eller fallit), kommer många handlare att gå in i handel när det rörliga genomsnittet har brutits. När priset har dras bort bara en liten bit, handlar handlarna om sina stopp för att bryta jämn och tas sedan ut på retest.

Dessutom använder många handlare rörliga medelvärden för att prova sitt stopp längs vägen och det är därför du ofta kan se retester som bryter mot de glidande medelvärdena under en trend. Därför föreslår vi alltid att du “dämpar fallet” och rekommenderar inte att placera stoppet direkt vid ett glidande medelvärde.

Jag hoppas att du med hjälp av den här artikeln, kan börja titta på de allmänna mönstren på ett nytt sätt och också “komma in i huvudet på andra affärer” för att förstå vem som är på andra sidan av din handel.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here