Vissa av er handlar förmodligen på egen hand. Men vem av er kan förklara blankning?

Om du tillhör denna grupp som aldrig tänkt på det här – oroa dig inte. Jag vet många lönsamma handlare som inte skulle kunna förklara den blanka försäljningsmekanismen. Det är för lätt grej att ens lägga en tanke på. Marknaden går ner, vi säljer och tar vinst, eller hur?

Kort sagt – ja. Tänk på att när du handlar med dollar, euro, yen, guld eller olja, köper du eller säljer kontrakt för skillnaden (CFD). Mer erfarna handlare använder Futures, men det behöver vi inte oroa oss för idag. Tack vare CFD-instrumentet kan du enkelt sälja en tillgång som du inte äger i portföljen. När du blankar olja lånar du det från din mäklare och betalar honom det aktuella marknadspriset. När din förutsägelse visar sig vara korrekt och priset på råvaran faktiskt faller, kommer du att kunna köpa tillbaka den lånade råoljan på marknaden genom att betala ett lägre pris. Skillnaden mellan försäljningspriset och köpeskillingen blir din vinst.

Utan tvekan är den mest kända blanka transaktionen gjord i september 1992. På den tiden sålde den ungersk-amerikanska investeraren George Soros korta pounds värda en miljard dollar och korrekt förutsatte att Storbritannien skulle sänka växelkursmekanismen ERM. Ett annat fall var John Paulsons beslut som i 2007 mot alla odds gjorde en blank försäljning MBS (hypotekslån). Paulson gjorde 15 miljarder dollar med sitt djärva beslut.

Om du inte bara ska använda tjurmarknaden, utan även björnmarknaden, borde du vara intresserad av eToro. Den sociala handelsplattformen gör det möjligt för sex miljoner kunder att sälja tusentals finansiella tillgångar – inklusive kryptovalutor och aktiemarknader. Under den senaste massförsäljningen av Bitcoin gick många eToro-användare till björnmarknaden genom att lägga höga avkastningar i rekordlåg tid. I mitten av september sjönk BTC / USD med bara 30% på bara två dagar.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here