UADUSD-slider-300x200En valuta utgör en av byggstenarna i en ekonomi och används som handelsgods i utbyte mot varor och tjänster. Valutor betecknas med en förkortning på tre bokstäver. Det här är en lista över förkortningar och förklaringar:

USD – US-dollar, världens reservvaluta – eftersom dollarkursen påverkar hela världsekonomin och den kan utan tvekan ses som världens viktigaste valuta. Dollarn har hög trovärdighet och är allmänt accepterad runt om i världen och på marknaden – utbud och efterfrågan är ojämförligt högre i förhållande till andra valutor. Av denna anledning är centralbankerna beredda att hålla dollar som viktigaste valuta i sina valutareserver.

Här är världens viktigaste valutor:

EUR – Euro, den gemensamma valutan

JPY – Japanska yen

GBP – Brittiska pund

CHF – Schweiziska franc

AUD – Australisk dollar

NZD – Nya Zeeland dollar

CAD – Kanadensisk dollar

Varje valuta har ett specifikt värde. Detta värde kan variera över tiden. Hur mäter man värdet av valutan? Svaret är: valutor prissätts alltid i valutapar. Två valutor utgör ett s.k. valutapar. Värdet på de två valutorna handlas gentemot varandra. När värdet på ena valutan går upp, så går den andra ner. På detta sätt vet vi hur många enheter vi har för att köpa en enhet av basvalutan.

Basvaluta / quote valuta = 1 / värdepar

Till exempel, om den australiska dollarn är 0,95 mot den amerikanska dollarn, innebär detta att 1 AUD kan köpas för $ 0,95, och vice versa. Om vi säljer AUD får vi “bara” $ 0,95 – du kan köpa eller sälja ett par AUD / USD för 0,95, dvs. 1 AUD för 0,95 USD. Valutapar delas in i tre kategorier: de stora valutapar, Cross och exotiska, men t.ex Minor / Cross består av stora, men icke-USD valutor, nämligen EUR, JPY och GBP paras med varandra. Nedan ser du en logisk uppdelning, men mycket beror på kriterierna:

Majors (viktigaste): EUR / USD, GBP / USD, USD / JPY, USD / CHF.

Minors (ett cross pair) : EUR / GBP, EUR / JPY, AUD / JPY, GBP / CHF, etc.

Commodity (frakt): AUD / USD, NZD / USD, USD / CAD.

Exotic (exotiska): USD / PLN, USD / ZAR, USD / BRL, USD / HKD, etc.

pary-walutowe-MT4På sidan ser vi ett exempel på valutapar med köp- och säljkurser på handelsplattformen Metatrader 4. På MT4-sida hittar du mer information.

Exotiska par är i allmänhet illikvida, producerar relativt små volymer och kan vara våldsamma. Låg likviditet är också förknippad med en stor spridning – ett litet antal erbjudanden kan associeras med en liten konkurrens. Exotiska par kan därmed generera mycket lönsamma handelssignaler.

Tidigare artikel4 sätt att förena trading med arbete
Nästa artikelVolvo – korrigering i en nedåtgående trend
Student på Ekonomihögskola, studerar ekonomianalys och slipar på sin talang för statistisk. Undersöker för närvarande spridningseffekten på de finansiella marknaderna. Slipar sedan två år upp sina färdigheter på Forex-marknaden, framför allt intresserad av teknisk analys. På Comparic behandlar följande kategorierna: direktmarknader, ansvarar för översättningar och innehåll av den engelskspråkiga versionen av webbplatsen.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here