Att investera är som att simma eller cykla, svårt att lära sig utan praktiska övningar. Men flesta seriösa investerare har också haft viss hjälp av formell utbildning och några viktiga tips och råd. Att läsa mycket kan i stor utsträckning ersätta formell utbildning, förutsatt att man kan grundläggande matematik.

En ironisk definition på en värdeinvesterare är en person som sätter stort värde på att bli den som skrattar sist. Detta kräver ofta tålamod.

Man kan tjäna pengar på börsen genom att behandla den som ett hasardspel. Man behöver inte ha någon högre uppfattning om spelets inneboende värde.

-Var klok, inte stolt: Var elektrisk och anspråkslös när det gäller källor. Läs akademiska studier.

Oerfarna investerare faller ofta för positiva nyheter. Tillkännagivanden av nya produkter, handlade inför marknadsförväntningar är exempel på positiva nyheter som lockar.

-Tänk på avkastningar och risker sett efter skatt.

-Man tjänar pengar på att befinna sig ett steg före massan. Att befinna sig tre steg före massan kan ibland leda till att man förlorar pengar. Naivitet kan vara en styrka.

-Fokusera din research på sådant som går att känna till.

-Experternas konsensus är ofta värdelös vid investeringar, eftersom börskurserna redan har avfärdat den. Framgångsrika investerare räknar ut saker och ting själva.

-Att göra något som är lätt kan vara lika välmeriterande som att göra något svårt. Investeringar är inte som simhopp, man får inga extra poäng för svårighetsgraden.

-Att kuva sitt ego kan vara till hjälp för en investerare eftersom det då blir lättare att ändra åsikt snabbt.

-Läs om krux, en vinstvarning som kan leda till en drastisk förändring av investerarnas uppfattning om ett bolag. Vinstvarningar leder dessutom ofta till förlägenhet bland börsanalytikerna. Ibland blir ett krux värre innan det blir bättre.

-Tekniska kunskaper kan vara till hjälp men är ingen mirakelmedicin. Många teknikkunniga människor misslyckas som investerare. Att samla på sig breda kunskaper och att vara emotionellt förmögen att ändra åsikt är viktigare än ingående tekniska kunskaper.

-Studera andras misstag och lär av dem.

-Om ett investeringsbeslut kräver ingående kalkyler bör man passa, för då är det förmodligen alltför osäkert.

 

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here