Det finns bara få handlare som har ett rykte som Jesse Livermore. I sin bok – Reminiscences of a stock operator – talar han om hans extraordinära liv och hur han arbetade i en gammal mäklarskola där han tjänade och förlorade miljoner med dollar. Flera gånger har Livermore förlorat allt han hade för att sedan kämpa tillbaka till toppen.

Det är imponerande att läsa hans historia men hans tillvägagångssätt och hans berättelse är ett slags intervall mellan en galen spelgeni och briljant finansiell spekulant. Hans passion för handel kommer hela tiden fram. Vi har sammanställt de mest minnesvärda Jesse Livermore citaten här:

Respektera dina handelsregler

Att förlora allt du har kan lära dig mycket, men bara om du kan kämpa dig tillbaka, har du visat att du faktiskt lärt dig från dina misstag. Jesse Livermore talar mycket om vikten av att respektera sina regler och lära sig av misslyckanden:

1 – Vad som tog kål på mig är att jag inte hade tillräckligt med hjärna för att hålla mig till mitt egna spel. […] Så kallade “Wall Street dåren”, som tror att han måste handla hela tiden.

2 – Begäran om ständig åtgärd, oberoende av underliggande förhållanden, är ansvarig för många förluster i Wall Street bland de yrkesverksamma som känner att de måste ta hem lite pengar varje dag, som om de arbetade för en vanlig fastlön.

3 – Det var aldrig mitt tänk som tjänade in mig stora pengar. Det var alltid mitt sittande.

4 – Det är nästan lika viktigt att veta vad man inte ska göra för att veta vad som ska göras.

Förtroende

Regler är viktiga men om du inte har mod och förtroende att agera på dem kommer du inte att gå långt. Det finns emellertid en bra linje mellan förtroende och arrogans. Som handlare måste du fatta handelsbeslut självständigt och vara villig att ta fullt ansvar för det.

5 – En man måste tro på sig själv och hans egna omdömme om han ska förvänta sig att leva i det här spelet. Därför tror jag inte på tips.

6 – Utan tro på sitt egna omdöme kan ingen gå väldigt långt i det här spelet.

7 – Mod i en spekulant är bara förtroende för att agera på sitt beslut. Lärande och undervisning Du kan inte lära dig hur man handlar i skolan eller i en högskoleklass. Antalet utbildningshandlare som spenderar i form av förluster kan dock vara betydande. Några av Jesse Livermores mest värdefulla lärdomar lärde han sig på det hårda sättet:

8 – En man kan bara ursäkta sina misstag genom att kapitalisera dem till sin efterföljande vinst.

9 – Spelet lärde mig allt, men det var en hård undervisning.

10 – Om jag inte hade gjort pengar någon gång hade jag kanske förvärvat marknadsvisdom snabbare.

11 – Jag har studerat och försökt hitta det exakta problemet med mitt system som hade varit ansvarigt för mitt nederlag.

12 – Det finns inget som att förlora allt du har i världen för att lära dig vad du inte ska göra och när du vet vad du inte ska göra för att inte förlora pengar börjar du lära dig vad du ska göra för att vinna.

13 – En man kommer att riskera hälften av sin förmögenhet på aktiemarknaden med mindre reflektion än om han ägnar sig åt köpvalet av en medelstor bil.

Förluster och risker

Det som står över hela hela boken är att Livermore kan hantera att förlora pengar exceptionellt bra. Det verkar som om han ofta inte ens bryr sig om de inblandade pengarna:

14 – Jag var övertygad om vad som var fel med mig och inte med marknaden.

15 – Gå ej emot trenden, att vara labil på marknaden kommer inte ge dig nånting.

16 – En förlust stör mig aldrig när jag får den. Jag glömmer det över natten. Bäst av…

17 – Marknaden är aldrig för hög för att köpa eller för låg för att sälja.

18 – En av de mest användbara sakerna som någon kan lära sig är att fånga den sista åttonde eller den första. Dessa är de två dyraste åttonde i världen.

I stället för att hoppas måste man frukta; i stället för att frukta måste man hoppas. Man måste frukta och ens förlust måste utvecklas till en mycket större förlust och hoppas att vinsten kan bli en stor vinst.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here