Vid första anblicken verkar handel inte vara så svårt: du kan antingen köpa eller sälja. Samtidigt kan den potentiella vinsten bli obegränsad, särskilt när hävstången läggs till ekvationen. Om du kombinerar dessa två faktorer, skapar du det perfekta paret för smarta marknadsförare och tvivelaktiga handelsannonsörer.

Många människor blir intresserade av handel eftersom det verkar ganska enkelt och om du bara väljer mellan din köp- och säljknappen, kan det inte vara så svårt, eller hur?! Men när du börjar förstå hela begreppet kommer du att märka att du på en viss dag måste svara på en mängd olika komplexa frågor och fatta beslut som avgör om din handelsstrategi kommer att vinna eller förlora.

De första besluten om din handelsstrategi

Alla finansmarknader skiljer sig väldigt från varandra och varje enskild kräver en helt annan kompetens och inställning. Vill du handla mindre levererade aktier där ett större konto krävs, jämfört med 24/5 valutamarknaden där hävstången gör det möjligt för handlare att med bara ett par hundra dollar göra stora vinster? Är du intresserad av de mer komplexa optionerna och terminerna? Om du har tagit dessa första beslut måste du välja vilka instrument som ska gå i din bevakningslista och vad du vill specialisera dig på.

Tid och tidshorisont är dem viktigaste faktorerna om du vill kombinera handel med ditt dagliga liv och det knyter dig direkt i frågor om din handelsstrategi. Frågan om du vill vara en ”daytrader” eller en långsiktig ”swing-trader” är kopplat till de tidsramar du vill handla och det bestämmer även längden på din hålltid. Om du inte är en heltidsanställd än, måste du också hitta sätt att kombinera handeln med ditt vanliga liv. Dessutom måste du välja dina handelsverktyg, nämligen indikatorer och/eller prisåtgärder. Det är en personlig sak vad du föredrar, men kom ihåg att det finns tusentals självutnämnda handelsgurus som försöker sälja dig “den bästa och enklaste” handelsstrategin där ute och detta är en viktig orsak till att så många i detaljhandeln aldrig kan hitta vägen till lönsam handel.

Handelsbeslut
När du har svarat på ovanstående frågor är du redo att gå vidare till nästa steg. När du har hittat din handelsstrategi borde du vara väldigt tydlig om inmatningskriterier, betydelsen och prioriteringen av enkla inmatningskriterier och om olika inmatningskriterier som påverkar din handel.

Då, fråga dig själv ärligt, om du verkligen har ett övertag. Har du testat din handelsstrategi utan att fuska och ljuga för dig själv? Har du använt demokonto och behandlat det som om du skulle handla riktiga pengar? Är du beredd att anpassa dig till de förändrade marknaderna?

Och självklart måste du komma fram till en strukturerad och genomtänkt riskhantering. Kontostorlek är en betydande inverkan på ditt handelsresultat. Din handel kommer att bli väldigt slarvig om ditt konto är för litet och om ditt konto är för stort kommer dina handelsbeslut att styras av rädsla och girighet. För det andra, vad är din positioneringsstrategi? Använder du en godtycklig procentuell mängd på varje handel eller varierar du positionsstorlekar baserat på kvaliteten på inställningarna? Och till sist, vad är den maximala exponeringen du är villig att acceptera på alla dina öppna positioner och påverkar du korrelationen när du öppnar nya positioner?

Handelsbeslut när du är i handel
När du är klar med alla dem tidigare frågorna, då är du redo att hoppa in i en handel. Men när du är i en handel måste du ta itu med en helt annan uppsättning problem medans du är under tryck av verklig exponering på marknaden. Därför är det viktigt att du ärligt svarat på alla frågor innan du går in så att du är redo att genomföra din handelsplan utan att behöva tänka för mycket.

Frågorna kring risken inbegriper begrepp om penning och riskhantering för att skala in och skala ut, öka risken och att kunna hantera liknande handelsbeslut om du öppnat positioner i korrelerade instrument. Sättet att hantera hinder som nyhetshändelser, oväntade politiska och geopolitiska händelser och hålla affärer under helgen kommer också att bero på din riskhanteringsmetod.

Riskbegreppen är även väldigt nära knutna till frågor om handelshantering. De viktigaste frågorna om handelshantering är relaterade till att stoppa förlusterna och ta vinsthantering. Flyttar du aktivstoppsordern när handeln flyttar till din fördel? Om du svarar ja, istället för att slumpmässigt flytta runt, håller du upp med en sofistikerad och testad stoppstrategi. Detsamma gäller för dina vinstorder. De flesta handlare tar vinster för tidigt eftersom de misstänker en mindre återgång med ett trendbyte. Skriv därför dina regler för stoppavbrott och vinsthantering, testa dem och analysera dess prestanda.

En solid handelsplan där du förhandlar ut handelsscenarier i förväg och planerar dina affärer är det som skiljer en professionell från en konsekvent förlorad amatör. Det näst viktigaste verktyget för en handlare är handelsdagboken. En handelsdagbok är den plats där en handlare registrerar alla sina tidigare affärer med målet att hitta sätt att bli mer skarp i hanteringen och identifiera svagheter. Anledningen till att så få handlare inte har en handelsbok är att det kräver mycket disciplin och arbete men det kommer att göra skillnaden mellan att konsekvent förlora och göra ständig vinst.

Slutsats:
En handlare måste hantera en mängd olika komplexa problem dagligen och måste komma fram till sofistikerade och testade sätt att hantera sina affärer före, under och efter de inträffat.

Målet med den här artikeln är inte att skrämma dig, utan för att göra dig mer medveten om handelns komplexitet.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here