Att vara myntsamlare är vad det låter som, man samlar och studerar mynt, medaljer och papperspengar helt enkelt.

Ska man investera i samlarmynt? Ja, de är vackra att se på och i ädelmetallboom kan vissa av dem göra mycket bra ifrån sig, men poängen är att det endast är ett fåtal som stiger kraftig i värde. Om du vill investera i samlarmynt är det bäst att du lär dig mer om dem än vad din säljare gör.

Det finns tre inbyggda kostnadslager att ta hänsyn till när man handlar med samlarmynt: metallinnehållet, myntets kvalitet och handlarns profil. Samlarmyntens värde kan variera från ett par dollar till flera miljoner dollar. De dyraste mynten, de mest sällsynta av de sällsynta är säkerligen alltid en god investering, eftersom det bara finns ett fåtal av dem. Endast några få av världens rikaste samlare har råd att äga dem. För de stora majoriteten av samlarmynt göller dock andra lager.

Innan man kunde handla och auktionera på nätet, var det en fråga om ren tur att hitta en köpare till sina samlarmynt. Men fortfarande i dag är marknaden för samlarmynt mycket liten. Värdet beror ju som alltid på hur komplett det är och självklart hur dom ser ut, men upp till ett par hundra kan du nog få för det.

Nästan 99 procent av alla falska mynt är samlarmynt. Inte äkta guld- eller silvermynt från tackor. Det är helt naturligt eftersom äkta mynt värderas efter sitt metallinnehåll. För att förfalska dem krävs att man ersätter metallen med något annat vilket är mycket svårt.  Samlarmynt å andra sidan värderas på grunder som är mycket lättare att kopiera. Detta gör det också lättare att skapa identiska kopior.

Det finns två förklaringar till varför mynt inte är en god investering. 1 – i dag är det betydligt fler som har börjat syssla med samling. Under den förra guld- och silverboomen var det några samlarmynt som gjorde extremt bra ifrån sig. Men på 70-talet var det ingen från medelklassen som investerade i samlarmynt till skillnad till i dag. Om vi drabbas av valutakris, kommer många av samlarmyntens värde att gå upp i rök, när folk försöker växla dem till kontanter.  2 – om du vill köpa samlarmynt borde du göra det som en hobby. Köp dem för att du gillar dem, inte som en investering. I så fall blir du inte heller besviken.

 

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here